Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 19

Temat: Dywagacje użytkownika nt. hack.pl

1. Domyślnie Dywagacje użytkownika nt. hack.pl

Na początku zaznaczę, że są to moje własne przemyślenia oparte o pewne doświadczenia związane z forami, administracją i działaniami w internecie.

Jestem dość starym userem tego forum. Przeglądam sobie je codziennie. Czasem coś napisze, na ogół nie, bo uważam że wypowiadać się trzeba kiedy wypowiedź zawiera coś czego nie ma, bądź temat mnie zainteresuje.

Wracając do głównego tematu tego wątku. Od jakiegoś czasu zauważyłem brak rozwoju. Nie pojawiają się żadne wiadomości/informacje, brak nowych artykułów/felietonów etc. Na początku było dobrze, można było poczytać wiele ciekawych rzeczy. I tak się zastanawiam czy to jest wynik stracenia chęci pracy nad portalem, czy może brak siły roboczej, która by pisała.

Z tego co patrze po forum, wychodzi że administracja straciła chęci do prowadzenia dalszego tego wszystkiego. Zmieniły się na przełomie tych paru lat ich priorytety, może i wartości. Dla przykładu temat eMCe informujący o rezygnacji z funkcji, podjął decyzję, napisał o odejściu, a reakcji ze strony administracji brak. Dla mnie, osoby która zarządza forum jest to nie do pomyślenia.

Tak samo trzymanie osób z rangą moderatora, którzy zapomnieli o tym serwisie i nie wiem czy to na pokaz, żeby było widać, że jest ich więcej. Mówię tutaj np o drzewo, anti.

To samo z administratorami. Wielu tutaj dawno nie było i sądzę, że więcej się nie pojawią. Albo wrócą i jeżeli po takim okresie zaczną robić z siebie wielkich administratorów to wszystko padnie, znam to bardzo dobrze z doświadczenia własnego co się dzieje w takich momentach. Rozłam forum.

Tak naprawdę całym tym bajzlem obecnie zarządza 3 moderatorów. Tak to wygląda ze strony użytkownika. I chwała im za to, że chce im się.

Pytanie pozostaje co dalej? Czy jest sens trzymania tego wszystkiego, głównie mówię o portalu dla samego trzymania? Może czas na rezygnację, reorganizację sił i przekazanie tego tym, którzy mają wizję na dalszy rozwój tego wszystkiego.

Mam nadzieję, że chociaż jeden z administratorów zechce przeczytać ten wątek. Mam nadzieję, że odpowiednio wybrałem dział.

I prośba do osób czytających. Nie masz nic do powiedzenia, nie pisz. Zastanów się dwa razy co piszesz. Oczekuje konstruktywnej dyskusji, a nie przepychanek i głupoty. Moderatorów proszę o usuwanie wpisów, które takie będą.

Domyślnie

Cytat Napisał mlodszy Zobacz post
    Tak samo trzymanie osób z rangą moderatora, którzy zapomnieli o tym serwisie i nie wiem czy to na pokaz, żeby było widać, że jest ich więcej. Mówię tutaj np o drzewo, anti.
    wiedzialem, ze predzej czy pozniej ktos to wreszcie zauwazy :P
    mlodszy - kilkakrotnie wspominalem o nich publicznie, niestety bezcelowo. nawet nie ma kto eMCe zdjac range, a przeciez o to prosil.
    War, war never changes.

Domyślnie

Jedno co moge powiedziec jako moderator to to ze anti jest tutaj niekwestionowanym szefem ;-) wiec kto jak kto, ale jego status sie nie zmieni.

Co do portalu - przyznam ze od dawnia nie zagladalem (wchodze prosto na forum) ale od razu widac ze informacje pojawiaja sie teraz sporadycznie, w specjalnych nadal na szczycie jest moja relacja z Linux World z 2006 roku (!!!) i nie ma tam nic nowego.

Rozumiem Wasze rozczarowanie ale jako osoba ktora prowadzi wlasny blog i pare innych rzeczy, wiem jak ciezko jest znalezc czas posrod codziennego zycia aby jeszcze cos dodac ciekawego i dobrej jakosci.

Wiadomosci od szefa kuchni - szykuja sie zmiany, juz od jakiegos czasu... sam nie znam detali ale sadze ze niebawem sie dowiemy.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

4. Domyślnie

To jest forum komercyjne. Administratorzy to właściciele, którzy zainwestowali pieniądze i mają pełne prawo do robienia, co im się podoba. Tutaj nie ma demokracji, ale nie ma też wyzysku i zmuszania (można iść gdzieś indziej). I tak chłopaki bardzo łagodnie nas traktują nie zasypując przestrzeni reklamami.

Brak aktywności administratorów jest faktem, ale nie zapominajcie o tym, że forum to głównie wątki i posty użytkowników. To my decydujemy o kształcie i charakterze dyskusji. Nie będzie tak, że przyjdzie administrator, który zacznie się aktywnie udzielać i nagle poziom forum się zmieni.

Najlepszą zmianą na forum będzie pisanie ciekawych, wysokiego poziomu tematów, które rozpoczną wartościową dyskusję.

5. Domyślnie

Cytat Napisał GSG-9 Zobacz post
    wiedzialem, ze predzej czy pozniej ktos to wreszcie zauwazy :P
    mlodszy - kilkakrotnie wspominalem o nich publicznie, niestety bezcelowo. nawet nie ma kto eMCe zdjac range, a przeciez o to prosil.
    A może coś więcej od siebie dodasz? Jakąś szerszą opinię.

Cytat Napisał TQM Zobacz post
    Jedno co moge powiedziec jako moderator to to ze anti jest tutaj niekwestionowanym szefem ;-) wiec kto jak kto, ale jego status sie nie zmieni.
    @TQM, ja bym zaproponował inne rozwiązanie. Skoro brak mu czas, a wygląda tak, że nie odwiedza forum, to może stwórzcie dla takich jak on, zasłużonych rangę "Legenda". Czy coś w tym stylu.

Co do portalu - przyznam ze od dawnia nie zagladalem (wchodze prosto na forum) ale od razu widac ze informacje pojawiaja sie teraz sporadycznie, w specjalnych nadal na szczycie jest moja relacja z Linux World z 2006 roku (!!!) i nie ma tam nic nowego.

Rozumiem Wasze rozczarowanie ale jako osoba ktora prowadzi wlasny blog i pare innych rzeczy, wiem jak ciezko jest znalezc czas posrod codziennego zycia aby jeszcze cos dodac ciekawego i dobrej jakosci.
    Dobrze, że poruszyłeś kwestię blogu. Trzeba przyznać, że osoby związane z tym biznesem to często indywidualiści, którzy testują, tworzą na ogół samemu. Potem dają na otwartą dyskusję, w celu podzielenia się informacjami i może zdobycia ciekawych przemyśleń innych dzięki, którym poprawią to co zrobili.

Jak wiemy blogów po polsku związanych z Security znajdzie się parę. Więc czemu na hack.pl nie wprowadzić możliwości ściągania takich właśnie blogowych wpisów na portal. Nie jeden serwis tak ma i dobrze to wygląda. To już spowoduje jakieś rozruszanie w temacie.

Wiadomosci od szefa kuchni - szykuja sie zmiany, juz od jakiegos czasu... sam nie znam detali ale sadze ze niebawem sie dowiemy.
    Poczekamy, zobaczymy. Zmiany są potrzebne. Przynajmniej z mojego punktu widzenia. Oczywiście punkt widzenia, zależy od miejsca siedzenia

Cytat Napisał Mad_Dud Zobacz post
    To jest forum komercyjne. Administratorzy to właściciele, którzy zainwestowali pieniądze i mają pełne prawo do robienia, co im się podoba. Tutaj nie ma demokracji, ale nie ma też wyzysku i zmuszania (można iść gdzieś indziej). I tak chłopaki bardzo łagodnie nas traktują nie zasypując przestrzeni reklamami.
    Tutaj mogę przyznać Ci rację. Reklam wiele nie jest, a administratorzy to właściciele mają prawo do decydowania o tym co się będzie dziać z serwisem.

