Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 13

Temat: Kabel zasilający do laptopa, wtyczka zapalniczkowa do laptopa

Domyślnie Kabel zasilający do laptopa, wtyczka zapalniczkowa do laptopa

Witam

Jak nazywa się kabel zasilający do laptopa, gdzie jeden koniec kabla podłącza się do laptopa, a drugi koniec kabla podłącza się do gniazda na zapalniczkę samochodową ?

Domyślnie

dziwne pytanie :P
    bez roznicy?
    jak powiesz w sklepie o co chodzi to zrozumieja
    War, war never changes.

Domyślnie

Mam laptopa ,,acer'' TravelMate 4062WLMi. I chciał bym podłączyć tego laptopa do gniazda na zapalniczkę samochodową odpowiednim do tego kablem.
    A jakim mocnym prądem musi być zasilany mój laptop, jakim napięciem 15V, 16V, 18V, 19V, 20V, 22V, 24V bo ja nie wiem ?

Domyślnie

to zerknij na zasilacz człowieku...
    * markossx *

Domyślnie

Cytat Napisał markossx Zobacz post
    to zerknij na zasilacz człowieku...
    Acha jest 19V.
    Jaki zasilacz samochodowy byście proponowali do mojego laptopa, taki do 200zł, może być tańszy, ale żeby był dobry ?

Domyślnie

potrzebujesz przetwornicy po prostu,
    poszukaj na elektrodzie, tam widziałem wątki o tym
    * markossx *

Domyślnie

Masz 2 wyjscia...
    1. zasilacz ktory mozna zasilac z 12V DC - sa takie uniwersalne z wymiennymi koncowkami aby pasowaly do roznych laptopow...
    2. wsadzic do samochodu przetwornice 12V DC -> 230V AC - wtedy bedziesz mogl podlaczyc co zechcesz...

taniej przetwornica wychodzi... ale to dodatkowe urzadzenie i wiecej kabli... bo do przetwornicy idzie normalny zasilacz od laptopa Oba rozwiazania sprawdzone - aktualnie uzywam wariantu #1
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

nie znam sie dokładnie (mogłem zostać mechanikiem,kurde) ale czy rozwiązanie bez przetwornicy nie pojedzie za bardzo po akumulatorze...
    * markossx *

Domyślnie

Generalnie nie powinno. Wiekszosc nowych samochodow odlacza zapalniczke gdy odlaczysz zaplon (najczesciej jednoczesnie wylacza sie radio). To wlasnie po to, ze jak kierowca wysiada i wyciaga kluczyki to calosc ma sie wylaczyc aby nie zajecha akumulatora

Przetwornica czy uniwersalny zasilacz - kazde ma zady i walety

ZASILACZ - najczesciej jest do konkretnego modelu lapka, jesli ma wymienne koncowki to mozna podlaczyc do niego innego lapka, komorke, iPod'a i inne badziewia. Jest tam malo kabli do podlaczania i malo sie wala po samochodzie.

PRZETWORNICA - na tyle duze, ze warto schowac pod siedzeine pasazera na przyklad. Brzeczy bo ma aktywne chlodzenie (wentylatorek), wiecej kabli - bo do przetwornicy podlaczasz zwykly zasilacz laptopowy, tak jakbys wpinal sie do gniazdka na scianie. Zaleta jest taka, ze mozesz w ten sposob podpiac co chcesz - nawet maly telewizorek, ladowarki wszelkiej masci itd. Jak chcesz mozesz nawet stacjonarke wsadzic do samochodu i tez bedzie ok - mocniejsza przetwornica spokonie da rade ale uwaga na spadki napiecia!

Z przetwornica przejechalem ladne kilka tys. kilometrow po europie i jest to spora swoboda - naladowac aku od aparatu, komorke czy laptopa. Majac zasilacz ma zasilacz do laptopa i tylko laptopa (ale z lapka moge ladoac komorke itd wiec mi to nie przeszkadza). Na pewno wygodniej nosic zasilacz niz przetwornice :P

Dobry zasilacz to http://www.amazon.co.uk/Acco-Kensing...4187390&sr=8-1 - co prawda jeden juz spalilem (raz do roku, dokladnie co roku pali mi sie zasilacz od lapka - takie mam kulawe szczescie!).

Przetwornice to cos w ten desen http://allegro.pl/item451766963_prze...kowa_wawa.html - nawet dokladnie mowiac to tej firmy mam i nie mam co plakac. Sprawdza sie doskonale.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Jednak zdecyduje się na przetwornice, bo jest bardziej uniwersalna.
    Zasilacza samochodowego do mojego laptopa nie mogłem znaleść.
    Oczywiście znalzłem zasilacz samochodowy do laptopów ten http://www.allegro.pl/item451679671_...a_laptopa.html i http://allegro.pl/item452733644_uniw...wa_laptop.html

Ale tam nie ma mojego modelu jeśli chodzi o laptop. Jest jeszcze jedna strona acera http://www.allegro.pl/item416878807_...9_v_3_42a.html ale nie wiem czy ten zasilacz będzie pasował do mojego modelu bo tam nic nie pisze.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni