Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 13

Temat: Pospolite zlodziejstwo, czyli konkursy smsowe.

Domyślnie Pospolite zlodziejstwo, czyli konkursy smsowe.

Nie zebym chcial cos takiego tworzyc, to ponizej mojej godnosci (nie sadzilem ze kiedys to powiem )
    Chcialbym wiedziec jak prawnie to wyglada, czy organizowanie konkursow esemesowych gdzie nagroda bedzie np telefon komorkowy jest legalne? tzn jest legalne bo tego jest wszedzie pelno, jaki podmiot moze to zorganizowac? jak z opodatkowaniem? (nadal utrzymuje ze nie mam zamiaru sie w to bawic)
    Widzialem ostatnio nawet serwis internetowy, na ktorym mozesz sobie zalozyc swoj wlasny konkurs.... czego to ludzie nie wymysla....
    http://gogulas.yoyo.pl/h.gif

Domyślnie

mnie bardziej od konkursów tego typu, śmieszą wszystkiego rodzaju "randki sms" czyli wysylanie sms do osoby której sie nie zna i płacenie za to niezłej kasy, a po drugiej stronie siedzi w ogóle ktos inny i nabija tylko kase, kończąc każdego sms jakims pytaniem
    "dobrzy hakerzy są sławni na cały świat, ale o hakerach geniuszach nikt nic nie wie."

Domyślnie

Przyznam się, że nabrałem się, na pop up'a który zachęcał do podania numeru telefonu, podałem dostałem sms'a z kodem wpisałem na stronie...
    A potem dostałem pierwszego sms'a z zachenceniem do gry który kosztował £3, odrazu wysyłałem sms'a o treści STOP, na wskazany numer.

Ale na drugi dzień znowu przyszedł sms... potem nie miałem już nic na koncie i popatrzyłem w internecie co to za strona i numer, okazało się, że okno pop up było tak dopasowane że zasłaniało regulamin gry, spotkałem się na jakimś zagranicznym forum z opisem tego i okazało się że trzeba napisać STOP ALL bo takto nie wyślą niczego przez dzień, a dostałem też sms'a że właśnie zamówiłem 10 gier...., ale na szczeście po doładowani konta nic już nie zabrali.

Zdziwił mnie fakt, że na stronie z tą grą nie było nigdzie nadmienione, że coś kosztuje 3 funty.. pisało tylko, że zostanie pobrana adekfatna opłata... myśle że bardzo naciągana rzecz.

nikt pewnie tego nie przeczytał : DDDDD

Domyślnie

Wczoraj wlasnie zaskoczylem lekko markossx'a

Bawie sie wlasnie systemem, ktory pozwala mi na wysylanie SMSow z dowolnym nadawca ale to jest najmniejszy 'problem'... Sa to komercyjnie dostepne uslugi (komercyjnie tzn tylko dla firm), ktore pozwalaja reagowac na slowa kluczowe w SMSach przychodzacych itd, odpowiadac wg szablonow (i to bez pisania linijki kodu przeze mnie) a nawet (tutaj uwaga) wysylac do ludzi SMSy za ktore beda musieli oni zaplacic - np wysylam komus SMS premium za 9.99, koles dostaje SMSa i z jego konta leci 9.99 ktore jest wplacane na moje konto

Jak dla mnie takie cos to lekko ryzykowne zagranie. W sumie SMSy sa archiwizowane przez operatorow wiec ok - beda w stanie stwierdzic kto je wyslal i mnie znalezc jesli zaczalbym w ten sposob wyciagac kase od ludzi - zajmie im to ponizej minuty w sumie ale chodzi o sam fakt, ze taka funkcja jest dostepna i nie widzialem w umowie zadnych zastrzezen co do zasad wykorzystania. Wiadomo ze mnie znajda, to nie ma watpliwosci ale fakt ze mozna sie zarejestrowac i zaczac swiadczyc takie uslugi daje niezle od myslenia.

Tym bardziej... firma dostarcza API w paru formatach i kawalki kodu w chyba 8 jezykach aby pokazac jak mozna wysylac wiadomosci od nich
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

@tqm
    teraz zaloz nowe konto w banku, rozesjil przez dobe smsy do setek tysiecy ludzi a jutro wyplata i w samolot na Hawaje do konca zycia ^^
    Chyba nie zdarza cie zlapac Ja bym tak zrobil

Domyślnie

W UK nie beda mieli z tym prolbemu...

1. Przelew pieniedzy miedzy bankami w UK idzie 4 dni robocze (zawsze!) - nie to co w Polsce 24h... UK jest daleko za nami... cos jak epoka kamienia gladzonego jesli o to idzie akurat.
    2. Pieniadze sa przelewane raz na jakis czas, wiec nie ma kasy od razu... to trwa
    3. Jak juz cos spracuja co sie dzieje to momentalnie zamkna dla Ciebie granice :P

Na lotniskach zawsze sprawdzaja paszporty, nawet pociagiem z Londynu do Paryza sie nie da - tez jest odprawa celna (co z tego z oba kraje sa w EU).

Domyślnie

no kiepsko z tym przelewem =/
    gorzej jak zablokuja zanim sie cos uzbiera. No ale 4 dni to i tak nie duzo, a jak komus zniknie 10 zl z konta to na policje raczej nie pojdzie.

no a dokumenty to zawsze mozna jakies zalatwic, szczegolnie jak taka kasa wchodzi w gre

Domyślnie

Rozstawic sie ze sprzetem na jakims dworcu, przez bluetootha sie wbijac i wyslac esy
    http://gogulas.yoyo.pl/h.gif

Domyślnie

nom, wyjdzie te 10zl na godzine Czyli tyle co w normalnej pracy.

Domyślnie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni