Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 13

Temat: Przydatna usluga - darmowy dysk on-line (backup, wymiana plikow, itp)

Domyślnie Przydatna usluga - darmowy dysk on-line (backup, wymiana plikow, itp)

Hej

Pomimo mojego dystansu do takich uslug, wrzucam info o czyms, co ostatnio o dziwo sam zaczalem uzywac. Nazywa sie to Dropbox i jak nazwa mowi, to cos do czego wrzucamy pliki i mozemy je pobrac pozniej :-)

Roznica miedzy Dropbox'em a innymi rozwiazaniami jest taka, ze mamy dostep nie tylko przez WWW ale i przez programik ktory dostarczaja... a dopiero ten programik uruchamia cala zabawe w pelnym wymiarze!

Prosciej wyjasnic na przykladzie...
    Chce przenosic szybko i wygodnie pliki miedzy biurem i 2 laptopami z ktorych korzystam ale w taki sposob, aby miec zawsze aktualne dane na kazdym z komputerow. Programik ktory dostarcza Dropbox wlasnie to zalatwia - tworzy nam katalog na dysku i kazdy plik ktory do niego wrzucimy zostanie natychmiast wyslany na serwer Dropbox'a... i automatycznie pobrany przez pozostale komputery ktore sa podlaczone do tego samego konta, tak wiec zapisuje plik w pracy i po paru sekundach mam kopie w domu. Kierunek zmian nie ma znaczenia a skasowane pliki mozna przywrocic do 30 dni (albo wrocic do starszej wersji pliku). Najlepsza czesc - 2GB dysku on-line calkowicie free i do tego dostep WWW.

Inne zastosowanie...
    Razem z kolegami pracuje nad strona WWW - ja robie kod, ktos robi grafike, ktos robi content. Wrzucamy calosc na dropbox'a i wszyscy konfigurujemy programik aby zasysal z tego samego konta. Jak ja zmodyfikuje kod momentalnie koledzy dostana kopie pliku, jak grafik zrobi obrazek, po paru sekundach bedzie on u mnie... ot tak po prostu.

Funkcji jest wiecej ale to przykladowe zastosowania... bardzo przykladowe a pomyslow na wykorzystanie tego jest masa :-)

Pamietajcie jednak, ze jesli ktos chce tego uzywac to nie wrzucajcie tam nic waznego, co nie chcecie aby bylo pubiczne. Co prawda operator uslugi mowi ze dane sa szyfrowane przez nich przed zapisem ale ja jakos tak nie do konca jestem pewien, wiec nie wrzucam tam nic co nie jest publiczne a jak musze juz cos prywatnego to najpierw sam szyfruje. Zdrowy rozsadek jest jak najbardziej mile widziany
    Ostatnio edytowane przez TQM : 10-15-2011 - 23:10
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

a jak z szyfrowaniem?
    mozesz sprawdzic jakims sniferem jak to leci?

Domyślnie

... problem tylko w tym ze ja jestem paranoik i tak czy inaczej szyfruje swoje smieci ale to tylko ja... a moze nie tylko ja :-)

4. Domyślnie

Umieszczanie gołych plików na obcym serwerze nie jest zbyt rozsądne. Z resztą w regulaminie administracja zastrzega, że współpracuje z dmca, więc na 100% monitorują zawartość przestrzeni dyskowej.

Pozostaje pgp lub własny serwer ze skryptami bazującymi na rsync.

Domyślnie

Hey... to amerykanska firma - czego sie spodziewales? :-)

Domyślnie

sie namnozylo tych firm o copyrighcie i sie robi na swiecie SYF!
    ludzie gloduja, a oni sie bawia w sciganie piratow.
    Maja tyle kasy ze im odwala, nie wiedza co z nia robic.

Zalosne. Walnac nuka i by przynajmniej zajeli sie czyms produktywnym, odbudowywaniem swoich miast. I kazdego kto kupi plytke z filmem/muzyka zasilajac caly biznes okreslic mianem zdrajcy i postawic pod mur albo zamknac w obozie

Ehh znow wyrazam swoje opinie o ludziach ale kogo to obchodzi.

Domyślnie

Cytat Napisał rax666 Zobacz post
    sie namnozylo tych firm o copyrighcie i sie robi na swiecie SYF!
    ludzie gloduja, a oni sie bawia w sciganie piratow.
    Maja tyle kasy ze im odwala, nie wiedza co z nia robic.

Zalosne. Walnac nuka i by przynajmniej zajeli sie czyms produktywnym, odbudowywaniem swoich miast. I kazdego kto kupi plytke z filmem/muzyka zasilajac caly biznes okreslic mianem zdrajcy i postawic pod mur albo zamknac w obozie

Ehh znow wyrazam swoje opinie o ludziach ale kogo to obchodzi.
    Obchodzi np. mnie

Trochę gorzkich i przede wszystkim prawdziwych słów nie zaszkodzi...

Może doprowadzą do refleksji adresatów, a jeśli nie to ch.. im w d..e, choć marne szanse ich tu spotkać...

Liczą się intencje.

Pozdrawiam i przepraszam za offtop'a, ale nie mogłem się powstrzymać...

Domyślnie

Co do DMCA to po czesci sie zgadzam, po czesci nie... jesli prowadzisz jakikolwiek serwis on-line nawet durne forum dla paru znajomych to i tak podlegasz prawu kraju w ktorym znajduje sie serwer... a ze firma prowadzaca dropbox'a jest zarejestrowana w USA to podlega ich prawu... i dlatego musi uznawac DMCA albo sama staje sie wspolnikiem w potencjalnym przestepstwie - wiec tak na prawde nie ma wyboru

Druga czesc o glodowaniu itd - popieram!

Domyślnie

Odkopie nieboszczyka bo moze sie komus przyda...

Nowa usluga podobna do dropbox'a - nazywa sie copy.com i daje 15GB za darmo, do tego za kazda osobe ktora zarekomendujecie jest 5GB dla Was obu wiec spora roznica w porownaniu z dropbox'em ktory dawal 250MB za rekomendacje

Pozniej postaram sie wrzucic jeszcze informacje o innych uslugach tego typu ktore znam, bedzie wiekszy wybor a jesli ktos lubi to moze pozbierac darmowe GB :-)

Ten link https://copy.com?r=HNHvZT daje od razu +5GB jakby cos, wiec darmowe konto na start ma 20GB miejsca.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni