Napisał
kaktus94
Witam
.. Mój antywirus Avast niczego nie wykrył. Chcę więc napisać prosty (bardzo prosty) antywirus. Nie chcę od razu pisać MKS'a tylko prosty program który będzie sprawdzał uruchamiane aplikacje, i gdyby jakiś program był podejrzany informował by o tym.
PS: Najlepiej jeśli program będzie zawierał jak najmniej WinApi(będzie w konsolce)
1. Antyvir niczego nie wykryl? Hmm.. ciekawe dlaczego - moze dlatego ze trzeba najpierw poznac zasade jego dzialania w koncu nie na darmo zasysasz aktualizacje do swojego Avast'a.
2. Prosty Antyvir? Czyli slaby antyvir, czyli taki co nie wykryje 80-90% zagrozen? To nie bedzie antyvir.
3. Podejrzany program? Masz wlasna implementacje jakiejs analizy heurystycznej? Potrafisz odpalic program w specjalnie stworzonym srodowisku virtual i sprawdzic jego dzialanie? A srodowisko sam wyemulujesz?
4. Zawieral jak najmniej WinApi? To sciagnij gotowca to bedzie zawieral jak najmniej pracy wlasnej czyli Twojej.
5. Praca nad takim programem na zasadzie - nalepie troche prymitywnego kodu a potem to zostawie bo i tak sie do niczego nie przyda to nic innego jak tylko strata czasu.
Pozdro.
" Wszystko, co ma początek, ma też koniec. Widzę nadchodzący koniec. Widzę rozciągającą się ciemność. Widzę śmierć ."