Pokaż wyniki 1 do 3 z 3

Temat: Konkurs Programistyczny....

Domyślnie Konkurs Programistyczny....

....dla szkol średnich
    Kod:
    http://hs.spoj.pl
    dużo języków do wybrania, 5 zadań początkowych

Zapraszam do rozwiązywania problemów.... niech wygra najlepszy

Pozdrawiam d3q

Domyślnie

Zadanka sa na prawde fajne i ktos mial swietny pomysl przdstawiajac je juz uczniom szkol srednich! Juz wyjasniam dlaczego...

Zadania "shopping for points" oraz "attractive loan" sa bardzo proste - chyba bardziej po to aby pokazac czy czlowiek potrafi programowac.

"Illegible account numbers" to realny problem - weryfikacja numerow kont bankowych i wyliczanie brakujacej cyfry.

"The ATM is out of money!" to tez realny przyklad - w Polsce nie widzialem aby bankomat nie mial pieniedzy... w UK w tych bardziej ruchliwych miejscach widac takie sytuacje prawie kazdego dnia czyzby nie potrafili napisac algorytmu prognozujacego jak czesto trzeba doladowac bankomat?!

Moje ulubione zadanie to "Sweet Option" - wypisz wymaluj to co sie dzieje na gieldach towarowych/finansowych - opcje i tzw. futures. W ten sposob ponoszac pewien koszt (ktory masz znalezc w zadaniu) ludzie uzyskuja gwarancje ceny na przyszle transakcje. Wydaje sie to zagmatwane ale tresc zadania dosc dokladnie opisuje zasady przeprowadzania takich transakcji (ale o tym to dopiero ucza na studiach i to nie kazdych).

Ostatnie dwa zadania najbardziej mi sie podobaja
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Eh troche za trudne dla mnie