Powiem Ci jednak, że demokracja, albo przynajmniej dyskusja o sprawach związanych z forum wśród funkcyjnych to coś zdrowego. I administracja powinna brać chociaż to zdanie pod uwagę. Nauczyłem się, że to dodatkowo pobudza ludzi do działania, zachęca do pracy.

Co do inwestycji pieniędzy. Określę to tak. Nie każda inwestycja się zwraca. Oraz nie każda jest nastawiona na zysk.

Brak aktywności administratorów jest faktem, ale nie zapominajcie o tym, że forum to głównie wątki i posty użytkowników. To my decydujemy o kształcie i charakterze dyskusji. Nie będzie tak, że przyjdzie administrator, który zacznie się aktywnie udzielać i nagle poziom forum się zmieni.

Najlepszą zmianą na forum będzie pisanie ciekawych, wysokiego poziomu tematów, które rozpoczną wartościową dyskusję.
    Chyba nie zrozumiałeś co do tego z powrotem administratora. Ja nie powiedziałem, że poziom się podniesie, tylko że często takie nagłe powroty źle się kończą.

Oczywiście użytkownicy tworzą forum, oni decydują czy ono żyje czy też nie. Oni też pokazują jak bardzo wartościowe jest forum. Ale dla celów niektórych administrator jest potrzebny aby wprowadzał zmiany, dokonywał poprawek. Brak obecności pokazuje, że nie zależy mu na forum, na tworze którym jest również współtwórcą.

6. Domyślnie

dyskusja o sprawach związanych z forum wśród funkcyjnych to coś zdrowego. I administracja powinna brać chociaż to zdanie pod uwagę.
    Mamy na to specjalny dział.

Oto lista trzech ostatnich propozycji. Nie wymaga komentarza.

Co do inwestycji pieniędzy. Określę to tak. Nie każda inwestycja się zwraca. Oraz nie każda jest nastawiona na zysk.
    To nie jest tematem dyskusji. Fakt, że ktoś inwestuje pieniądze w to forum, zmienia całkowicie jego charakter. A to czy się zwraca, czy nie, to ani twoja ani moja sprawa.

Chyba nie zrozumiałeś co do tego z powrotem administratora. Ja nie powiedziałem, że poziom się podniesie, tylko że często takie nagłe powroty źle się kończą.
    Może czas na rezygnację, reorganizację sił i przekazanie tego tym, którzy mają wizję na dalszy rozwój tego wszystkiego.
    Admini wrócą - źle (według Ciebie),
    Admini przekażą uprawnienia innym - niemożliwe, to by oznaczało sprzedaż forum.
    hack.pl Estimated Worth $9460.8 USD - http://www.websiteoutlook.com/www.hack.pl

Sytuacja patowa.

Ale dla celów niektórych administrator jest potrzebny aby wprowadzał zmiany, dokonywał poprawek.
    Jakie zmiany?
    Poprawki są dokonywane. Wczoraj była aktualizacja vB.

Domyślnie

Moi drodzy...

Ja myse ze nie ma sie co nastawiac na sprzeczki bo to i tak niewiele zmieni... czy forum zarabia czy nie to jedno, czy mialo w ogole zarabiac jakkolwiek to kolejna kwestia (ani jeden moj prywatny projekt nie przyniosl mi jeszcze zlamanego grosza a nieco ich juz bylo) - nie kazdy projekt jest nastawiony na zarobek i nie nam to oceniac... a ze potrzebne sa zmiany to wszyscy wiemy i wszyscy na nie czekamy.

Cytat Napisał mlodszy
    Jak wiemy blogów po polsku związanych z Security znajdzie się parę. Więc czemu na hack.pl nie wprowadzić możliwości ściągania takich właśnie blogowych wpisów na portal. Nie jeden serwis tak ma i dobrze to wygląda. To już spowoduje jakieś rozruszanie w temacie.
    Co do tresci dobrej jakosci, blogow, czasu itd... pisanie dobrych tekstow jest klopotliwe, zajmuje mase czasu i najczesciej nie przynosi nic w zamian poza dodatkowymi problemami, zwlaszcza jesli opublikujesz tekst na swoim blogu, pozniej gdzies w jakims portalu itp itd... wprowadza to tylko zamieszanie i powoduje inne problemy (off-topic). Pisanie o security w jezyku polskim - tak, jesli chcesz zawezic populacje czytelnikow do konkretnego grona to ok... ale dalej nie bede ciagnal juz tematu bo idziemy off-topic.

Z tego co pamietam to na hack.pl sa blogi... technologicznie jest to dostepne a jakos nie widze aby ktos sie kwapil do pisania tekstow wiec nie do konca wiem o co chodzi a nawet gdyby co to jest blogspot, blogger czy inne cholerstwa darmowe ktore mozna wrzucic do sygnaturki albo w off-topic sie pochwalic :-) ale jakos nie widze aby cos sie dzialo w tej kwestii.
    Ostatnio edytowane przez TQM : 01-21-2010 - 14:23

8. Domyślnie

Znam te tematy bardzo dobrze. Jednak brak reakcji "góry" na to. Sam nie wypowiedziałem się jednak bo uważałem, że zostało powiedziane co trzeba.

Admini wrócą - źle (według Ciebie),
    Admini przekażą uprawnienia innym - niemożliwe, to by oznaczało sprzedaż forum.
    hack.pl Estimated Worth $9460.8 USD - http://www.websiteoutlook.com/www.hack.pl

Sytuacja patowa.
    Uważam, że może być źle jeżeli zechcą zrobić zmiany, wprowadzić swoje rządy nie wdrażając się w społeczeństwo. Tylko wtedy powrót admina jest zły.

Jakie zmiany?
    Poprawki są dokonywane. Wczoraj była aktualizacja vB.
    Zmiany np zaproponowane w w/w tematach. I dyskusja/wypowiedź admina w propozycjach.

9. Domyślnie

Znam te tematy bardzo dobrze. Jednak brak reakcji "góry" na to. Sam nie wypowiedziałem się jednak bo uważałem, że zostało powiedziane co trzeba.
    Brak reakcji bo pomysły są chybione. Chcecie (użytkownicy) zmian, ale nie wiecie, co ma być zmienione. Sam niżej piszesz, że chcesz tych zmian, a jako admin forum powinieneś wiedzieć, że żadna z nich nie prowadzi do rozwoju i podniesienia poziomu forum. Powtórzę po raz kolejny - główną zmianą muszą być wątki na forum, z czym się zgodziłeś.

Uważam, że może być źle jeżeli zechcą zrobić zmiany, wprowadzić swoje rządy nie wdrażając się w społeczeństwo. Tylko wtedy powrót admina jest zły.
    Ale oni mają do tego pełne prawo. Nie ma nic do powiedzenia na te kiepskie propozycje wspomniane wcześniej. Gdy pojawił się dobry pomysł, bez gadania dostaliśmy wsparcie - kanał IRC.
    Po raz kolejny powtórzę. Komercyjny charakter forum daje pełne prawo administracji do jakichkolwiek działań bez pytania nas o zdanie.

I dyskusja/wypowiedź admina w propozycjach.
    Albo wrócą i jeżeli po takim okresie zaczną robić z siebie wielkich administratorów to wszystko padnie
    Ale znowu stawiasz mnie przed paragrafem 22. Nie chcesz tu aktualnych adminów i wymagasz od nich udzielania się.

TQM poruszył wątek artykułów. Ale tutaj znowu wracamy do meritum sprawy - poziom wątków na forum. Przecież mamy dział FAQ. Gdyby pojawiły się ciekawe wątki, nad którymi byśmy popracowali, wynik naszej pracy zostałby przeniesiony do faq a może nawet na główną stronę portalu.

Nie chcę, żeby ktokolwiek zrozumiał mnie źle. Jestem za rozwojem forum. Bardzo chcę, żeby działy się tutaj ciekawe rzeczy, ale muszą być dokładnie przemyślane.

Domyślnie

... a na razie ani nic sie nie dzieje a to co sie dzieje nie jest jakos przemyslne :-(

sorki nie mam czasu za wiele w najblizszych dniach wiec dla mnie eot

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni