aaaaaaaaaa
aaaaaaaaaa
Ostatnio edytowane przez zasada : 11-05-2009 - 13:31
Witam,
Zablokuj rozgłaszanie SSID
Zablokuj wszystkie MAC oprócz swojego
Użyj WPA jeśli sprzęt pozwala
Zmień domyśle ustawienia sieci adresy routera, podsieci i wyłącz DHCP
Zmień hasło dostępowe do routera.
Sprawdź czy jest dostępny nowy firmware dla routera
Ukrwyanie essid niewiele da ale ustawienie niestandardowego essid (czyli nie zostawianie netgead, d-link itp) oraz swojego hasla do WPA ma na prawde spory sens. Juz to powinno zalatwic sprawe.
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
blokowanie MAC niewiele da - na pierwszym snifie atakujacy bedzie mial listę MAC-ów do "pożyczenia"
a jaki standard szyfrowania używasz?
ja mysle ze WPA + dobre haslo zalatwi sprawe jesli chodzi o sasiada - a jak mamy popadac w paranoje przed sasiadem to dodoal bym jeszcze VPN IPSEC + gre i w nim pppoe
--
ToM's Super Fix IT "No Fucking Problem"
lol - pogubilem sie na znaku +
Tak jak mowi tom, WPA z dlugim haslem (powiedzmy 20 znakow i wiecej) wystarczy do zdecydowanej wiekszosci zastosowan, pod warunkiem ze nie uzywasz fabrycznego ESSID. Jak jestes lekkim paranoikiem to WPA2 zalatwi problem (haslo tez powinno byc raczej dlugie).
Nie masz pomyslu na dlugie haslo... to przyklady ktore wlasnie wpadly mi do glowy:
itp itd... mozna sie bawicLitwo!0jczyzn0moJA!
TyJ3stesJakZdr0wie
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
Hmmm... Sprytny Sąsiad ja Też Mam Router Jest Zabezpieczony Potrójnie Jest Zabezpieczona Brama i DNS Miałem Takiego Sąsiada i Też Za Pomocą Laptopa Siorbał Mi Skubany 5 GB W Nocy.. Zmieniłem Router Na NETGAR I Pozbyłem Sie Problemów A Sąsiad Nie Ma Za Free Neta Moja Rada Zmień Router. Pozdro
zgadzam sie z tomem. wpa2 i powinno byc po klopocie.