-
Funckje na designu, oraz wysyłanie i odbieranie danych....
Jestem nowy... Nie jestem żaden "miszczu programingu", ale staram się zacząć pisać tak na poważnie, a nie jakieś konsolkowe bazgroły. ![Nie](images/smilies/nie.gif)
Dlatego mam 2 pytania...
1. Pracuję obecnie w Visual C++ 2010. Chciałem zrobić program nie konsolkowy, a okienkowy, dlatego postanowiłem użyć "designu" tak zwanego. No ale pytanie. Jak sobie powstawiam te wszystkie guziczki, teksty, ramki itp., to jak wklepać w to funkcje? Klikam w takie guziczek na przykład 2 razy, to pojawia mi się fragment kodu. Tam mam wklepać funkcję? Nie sądzę, bo kompilator krzyczy o błędach...
2. Jak zrobić prosty programik (nie ważne, czy konsolkowy, czy nie), który na napisanie czegoś, sam by coś wyświetlał? Chciałbym trzymać jego "odpowiedzi" w jakimś pliku (najlepiej w .xml, żeby w razie przeniesienia programu do aplikacji okienkowej, dałoby się to łatwo wklepać). Na przykład:
Chcę, żeby po napisaniu słowa "czesc", program napisał mi jeden z 4 wyrazów "czesc", "witam", "elo", "siemka" (jaki wyraz wybierze program, o już albo przypadkowo, albo, żeby występowało jakieś prawdopodobieństwo, np, taki kod w tym pliku przechowującym odpowiedzi:
client=czesc
program1=czesc(25% - tutaj chodzi o szanse)
program2=witaj(67%)
program3=elo(12%)
program4=siemka(2%)
Daliby radę koledzy zrobić mi coś takiego? Wiem, że może idę na łatwiznę, wypisując takie rzeczy na forum, ale już szukałem prawie wszędzie, aż znalazłem pewien plik wsadowy (też na tym forum) i uznałem, że ludzie są tu bardzo mili, tak więc i może ja znajdę pomoc.
-
A co ty na to jakbyś najpierw nauczył się programowania obiektowego w C++ ?
Zasady Postowania