Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki 21 do 30 z 51

Temat: Praca programisty C++

Domyślnie

To może ja.
    Zawodowo zajmuję się PHP (od roku), trafiłem do firmy, która dała mi szansę mimo braku doświadczenia i dopiero w pracy zawodowej zobaczyłem, co znaczy tworzyć aplikacje. Na razie w tym zostanę, bo wg. mnie PHP długo jeszcze pozostanie wiodącym językiem do tworzenia popularnych (podkreślam - popularnych) aplikacji webowych (typu fora, sklepy, społecznościówki, firmowe witryny z cms-ami itd.). Język się rozwija i nic nie wróży, by miało się to w przewidywalnym okresie czasu zmienić.
    Co do C++. Gdyby język ten chylił się ku upadkowi, sądzicie, że np. taki MS rozwijałby nadal Visual C++ ? Wątpię. Fakt, jest C#, Java itd. Ale C++ ma silną pozycję i nie sądzę, aby w ciągu najbliższych lat coś się zmieniło, może tylko proporcje w ilości projektów realizowanych w poszczególnych językach. Ale mało prawdopodobne, by ten język "wymarł"
    O C nawet nie wspominam, bo w C napisane jest 99% kodu Linuxa. Wyobrażacie sobie Linuxa napisanego np. w Javie albo w nie daj boże C#?
    Bo ja nie.
    Oczywiście nie wykluczam też innej sytuacji, np. powstania zupełnie nowego, rewolucyjnego języka, który "przyćmi" C++, C, Javę i C# razem wziętych i zepchnie je na margines. Ale wtedy będziemy się musieli przestawić wszyscy:i Ci programujący dla weba w php, i Ci od C, C++, Javy itd. I znów trzeba będzie ślęczeć nad klawiaturą i książkami do 4 rano i klepać
    Ale to właśnie jest najfajniejsze...
    "...i stało się! Linie telefoniczne otworzyły mi bramę do świata
    upajającego jak heroina pulsująca w żyłach ćpuna! Elektronicznym
    sygnałem przekraczam wrota szukając ucieczki od codzienności,
    głupoty i niesprawiedliwości... i znajduję podobnych sobie."

Domyślnie

Oczywiście nie wykluczam też innej sytuacji, np. powstania zupełnie nowego, rewolucyjnego języka, który "przyćmi" C++, C, Javę i C# razem wziętych i zepchnie je na margines.
    taki jezyk juz istnieje, i to od dobrych 20 lat.

Domyślnie

a wiecie taK SREDNIO ILE NP. ZARABIA PROGRAMISTA c++, php, perla, pythona badzj avyo reszte nie bede pytał bo raczej to podrzedne jezyki...

Domyślnie

Cytat Napisał rip Zobacz post
    taki jezyk juz istnieje, i to od dobrych 20 lat.
    Assembler?

Domyślnie

C++ za kilka(naście) lat to D może przyćmić. Python jest stale rozwijany i też przydaje się przy tworzeniu aplikacji webowych, frameworków itp. Java wiadomo też będzie popularna jeszcze bardzo długo. Można tu jeszcze dodać Visual Basic, który przydaje się m.in przy kontrolkach ActiveX (ale przykład ), a wiadomo, ActiveX jest używane prawie wszędzie. Na Moją głowę to taka opłacalna kombinacja języków to: PHP + Python/Perl + C/C#/C++/Java + Visual Basic. No i jeszcze niech będzie ten .NET. Co sądzicie o tym? Python tez ostanio zaczyna być poszukiwany, Grono.net opiera się o Pythona

Domyślnie

Cytat Napisał lukasz6547 Zobacz post
    znalazłem niedawno taki ranking kto w czym najwiecej programuje-wygrało c++ i java a przgral python z perlem i troche lepszy był php...jesli prawda to co mówił javaman to znaczy ze najlpeij bedzie sie uczyc skryptowych jezyków...
    czyli tak jak pisalem - co jest 'trendy', co jest 'sexy' zarabia kase... PHP bym sobie odpuscil, no chyba ze z nudow - zamiast tego Perl/Python/Ruby (choc to to jest dosc powolne i ciezkie samo w sobie jak widze). Umiec C++ i Jave do pracy typowo komercyjne, Perla do ulatwiania sobie zycia. Jak myslicie, dlaczego admini tak lubia perla? Po prostu robi za nas te nudne czynnosci, ktore wymagaja precyzji, czesto szybkosci... a admini wiadomo - jestesmy leniwi (a lenistwo to motor ewolucji technicznej).

Wniosek - moim zdaniem najlepsza kombinacja to C++, Java i ktorys skryptowy poza PHP - za malo elastyczny jak do zadan innych niz web.
    Ostatnio edytowane przez TQM : 08-07-2008 - 19:40
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

ja po paru latach programowania, nie w domu dla siebie, ale normalnie w pracy, uważam, że lepiej znać jedną technologię ale bardzo dobrze. W C++ nie napisze się aplikacji webowej, ale to dlatego, ze kiedy powstawal ten język, nikt jeszcze o takich aplikacjach nie myślał, więc język był projektowany z założeniami troszkę innymi. polecam javę, jest językiem chyba najbardziej uniwersalnym, rośnie wokol niego spora społeczność, i JVM też coraz lepsze i szybsze.

Domyślnie

taki offtop, czy program napisany w javie jest całkowicie przenosny bo z tego co wiem to uzywa maszyny wirtualnej, wiec ma duzą przenosnoscco początkowy programista javy powinien potrafic rzeby dostac porządną prace

Domyślnie

Cytat Napisał lukasz6547 Zobacz post
    taki offtop, czy program napisany w javie jest całkowicie przenosny bo z tego co wiem to uzywa maszyny wirtualnej, wiec ma duzą przenosnoscco początkowy programista javy powinien potrafic rzeby dostac porządną prace
    Nie, javy nie odpalisz na żadnym systemie, gdzie nie ma wirtualnej maszyny javy.

Pisać po polsku i w javie na poziomie przynajmniej dobrym. Znać algorytmike itd.
    http://nikowek.blogspot.com/
    Zbrojne Ramię Pingwina!
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.12
    GCS d- s++:++ a--- C+++ UL+++ P L+++ E--- W++ N++ o K- w--
    O M- V- PS PE Y PGP++ t+ 5 X+ R tv- b++ DI- D-
    G+ e- h! r% y?
    ------END GEEK CODE BLOCK------

Domyślnie

Ale C++ i Java są to podstawowe języki. Kiedy dogłębnie się je umie to nauka następnego nie będzie sprawiała trudności( chyba że to Delphi ). Ale fundamentem są algorytmy. Kiedyś nie miałem o nich pojęcia a znałem podstawy C++, ale teraz jak porozwiązywałem kilka zadań z książki to coraz więcej rozumiem i bardziej poznaje język C/C++.
    Jak szukałem na zlecenia.przez.net to większość to aplikacje webowe, serwisy społecznościowe. Mało było ogłoszeń z językiem C++.
    "a imię jego będzie czterdzieści i cztery"
    A. Mickiewicz Dziady cz. III

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni