Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 31 do 40 z 48

Temat: Perl a Python

Domyślnie

Postanowiłem odkopac temat bo jest dosc ciekawy...Czy stosuje sie perla do dużych projektowczy jest nadal rozwijany...czy moge napisac podobne rzvczy jak np. w c/c++(juz sie z nim zapoznaje ale narazie ciezko powiedziec)...do jakich rzeczy sie nie nadaje itd...

Domyślnie

czytam wlasnie lama booka, idealny kursik, perl miazdzy
    War, war never changes.

Domyślnie

Cytat Napisał lukasz6547 Zobacz post
    Postanowiłem odkopac temat bo jest dosc ciekawy...Czy stosuje sie perla do dużych projektowczy jest nadal rozwijany...czy moge napisac podobne rzvczy jak np. w c/c++(juz sie z nim zapoznaje ale narazie ciezko powiedziec)...do jakich rzeczy sie nie nadaje itd...
    Zalezy co chcesz nazwac duzym projektem
    Ale w Perlu mam napisany caly swoj system zarzadzania siecia TelewizjiKablowej.
    Tzn. pelna kontrola modemow kablowych, monitoring, baza klientow, wszystko sprzegniete z SQL, sprzetem CISCO, DHCP i tysiacami innych bajerow.

Drugi konkurencyjny system jaki znam tak samo jest napisany w Perlu. Chodza na tym sieci majace po kilka tysiecy klientow wiec ocena nalezy do ciebie czy to duza aplikacja

Do tego tez adminuje maszynami z Win2003 i jako ze wole mimo wszystko linie polecen od klikania to wszystkie skrypty mam napisane w Perlu - wiec jak widac zaczyna on wykraczac nam poza Unix-y

Pythona znam tylko jakies podstawy wiec trudno mi sie do niego jakos odniesc, jednak wiekszosc ludzi jakich znam uzywa perla

Domyślnie

To ja do tego dorzuce pare elementow/projektow z ktorymi pracowalem lub widzialem w roznych firmach (troche tego bylo przez lata):
    - system rozliczania platnosci elixir choc nie powiem ktory to bank...
    - system przetwarzania danych dla gieldy Londynskiej - mowimy o real-time
    - 3 kasyna internetowe wraz z calym systemem zarzadzania i raportowania, czesc raportowania dziala na platformie windows, serwery to *NIX'y
    - system porownywania cen - cos jak skapiec.pl

w koncu cos nad czym ja pracuje osobiscie:
    - aplikacje przetwarzajace dane okreslonego typu, wykorzystujace bardzo mocno bazy danych i inne API odstarczone przez partnerow, calosc dzialajaca na clustrach serwerow (zwykle niezalezne serwery oraz SunCluster w duzych projektach).
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

brałem przez ten czas dwa jezyki na raz i sie zastanawiałem ktry lepszy ale jednak skupie sie głwnie na perlu...kupie sobie książke perl od podswtaw bo na camel book ani na lama book nie bede miał kasy bo wydałem...co myslicie o ksiązce perl od podstaw
    a co takiego pisaliscie w pythonie
    a jak sie wam wydaje lepsz jest python/perl czy php do tworzenia dynamicznych stron www szybsze
    Ostatnio edytowane przez lukasz6547 : 08-17-2008 - 09:08

Domyślnie

ee sciagnij sobie lamabooka w wersji elektronicznej :P
    ksiazka jest bez sensu - jesli cos czytasz musisz cwiczyc, a z ksiazki nie skopiujesz tekstu/kodu
    a tak, pod zakladka mozilli mam lamabooka, na dole konsole, kwrita i jazda
    War, war never changes.

Domyślnie

szuikałem ale nie ma...wez mi nawyslij na maila jak masz: [email protected] lama book a perlrecptury to juz sobie kupie

Domyślnie

Cytat Napisał lukasz6547 Zobacz post
    a jak sie wam wydaje lepsz jest python/perl czy php do tworzenia dynamicznych stron www szybsze
    Jezyk jak jezyk... Perl ma wsparcie dla apache'a potezne - mod_perl, mod_fastcgi (tu mozna tez inne jezyki podpiac i to chodzi wysmienicie), Mason oraz kilka frameworkow do obslugi szalonow (generowanie stron w locie, niektore z cache stron, inne z cache kodu w postaci binarnej, itd), MVC itd - ogolnie okolo 15 roznych projektow na ktorych mozna bardzo wiele dalej zbudowac dosc niewielkim nakladem czasu... albo napisac wlasny od podszewki tak jak to zrobilem z kolega w 2001

Python to tez jezyk jak jezyk - na pewno da sie go bez problemu odpalic pod FastCGI. Ktory wybrac zalezy od tego, ktory lepiej znasz, ktory bardziej nadaje sie do danego zadania (np moze byc tak [w co watpie] aby pthon mial biblioteke do obslugi jakichs tam rzeczy a perl nie mial).

Technologie dobiera sie do problemu a nie modyfikuje problem aby pasowal do technologii w ktorej bedziemy go rozwiazywac!
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Ksiązka perl - programowanie nie jest woglne, nigdzie dostepna...wie ktos gdzie moge ją jeszcze kupic i czy skoro napisana została juz dawno to czy nie jest "przeterminowana"...Czy ksiązka perl - programowanie wystarfczy aby zacząc myslec jak programista perla i nie bedzie trzeba wiecej czytac z ksiązke(oprcz manualow bo to wiadomo trzzeba)

Domyślnie

a znasz dobrze angielski?
    tam sa takie testy typu
    Kod:
    circumference of a circle
    War, war never changes.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni