Witm, mam problem z programem nessus ciagle pokazuje ze niemoze sie polaczyc z localhost zkonfigurowlem zgodnie z : http://www.nessus.org/demo/
i nic, wie ktos jak temu zaradzic? Z gory wielkie dzieki.
Witm, mam problem z programem nessus ciagle pokazuje ze niemoze sie polaczyc z localhost zkonfigurowlem zgodnie z : http://www.nessus.org/demo/
i nic, wie ktos jak temu zaradzic? Z gory wielkie dzieki.
Człekowstret tryska z moich ust, parszywy kraj...
perl -e 's^^i6(!@*^+s;\*; Wo\$_\;~;.s![(_\!]!l!g+y"i\$@"Hro"+tr-6;~-ed\012-;print'
--------------------------------------------------------------
Most Intelligent Customers Realize Our Software Only Fools Teenagers
A czy masz uruchomiony serwer nessusd? To jest podstawa do dalszego sprawdzania... jesli masz to sprawdz czy twoj firewall zezwala na polaczenia na ten port... itd.
uruchomilem ale ciagle zwraca pusty rezultat, mam w sieci lokalnej jeszcze dwa laptopy (winda i suse) dlaczego ?
Człekowstret tryska z moich ust, parszywy kraj...
perl -e 's^^i6(!@*^+s;\*; Wo\$_\;~;.s![(_\!]!l!g+y"i\$@"Hro"+tr-6;~-ed\012-;print'
--------------------------------------------------------------
Most Intelligent Customers Realize Our Software Only Fools Teenagers
Mam u siebie system do testowania moich serwerow... nessus to jedno z narzedzi. Jak go odpalam to mam:
start trwa dosc dlugo ale warto poczekac... to jest zarejestrowana maszyna wiec jak widzisz ilosc testow jest znacznie wieksza...debian:~# nessusd
Loading the plugins... 2805 (out of 13087)
[...]
All plugins loaded
Kolejny etap to:
Jak widzisz ta maszyna slucha na porcie 1241 na wszystkich adresach jakie ma... to jest wlasnie serwer nessusd dzialajacy na tej maszynie.debian:~# netstat -na
Active Internet connections (servers and established)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State
tcp 0 0 0.0.0.0:22 0.0.0.0:* LISTEN
tcp 0 0 0.0.0.0:1241 0.0.0.0:* LISTEN
Poznej tylko odpalasz klienta i sie laczysz... Sa jednak do tego pewne zalozenia...
1. nessusd musi posiadac swoj certyfikat SSL zanim go odpalisz - robisz go nawet recznie ale wygodniej posluzyc sie poleceniem nessus-mkcert
2. musisz dodac uzytkownika i dac mu odpowiednie prawa oraz okreslic jakie testy wolno mu uruchamiac i w jakim kierunku... polecam dokumentacje...
BTW. Dzisiaj robiac upgrade bibliotek znalazlem jedna ciekawostke - mianowicie nie zgadza sie suma kontrolna paczki testow ktora system automatycznie pobiera... blad autorow najprawdopodobniej![]()