Mam pytanie. Czy w perl istnieje mozliwosc ze jesli w pliku tekstowym dam 5 roznych wyrazow to kod wyciagnie 1 losowy i go zwróci?
Pozdrawiam![]()
Mam pytanie. Czy w perl istnieje mozliwosc ze jesli w pliku tekstowym dam 5 roznych wyrazow to kod wyciagnie 1 losowy i go zwróci?
Pozdrawiam![]()
Wczytac plik do tablicy, $#tablica zawiera ilosc elementow, uzyc tego jako argumentu rand() i wynik zaokraglic do calosci... i bedzie ok
nie sprawdzalem, pisze 'na pale' hihiKod:open (FH, 'plik.txt'); chomp(@tablica = <FH>); close (FH); print "Wyraz to: ", $tablica[int(rand($#tablica))], "\n";
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
Powiem szczerze ze az na takim poziomie nie jestem bo perla ucze sie od tygodnia mógłbys mi to jakos na kodzie pokazac byłbym bardzo wdzieczny![]()
Zadnego błedu nie wyrzuca, ale pomimo tego ze w pliku tekstowym mam 5 wyrazow wynik jest nastepujacy:
Wyraz to: (I pustka)
Coś jest nie tak :P
copy & paste - u mnie dzialaKod:$./test.pl Wyraz to: slowo 5 $./test.pl Wyraz to: slowo 1 $./test.pl Wyraz to: slowo 4 $./test.pl Wyraz to: slowo 2 $./test.pl Wyraz to: slowo 2 $./test.pl Wyraz to: slowo 2 $./test.pl Wyraz to: slowo 4 $./test.pl Wyraz to: slowo 6 $./test.pl Wyraz to: slowo 4
Hmm sam zobacz na screenie ze jest wszystko ok -> (bitmapa zeby bylo ladnie i wyraznie) http://www.speedyshare.com/728467199.html
p.s Moze to dlatego ze Ty masz perl a ja activeperl na windows?![]()
aby bylo nieco latwiej zmienilem ostatnia linieC:\>perl -v
This is perl, v5.8.0 built for MSWin32-x86-multi-thread
(with 1 registered patch, see perl -V for more detail)
Copyright 1987-2002, Larry Wall
Binary build 806 provided by ActiveState Corp. http://www.ActiveState.com
Built 00:45:44 Mar 31 2003
i wynik mam takiKod:for (1..10) { print "Wyraz to: ", $tablica[int(rand($#tablica))], "\n"; }
C:\>test.pl
Wyraz to: sl4
Wyraz to: sl1
Wyraz to: sl9
Wyraz to: sl3
Wyraz to: sl8
Wyraz to: sl9
Wyraz to: sl6
Przeniosłem ten 1 skrypt na Linuxa jest ok!
Oczywiscie troszke sobie do irssi musialem przerobic jest ok!
Dziekuje i pozdrawiam Na Windowsie nie działał na Linuxie jest ok![]()