Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 20

Temat: Aparat cyfrowy

Domyślnie Aparat cyfrowy

jakie firmy polecacie, a jakie odradzacie jezeli chodzi o aparaty cyfrowe Chodzi mi o jakis tani i poreczny apararat powyzej 7 megapikseli, a nie o lustrzanki...

Domyślnie

Canon serii "Ixus" - male, kieszonkowe, robia super fotki. Nowsze modele sa imho gorsze teraz niz te starsze. Mam Ixus 70 - robi super zdjecia, mozna go hacknac lekko dodajac swoj firmware (zdjecia RAW, detekcja ruchu, histogram przed zrobieniem zdjecia, itd... oraz mozliwosc pisania skryptow w Lua i wiele innych), ma co prawda 7.1MPx ale to wystarcza w zupelnosci. Bateria ciagnie 450-500 zdjec w trybie mieszanym (tzn calodniowa wycieczka w teren, czesc zdjec z lampa czesc bez). Nie wiem tylko czy kupisz jeszcze gdziesz Ixus 70 ;-)

Ja kupilem mojego hmmm 2 lata temu prawie i dalem £150. Teraz mozna kupic go za £250 (2 tygodnie temu) gdy ceny nowszych modeli sa ponizej £150. To chyba cos mowi...
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

moj samsung nv7
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4552
    jest tak zajebisty, ze kupilbym go jeszcze raz
    War, war never changes.

Domyślnie

Cytat Napisał lukasz6547 Zobacz post
    jakie firmy polecacie, a jakie odradzacie jezeli chodzi o aparaty cyfrowe Chodzi mi o jakis tani i poreczny apararat powyzej 7 megapikseli, a nie o lustrzanki...

do fotek z wakacji wystarczy 5 mpx a jak chcesz robic profesjonalne fotki to bez lustrzanki i tak sie nie obejdzie. Podpisuje sie wszytskimi 4 konczynami pod ty, co naisal tqm o ixusie-mam taki sam i kupie inny tylko wtedy jak ten walec przejedzie
    Atheros? - nanzwa mhata yangu

Domyślnie

... w takim razie milej zabawy z dodanym "firmware" (a raczej rezydentny soft niz firmware - old chool TSR jak w DOS'ie)
    http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK

Domyślnie

A co macie do powiedzenia aparatach sony, samsung bo szczerze na te mam najwieksza ochote( te ze cybershotem) . zastanawiam sie nad kópnem tego:
    http://allegro.pl/item703130723_nowy...m_pl_menu.html
    http://allegro.pl/item712194626_sams...4_m_ce_fv.html

Aparat pownien byc w przedziale 300-400 zl bo bedzie do uzytku domowego. I żeby robił zdjecia na których beda ladne kolory bo w jednym moim to sa takie przymulone zdjecia( telefon lg ku990 viewty 5mpix )

Domyślnie

Telefon to porazka bo nie masz dobrej optyki a praw fizyki sie nie oszuka, jak nie ma prawdziwego obiektywu to musi wyjsc lipa i tyle. Sony tez mam, stary, wielki DSC-F707 (ale ten ma sporo bajerow) i kolory ma super. Samsunga nie znam tak dobrze wiec sie nie wypowiem.

Sony z tego co widze podbarwia nieco zdjecia ale efekt jest na prawde przyjemny.

Domyślnie

Ja bym bral Canona jak radzi TQM - wszelkie szajsungi i sony bym sobie darowal.
    Z sony to jedynie Alfa - ale wedlug mnie nie do konca ot maja troche fajnych szkiel do tego bagnet w "spadku" po minolcie Ale jedyny godny uwagi jak dla mnie to A900 - ta sama matryca co Nikon D3s.

Ale pchanie sie w lustrzanke to spore koszta (szkla). Osobiscie mam teraz Canona 5D MK II + troche szklarni z L-ek... ale to droga zabawa...

Bierz Canon-a masz raw-y i jpeg cie "wali" - z rawa zawsze idzie wyciagnac lepsze zdjecia.
    --
    ToM's Super Fix IT "No Fucking Problem"

Domyślnie

W razie czego moge wrzucic gdzies pare fotek krajobrazowych w JPEGu z tego Canon'a co mam to zobaczysz czy taka jakosc Ci odpowiada

Domyślnie

Cytat Napisał TQM Zobacz post
    W razie czego moge wrzucic gdzies pare fotek krajobrazowych w JPEGu z tego Canon'a co mam to zobaczysz czy taka jakosc Ci odpowiada
    Tylko jak aparat ma raw to nie ma co porownywac jpeg-ow. W standardowym sofcie Canona czy Adobe Lightroom wywola sie raw-a znacznie lepiej niz to robi aparat. Do tego ma sie pelne pole manewru z ustawianiem Balansu bieli i innych "bzdur". Nie jest to takie trudne i przy odrobinie wprawy mozna osiagnac niezle efekty.

Tak dal informacji dla tych co nie wiedza co to RAW - to zapis tego co widzi matryca - bez jakiejkolwiek kompresji czy obrobki...
    --
    ToM's Super Fix IT "No Fucking Problem"

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni