Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 15

Temat: Problem z routerem

Domyślnie Problem z routerem

Witam w sieci, której adminem jest mój ojciec są 2 routery 1 jest na mój komputer żebym nie mógł korzystać z internetu ile chcę tylko w wyznaczonej porze a 2 jest dla reszty użytkowników. Rozwiązanie jest od niedawna bo ojciec zauważył, że używam jego macu aby mieć internet.
    Tu kieruję pytanie jak ojciec zmusił aby moja karta sieciowa łączyła się z tym 1 routerem, i czy jest możliwość powrotu na tamten 2 router Jeżeli tak prosiłbym o dokładne wyjaśnienie jak to zrobić, za odpowiedź Bardzo Dziękuję .

Domyślnie

Pewnie wziął kartę i powiedział: "Albo łączysz się z tym routerem, co Ci każę, albo nici z kieszonkowego. I nie będzie na dropsy i colę".

Pewnie jakoś tak.
    Ja podobnie zmusiłem kartę wifi w moim Acerze, żeby zadziałała na Debianie 5.
    Tylko zagroziłem, że jak mnie nie posłucha, nie kupię jej lalki Barbie na gwiazdkę.
    I patrz - posłuchała..

A Ty słuchasz Taty?
    "...i stało się! Linie telefoniczne otworzyły mi bramę do świata
    upajającego jak heroina pulsująca w żyłach ćpuna! Elektronicznym
    sygnałem przekraczam wrota szukając ucieczki od codzienności,
    głupoty i niesprawiedliwości... i znajduję podobnych sobie."

Domyślnie

^^ nic takiego nie było.
    BTW Ja się na serio pytałem a karty sieciowej by nie wzioł bo mam zintegrowaną z płytą główną :P
    Nadal czekam na sensowną odpowiedź.

Domyślnie

A jak to jest skonstruowane? Masz swój router za tamtymi routerami czy jakoś np. są zupełnie oddzielnie? Jak to jest skonstruowane?

Domyślnie

Prawdopodobnie jest 1 router który odbiera internet i rozdziela go na cały blok i z nim łączy się ten 2 do którego ja jestem zmuszony się łączyć. Ale to tylko moje przypuszczenia.

Domyślnie

to w takim raziee jedyna metoda to wpięcie się w kabel który jest między tymi dwoma routerami, no albo kupić identyko i podmienić - albo jeszcze prościej. Przywrócić ten do ustawień fabrycznych - powinien być tam guzik resetu na nim.

Domyślnie

Podpięcie się raczej nic nie da bo router jest w piwnicy razem z serwerem i 2 routerem, twardy reset odpada ja chcę mieć jeszcze troche komputer co do zakupu to dobry pomysł wiem że kosztował tylko 75 zł :P. Ma ktoś jeszcze jakieś inne propozycje. BTW ten router z którym ja się łącze nie ma zabezpieczeń w postaci Ipcop. Jest to chyba zabezpieczenie podstawowe xD.

Domyślnie

Ehhhh rece opadaja, no ale coz...

Zanim poprosisz o pomoc to bys sie rozeznal w tym co masz tam u siebie, co?
    IPCop to router na linuxie zrobiony, mala dedykowana dystrybucja i tyle. Na razie pytasz o to co zrobic - chyba trzeba isc najpierw do wrozki w tym wypadku.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Dobra rozeznałem się w budowie mojej sieci.
    Jest 1 router, switch i ze switchem połączony jest 2 router który blokuje cały internet w mieszkaniu. Przejąć mac adresu nie moge bo ojciec łączy się przez wifi z 1 routerem i z tamtą ciągnie neta. Czy da się jakoś złamać hasło znając część hasła bo nie znam tylko cyferek w haśle , lub jak kolwiek inaczej obejść zabezpieczenia ?

Tia oczywiście moge odłączyć router ten który mi neta wyłącza ale jest on w głupim miejscu ...
    Ostatnio edytowane przez Zariel : 01-10-2009 - 17:47

Domyślnie

Jesli masz dostep do swticha to sie tam podepnij i juz zamiast kombinowac lamanie hasel - wyglada mi to na kolejna ciekawa historyjke.

Sorry - dla mnie EOT.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni