Takich pytan bylo jusz kilka, byly tak samo rozne dyskucje co sie stosuje i dlaczego.
W ostatnich dniach wpadl mi do realizacji pewien projekt. Ot zwykla poczta firmowa docelowo moze troche weiecej niz 100 userow. Fajnie by bylo jak by to jeszcze zapewnialo jakas rozsadna mozliwosc pracy grupowej. No i do tego wywalenie z firmy GG i zastapienie jakas alternatywa.
W firmie docelowo wyladuje i tak Win SRV ale bez Exchange.
Teoretycznie sprawa prostaot jakis linux + np. postfix i jego otoczka (antywirus, antyspam itd.). Do tego jakis serwer jabber i np. PSI.
Uwzgleniamy tutaj to ze admini w firmie sa od wszystkiego, slowo linux znaja ale zostawienie im konsoli w celu administracji moze zakonczys sie strzalem sobie w kolano.
Ot bierzemy np. postfixadmina i jakiegos SQL-a. Mamy dwa panele (poczta i jabber) + dojdzie winda. Od trzy mejsca gdzie zmieniamy jak ktos dochodzi/odchodzi z firmy. Niby maly problem - ale w srodowisku "produkcyjnym" to juz problem. Ale narazie powiedzmy ze mamy pomysl i instalujemy np. OpenLDAP
Teraz jazda przegladamy rozne systemy w styly Horde, phpgroupware itp.
Wszystko pieknie - tylko kazdy ma jakies wady. Jak cos do konca nie dziala peawidlowo. To trafia sie jakis wmiare ok, ale np. ktos genialny wymyslil ze autoryzacja SMTP jest robione przez jednego wyznaczonego klienta (ktorego login i haslo trzeba wpisac). Ot genialne rozwiazanie zwlaszcza dla pracy grupowej - gdzie czlowiek by chcial aby kazdy user byl autoryzowany w SMTP wlasnym haslem i loginem.
Takich cukiereczkow wyszlo wiele w roznych systemach. I stwierdzilem ze nadaja sie one w wekszosci dla znudzonych ludzi lubiacych samemu poprawiac kod - pytanie co potem z aktualizacja jak sie ten kod zmieni po swojemu.
Niby Exchange - ale cene mozna policzyc, o ile sam server mozna przelknac to call-e + licencje na Outlook-a przy 100userach generuja juz ladna sumke.
Z open source mamy odpowiednik w postaci Scalix-a, fajny system w pelni zamienny z Exchange i pod linuxa. Jednak pozostaje zakup Outlook-ow i licencja ktora placi sie co roku od lilosci uzytkownikow. Przeliczajac to na kilka lat mozna dojsc do wniosku ze po pewnym czasie M$ Exchange bedzie tanszy.
Kolejne rozwiazanie to Axigen - licencja wmiare normalna i ceny przyzwoite. Dziala pod linuxem - Podobno ostatnio wiele sie zmienilo i jest to juz niezly system.
Na koncu mozna pomyslec o Zimbra - jak dla mnie genialne, choc jak ktos chce integrowac z Outlookiem to zostaje mu niestety tez wersja komercyjna.
Mamy za to source - jednak trzeba by poswiecic sporo czasu aby to przekompiowac pod jedna z moich ulubionych dystrybucji (Gentoo, Slackware). No i skusilem sie na niezbyt lubianego przezemnie Debiana (ot kiedys mnie dosc mocno zniechecil - pomijam temat dlaczego bo to mogla by byc kolejna wojna).
Wada maszyna 86_x64 - a dostepna wersja pod 32bit x86
Choc jak ktos lubi to mozne pod Red Hatem czy Ubuntu odpalc 64.
Choc x86 spoko dziala na takiej maszynce. Tylko proc sie troche marnuje.
Wada niezbyt dobrze gra to z Win AD - ale to juz mozna przelknac grunt ze LDAP smiga i wmiare fajnie udalo sie to spiac z ejabberd. Nawet te AD az mnie tak mocno nie boli bo mozna miec wiecej skrzynek niz licencji na userow w windzie. A ewentualny pomost przewalajacy userow mozna wmiare szybko sklecic w perlu.
Pieknie uzywajac shared roster uzytkownicy dostaja aktualna liste kontaktow. Troche brakuje SR po LDAP - aby odzielic kontakty na grupy. Ale i tak nie jest tragedia. Kiedys w wersji 1 to bylo w wersji 2.0 nie znalazlem (choc moze zle szukalem - a nie mialem zbyt wiele czasu na czytanie sterty boardow). Zreszta sama zimbra w wersji darmowej nie do konca rozwiazuje przydizielanie do grup - tak jak ja bym to chcialAle mozna to obejsc juz nawet mam pewien pomysl
Moze uzywajac innej funkcji - ale zawsze to cos.
Wiec wracajac do Zimbry mamy naprawde bardzo fajne rozwiazanie poczty i pracy grupowej niemal za free. Zauwazylem od czasu kilka bledow - ale mozna z nimi zyc. System sie rozwija i zapewne sie jeszcze wiele poprawi.
Wiec jak widac mozna tez zastosowac Linux-a - ale trzeba stracic troche czasu na testowanie wielu daromowych aplikacji ktore w wiekszosci nadaja sie do kosza.
Wiec jak ktos potrzebuje takego rozwiazania smialo polecam. Dodam jeszcze ze bardziej mi sie to podoba od Exchange...