-
Dziennik elektroniczny
Od jakiegoś czasu piszę w C# i w celu podszkolenia swoich umiejętności piszę Dziennik elektroniczny. Jeśli ktoś nie wie co to takiego, już tłumaczę: jest to odpowiednik dziennika szkolnego, tyle, że w wersji elektronicznej, tj. komputerowej.
I tutaj pytanie do was:
Co sądzicie o takiej rzeczy (zapewne wielu z was chodzi jeszcze do szkoły, a może nawet ktoś jest nauczycielem)? Czy, jak już ją napiszę, opłaca się wykupić licencję i zacząć rozprowadzać towar po szkołach? Ma to jakąś szanse na zainteresowanie placówek?
Dodam jeszcze, że będzie to działać na zasadzie klient-serwer, gdzie klienckie aplikacje instalowane będą na komputerach w klasach, a na serwerze znajdować się będzie baza danych.
Liczę na wasze sugestie, wypowiedzi i propozycje ![Smile](images/smilies/smile.png)
PS
Jeśli to niewłaściwy dział to proszę o przeniesienie, po prostu nie pasował mi do żadnego z obecnych na forum.
-
Hmm, za dużego doświadczenia to ja nie mam (jak zawsze).
Ale żeby wzbudzić zainteresowanie program musi być ciekawy i prosty w obsłudze, a jeśli ma to działać na zasadzie klient - serwer to musi być też bezpieczne (właściwie te rzeczy są wymagane przy każdym poważnym programie).
Z tego co wiem to dzienniki elektroniczne już są w niektórych szkołach rozprowadzane przez jakieś/ąś firmy/e.
-
1. Bezpieczenstwo i gwarancja ze tylko UPRAWNIENI nauczyciele moga modyfikowac dane!
2. Uzytecznosc... ja bym to zrobil jako aplikacja z interfejsem WWW bo to kazdy wie jak uzywac...
3. Pamietaj aby dodac loginy dla rodzicow aby mogli podgladac oceny swoich pociech ![LOL](images/smilies/lolek.gif)
Aby wprowadzic takie cos do szkol musialbys chyba dogadac sie najpierw z kuratorium oswiaty a pozniej z dyrektorami szkol... to nie jest tak ze szkoly moga robic co chca a nauczyciele na pewno nie beda prowadzic 2 dziennikow na raz ;-)
-
No fakt, o kuratorium nie pomyślałem. Teraz mi sie to nie wydaje już takim dobrym towarem hehe ![Jęzor](images/smilies/z_jezorem.gif)
Ale mimo wszystko go dokończe, bo przy okazji podszlifuję swoje umiejętności
-
imo takie cos ma sens tylko via www, ale powodzenia.
War, war never changes.
Zasady Postowania