Mam prośbę czy mógł by mi ktoś napisać jak skonfigurować takiego sniffera jak Ethereal.
Z góry dzięki
Mam prośbę czy mógł by mi ktoś napisać jak skonfigurować takiego sniffera jak Ethereal.
Z góry dzięki
Najlepiej zajrzec do manuala albo do google i tam go poszukac... tak nawiasem to program teraz nazywa sie wireshark o ile mi wiadomo ;-)
www.wireshark.org - tam znajdziesz wszystko co potrzebujesz...
dzięki pewnie ta strona jest dobra ale ja na lekcjach śpię a dla lekcji angielskiego nierobie wyjątku
No coz... bez angielskiego w informatyce to daleko nie zajedziesz... sorry ale taka prawda. Jesli masz ambicje gdzies dalej dojsc w tej dziedzinie to proponuje budzic sie chocby na angielskim tak na poczatek
dzięki za pomoc mam jeszcze jedno pytanie morze i nie na temat ale nie chce zaśmiecać forum a oto i ono:W jaki sposób mogę zdobić hasła do szkolnego servera jest to serwer Windows serwer 2003 nie ma firewalla jest tylko jakiś stary antywirus ale prawdopodobnie ma aktualną bazę wirusów więcej info wam nie podam bo nasz "Administrator" strzeże tego serwera jak by tam były bazy danych inter polu hehe proszę o informacje i o dokładne nazwy programów żeby mi w goglach jakieś inne nie wyszukało
Pozdrawiam
jak sam piszesz admin strzerze jak oczka w glowie - więc najpierw przemyśl czy ryzyko i konsekwencje jakie możesz ponieść w przypadku kiedy cię przyłapią jest warte tych haseł...?
Jak chcesz je wykraść po to zeby powiedzieć wszystkim kumplom w szkole ze to zrobileś to daj sobie spokój albo włam sie i nie kasuj logów - wyjdzie na to samo bo to jak doslownie oddanie się w rece sprawiedliwośći....
co do pytania to normalny schemat włamania obowiązuje:
skanowanie portów - sprawdzenie jakie usługi dzialają - znalezienie exploita (lub jak jesteś zdolny to błędu i napisanie własnego exploita) za pomocą którego przejmiesz władze nad systemem - kasowanie logów - wykradzienie haseł - zamontowanie backdora - browar po zakończonej akcji - tyle
Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )
Dzięki za odpowiedź rzeczywiście rozważę te argumenty ale chyb dam naraźe sobie spokój podszkolę sie jeszcze w tym fachu bo wizja bana na komputerówkę
na każdej przerwie przeraża mnie
hihi wizja bana na komputerówke za włamanie na server szkolny to rarytas w porównaniu do tego co może cię czekać - od wylecenia ze szkoły zaczynając na prokuratórze i wyroku kończąć...
a tak dla wszystkich którzy zaczynają przygodę z hackingiem - czyli takich jak ja - prośba/rada - przeróbcie najpierw troche materiału - przeczytajcie pare ksiązek przejdzcie pare hackme - kupcie sobie drugi komuter choć by miał to być pIII 500 - cena bez monitora jest dość niska a windowsa xp idzie na tym odpalić o linuxie nie wspomne - postawicie na tym system włamcie sie na niego - i dopiero się bierzcie za coś poważnego - takie jest moje zdanie....
Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )