Pokaż wyniki 1 do 8 z 8

Temat: energooszczędny os

Domyślnie energooszczędny os

Witam.

Z pewnością nie jeden z Was używał Linux-ów wszelakiej maści czy Windowsów. Potrzebny mi OS który jest bardzo oszczędny - minimalne zużycie energii przy podstawowej pracy z laptopem. czytałem art że te same parametry kompów- na jednym mac a na drugim Vista i było 5godz (mac) do 2h(win) wiec czy będą zależności na Lnuxie Debian, Ubuntu, inny - lub *bsd, coś co najmniej energii ciągnie.

Pozdro.

Domyślnie

Najlepiej tryb tekstowy
    A tak na serio to chyba jakieś lekkie środowisko graficzne bez żadnych bajerów powinno chyba zmniejszyć użycie
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.1
    GCS D- s: a--- C+++>++++ UL P+>+++ L++ E--- W+>++ N+ w--- M- V-
    PS+ PE Y+ PGP++ t 5 X R tv b++ DI++ D G e->+++ h!
    ------END GEEK CODE BLOCK------

Domyślnie

Ilosc zuzywanej energii zalezy od wykorzystania mocy procesora, karty graficznej czy pamieci. Wystarczy spojrzec na wymagania sprzetowe danego systemu, czym mniejsze tym system jest bardziej energo - oszczedny. W konsekwencji wiele zalezy od tego w jaki sposob z niego korzystamy, grajac w gre 3D zuzycie energii jest znacznie, znacznie wieksze niz pisanie opowiadania w edytorze tekstu :> Sprawa jest wiec bardzo prosta, duzo zalezy od tego jak korzystamy z systemu, ale sporo tez zalezy od samego systemu. No coz, polecilbym netBSD - przenosny, lekki, tekstowy :>
    delete (z ang. skasuj) - w programowaniu obiektowym operator niszczący obiekty utworzone za pomocą operatora new (bądź dowolny obiekt, którego adres można pobrać).

Domyślnie

Z tym trybem textowym to rzeczywiscie bym zaoszczędził prądu

Ale potrzebuję tylko przeglądarki internetowej oraz pdf.
    Rozejrze się co moze miec jak najmniejsze wymagania, a przy tym w oczy bardzo nie raziło

Domyślnie

Sporo bedzie zalezec od sprzetu... jesli potrzebujesz przegladarki to moze jakis maly lekki laptopek - kolo 1000zl sadze dostaniesz nowke jakas... dzisiaj sie zdziwilem - 219 funtow brutto za malego lapka.

Co to byl za lapek nie pamietam, ale... Intel Atom, Linux na pokladzie, dysk SSD chyba 8GB, WiFi, kamerka itd... Najbardziej energozerne bedzie wifi - z moich obserwacji wlaczajac wifi tracisz do 30% czasu pracy na baterii, wiec jesli sie da to wisiec na kablu. Zaraz po wifi jest jasnosc ekranu, pozniej dopiero uzycie procka i mechanicznie praca HDD.

Kwestia OS'u - na Linuxie nigdy nie uzyskalem tyle co na Windows :-/ ale to dlatego ze nigdy nie mialem czasu pobawic sie z ustawieniami (domyslen nie zawsze sa optymalne do Twoich potrzeb). Na windows mam albo bardzo kiepskie zycie baterii albo bardzo dobre - zaleznie od wybranego profilu pracy. Na baterii 9-cell rekord mam 11.5 godziny bez przerw z uzyciem myszy bezprzewodowej i specjalnego urzadzenia sterujacego dosc specyficznym sprzetem - oba podpiete do portu USB. Dla porownania na innym profilu, ta sama bateria przy tym samym zastosowaniu ale z wifi i ekranem w pelnej jasnosci - 3.5-4 godzin max!

Ja zaczalbym od odpowiedniego ustawienia sprzetu a pozniej kombinowal ustawiac/profilowac software do swoich potrzeb.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Aby zaoszczędzić trochę energii w Linuksie zainteresuj się programem powertop.

Domyślnie

A Damn small linux oraz windows server 2008 - na czym dłużej bateria pożyje - linux LiveCD

Domyślnie

A wracając do tematu jak mogę zainstalować powertop na damn small linux.
    Odblokowałem Apt.

Niestety po ściągnięciu paczki powertop nie ma w niej pliku make, natomiast z Makefile nic nie mogę zrobić. Dalej apt-get install powertop nie pomaga - nie może znaleźć żadnej paczki, apt-get update też nie pomógł.

Jakieś wskazówki?

Zasady Postowania