Witam,
Planuję iść do liceum, albo technikum na profil informatyczny, i nie wiem czy warto uczyc sie c++ czy delphi, doradzcie mi, zebym mogl zaczac juz w tym roku.
Pozdrawiam, Teddy.
Witam,
Planuję iść do liceum, albo technikum na profil informatyczny, i nie wiem czy warto uczyc sie c++ czy delphi, doradzcie mi, zebym mogl zaczac juz w tym roku.
Pozdrawiam, Teddy.
Being bastard is fu***ing crazy!
MÓW POPRAWNĄ POLSZCZYZNĄ
Perl / PHP / Html
C/C++ i jak c++ to warto zobaczyc co to takiego: http://www.boost.org/
object pascal czyli delphi nie jest zly, ale daleko na tym nie zajedziesz jak myslisz o konkretniejszym programowaniu. Do tego przy c/c++ masz wieksze pole do popisu tzn. nie jestes ograniczony do jednej platformy i systemu operacyjnego...
--
ToM's Super Fix IT "No Fucking Problem"
Nie ucz się Delphi bo na ten język już szkoda czasu. Teraz w firmach wymagają C#, Javy i w niektórych C++. Zacznij od czystego C. Potem naucz się C++. Potem Javy albo C# (ew. obu na raz).
Dzięki za odpowiedzi, a myslicie ze lektury z wydawnictwa Helion beda w porzadku? czy szukac czegos innego.
Being bastard is fu***ing crazy!
MÓW POPRAWNĄ POLSZCZYZNĄ
Perl / PHP / Html
ja w liceum w klasie informatycznej miałem w kolejności: html, java, pascal i c++.
Spostrzeżenie moje na temat
C++: to czego się uczyłem sam w gimnazjum przez 2 miesiące w szkole zrobilismy w miesiąc przy 3 lekcjach tygodniowo, zadanka dawane przez nauczyciela i wizja dobrej ocenki jednak bardzo pomagaja w nauce
html: pewnie miałeś podstawy w podstawówce albo gimnazjum, to w zupełności wystarczy.
pascal: no coś nowego, ale jak się przyzwyczaisz do składni języka to nawet nie bedziesz musial się uczyć, samo wejdzie.
java: nic z tego nie pamietam a zaliczone
Ja radzę Ci popatrzeć tylko na C++ bo reszta to banał.
Edit:
co do Helion'u to ja jestem bardzo zadowolony szczególnie z tablic
Ostatnio edytowane przez finrodq : 09-05-2009 - 23:17
Przede wszystkim ucz się matematyki. A jeśli chodzi o rynek na topie jest MS VC++, C++, PHP, Java/Flash i xhtml. Warto sobie zrobić jak już będziesz w szkole certyfikat ECDL.
Masz się uczyć programowania, tzn myśleć jak programista - algorytmami, bez względu na to jakiego języka będziesz się uczył. Z tych, które wymieniłeś to C/C++ wchodzą w grę. Jak już będziesz znał podstawowe zagadnienia programistyczne to wykorzystasz tę wiedzę w każdym języku programowania z pomocą manuala żeby znać składnię.
Szkołę wybierz tą jaką Ty chcesz. W szkołach i tak niewiele uczą jak tylko "podstawowych podstaw". Najwięcej musisz dokształcać się sam we własnym zakresie. I mocno się zastanów czy będziesz w stanie zmienić diametralnie swoje życie, bo programista normalnego życia nie ma, o nie
Pozdrawiam
--------------------------------------------------------------------------
Sprostowanie, żeby kolega nie mylił pojęć, bo może o takich rzeczach jeszcze nie wiedzieć
xhtml nie jest językiem programowanie, a językiem struktury strony, poza tym chodzą słuchy, żeby nie zajmować sie już tym konkretnym przypadkiem bo wsparcie ze strony World Wide Web Consortium otrzymać ma HTML 5. Osobiście nie wiem czy to potwierdzone pogłoski.
Java/Flash - kolega napisał jakby to miało ze sobą coś wspólnego, otóż nie. Java jest językiem programowania i koniec na tyle. Natomiast Flash jest technologią firmy Macromedia służącą do tworzenia interaktywnych i dynamicznych prezentacji, stron www, gier jak i zwykłych animacji. Flash bazuje na action script, a to już jest skryptowy język programowania.
Tak jak wspomniałem, piszę tę oczywiste dla niektórych informacje, żeby autor tematu nie mylił pojęć.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez tabassccoo : 09-06-2009 - 11:12
Ja napisałem to czego wymagają jak chcesz podjąć pracę, a interpretuj to jak chcesz.
Pytałeś o książki to mogę polecić:
C => Język C. Szkoła programowania
C++ => Symfonia C++ i Pasja C++ lub Język C++. Szkoła programowania
Java => Thinking in Java odradzam bo to jest książka zachwalana przez wielu ludzi, ale trochę ją przechwalili bo ciężko ją czytać. Lepsza jest Java Podstawy. Wydanie VIII.
C# => nie wypowiem się bo nie miałem styczności
Myślę ze warto się uczyć Javy .. ja tak zrobiłem i nie żałuje.