To może ja.
Zawodowo zajmuję się PHP (od roku), trafiłem do firmy, która dała mi szansę mimo braku doświadczenia i dopiero w pracy zawodowej zobaczyłem, co znaczy tworzyć aplikacje. Na razie w tym zostanę, bo wg. mnie PHP długo jeszcze pozostanie wiodącym językiem do tworzenia popularnych (podkreślam - popularnych) aplikacji webowych (typu fora, sklepy, społecznościówki, firmowe witryny z cms-ami itd.). Język się rozwija i nic nie wróży, by miało się to w przewidywalnym okresie czasu zmienić.
Co do C++. Gdyby język ten chylił się ku upadkowi, sądzicie, że np. taki MS rozwijałby nadal Visual C++ ? Wątpię. Fakt, jest C#, Java itd. Ale C++ ma silną pozycję i nie sądzę, aby w ciągu najbliższych lat coś się zmieniło, może tylko proporcje w ilości projektów realizowanych w poszczególnych językach. Ale mało prawdopodobne, by ten język "wymarł"
O C nawet nie wspominam, bo w C napisane jest 99% kodu Linuxa. Wyobrażacie sobie Linuxa napisanego np. w Javie albo w nie daj boże C#?
Bo ja nie.
Oczywiście nie wykluczam też innej sytuacji, np. powstania zupełnie nowego, rewolucyjnego języka, który "przyćmi" C++, C, Javę i C# razem wziętych i zepchnie je na margines. Ale wtedy będziemy się musieli przestawić wszyscy:i Ci programujący dla weba w php, i Ci od C, C++, Javy itd. I znów trzeba będzie ślęczeć nad klawiaturą i książkami do 4 rano i klepać
Ale to właśnie jest najfajniejsze...
"...i stało się! Linie telefoniczne otworzyły mi bramę do świata
upajającego jak heroina pulsująca w żyłach ćpuna! Elektronicznym
sygnałem przekraczam wrota szukając ucieczki od codzienności,
głupoty i niesprawiedliwości... i znajduję podobnych sobie."