Witam, wie ktoś może jak zrobić aby nie było problemów z polskimi znakami w nazewnictwie plików I aby te pliki którym nadało się nazwę z polskimi literami pod Win XP aby w BT III też tak samo wyglądały a nie jakieś krzaczki itp... Da się to zrobić
Witam, wie ktoś może jak zrobić aby nie było problemów z polskimi znakami w nazewnictwie plików I aby te pliki którym nadało się nazwę z polskimi literami pod Win XP aby w BT III też tak samo wyglądały a nie jakieś krzaczki itp... Da się to zrobić
No na przykład jak ściągasz jakiś polski album muzyczny (aby zastanowić się czy zakupić oryginał ) To jak tam są polskie znaki to BackTrack tych plików nawet nie widzi...
man mount, tam masz opisane, jak uzywac kodowania znakow
Próbowałem to z tym kodowaniem ale nie wychodzi ... dalej krzaki ... nie ma jakiegoś innego sposobu
Jest... w przyszlosci nie uzywac polskich znakow w nazwach plikow to nie bedzie problemow.
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
No na przyszłość zapamiętam A co zrobić z tym mount bo próbowałem dawać locale=pl_PL.UTF-8 to mi wyskakiwało ja dawałam mount -a że nie prawidłowe jest to locale ...
Jaki system plikow montujesz? FAT/FAT32/NTFS?
NTFS cały czas szperam po necie i próbuje znaleźć rozwiązanie ale nic mi nie działa...
Nie wiem w jakim formacie winshit zapisuje literki...
ewentualnieKod:mount -o nls=<kodowanie> /dev/... /media/win_c
kodowania mialbys mozliwe 3:Kod:mount -o nls=<kodowanie>,utf8 /dev/... /media/win_c
- cp1250 (stawiam na to wlasnie)
- iso-8859-2 (na to raczej nie licz)
- utf8 (ewentualnie...)
P.S.
man mount - szukaj tekstu 'Mount options for ntfs'