Wiem, że było. Nie miałem na myśli, że to coś nowego, tylko odnosiłem się do tego, co już napisano
Wiem, że było. Nie miałem na myśli, że to coś nowego, tylko odnosiłem się do tego, co już napisano
Najpierw uruchamiamy interpreter Pythona w konsoli poleceniempo czym wklepujemy:Kod:python
I co wyjdzie? W jaki sposób?Kod:>>> from math import sin >>> print ''.join([chr(int(81+7.3*sin(x-5.75))) for x in range(5,0,-1)])
Python/Perl/Ruby Hosting - MegiTeam.pl
UwolnijLaptopa.pl - akcja pod patronatem Fundacji Wolnego i Otwartego Oprogramowania
Kto te 5 liter tak sprytnie w kodzie ASCII poukładał to ja nie wiem.
Pewnie jakieś pingwinisko.
Znalezione na http://ubuntutweak.blogspot.com/sear...el/ciekawostki
to polecenie wyświetla 10 najczęście używanych poleceń w bashu. Oto moje:Kod:history | awk '{a[$2]++ } END{for(i in a){print a[i] " " i}}' | sort -rn | head
Kod:54 sudo 54 ls 53 cd 36 ping 30 su 26 gedit 17 gcc 16 ssh 16 nmap 14 telnet
"a imię jego będzie czterdzieści i cztery"
A. Mickiewicz Dziady cz. III
pozdrawiamy użytkownika ubuntu
* markossx *
UwolnijLaptopa.pl - akcja pod patronatem Fundacji Wolnego i Otwartego Oprogramowania
Szybszy transfer plikow, przy uzyciu 32 - bitowego transferu na dysku twardym
(W niektorych przypadkach może to poprawić wydajnosc transferu o 75%)
Wystarczy dodac ponizsza linijke:
hdparm -c3 /dev/hdX
do Bootup Script, ofc.
Aby znalezc najwieksze pliki na dysku :>
ls -l | sort +4n
Ostatnio czytałem źródła kernela Linuksa 0.01 (starsze też). W pliku kernel/vsprintf.c znalazłem ciekawy komentarz:
albo w pliku boot/boot.s:Kod:/* * Wirzenius wrote this portably, Torvalds fucked it up :-) */
Jak widać pierwsze wersje bardzo proste.Kod:| The loader has been made as simple as possible (had to, to get it | in 512 bytes with the code to move to protected mode), and continuos | read errors will result in a unbreakable loop. Reboot by hand.
Fajnie jest czytać jak rozwijał się linux przez 20 lat...
"a imię jego będzie czterdzieści i cztery"
A. Mickiewicz Dziady cz. III
Informatycy też mają poczucie humoru