Też uczyłem się programowania z tego kursu, ale przedtem znałem trochę pascala. Co do kursu to rzeczywiście jest napisany prostym językiem, ale zawiera bardzo dużo informacji. Na początek (jeżeli wcześniej nie miało się styczności z programowaniem) jest to bardzo dobry kurs.
Pomysły na napisanie programów będą potem przychodziły same, musisz poznać możliwości języka, dopiero będziesz wiedział co możesz.
Moje wspomnienia z kursu:
zrozumiałem o co chodzi z programowaniem strukturalnym, po co funkcja zwraca wartość, itp; to było olśnienie.
potem przeczytałem (tylko czytałem, bez ćwiczeń) cały kurs (prawie zasypiałem przy czytaniu), następnie czytając kody, źródłowe przypominałem sobie co oznaczają jakieś konstrukcje (nigdy nie zapomnę: aaaaaaa!! tu mamy rzutowanie w stylu C!! )
Również programowanie obiektowe, zrozumiałem przerabiając ten kurs, olśnienia nie było (szkoda fajne uczucie)
Ale, nie ograniczaj się do jednego kursu, sprawdzaj w internecie dokumentacje, szukaj rozwiązań problemów, wtedy dogłębnie poznasz język.
"a imię jego będzie czterdzieści i cztery"
A. Mickiewicz Dziady cz. III