hmm wlasnie staralem sie napisac pierwszego hello worlda... mam winde. wiersz polecen, wklepalem:
Kod:
perl -e 'print "Hello world!\n";'
komunikat z wiersza: Can't find string terminator "'" anywhere before EOF at -e line 1. postanowilem wklepac bez znaku '.
Kod:
perl -e print "Hello world!\n";
zadnego komunikatu, nic tez sie nie stalo :/. stwierdzilem wiec ze zrobie sobie plik hello.pl z kodem. najpierw wpisalem bez '. otwieram i:
String found where operator expected at E:\perl\hello.pl line 1, near "perl 'pri
nt "Hello world!!!\n";'"
(Do you need to predeclare perl?)
syntax error at E:\perl\hello.pl line 1, near "perl 'print "Hello world!!!\n";'"
Execution of E:\perl\hello.pl aborted due to compilation errors.
niespecjalnie wiem co oznacza taki komunikat, wiec dopisalem linijke: use string;. a komunikat sie niezmienil... pozatym niewiem o co chodzi z tym problemem z kompilacja, bo pisaliscie ze perl jest interpretowany...?! wybaczcie ale niespecjalnie mam jakiekolwiek doswiadczenie w programowaniu... :/
ps. co oznacza to ze po perl wpisuje sie -e?
EDIT: juz sobie poradzilem... przepraszam ze zadalem tak tempe pytanie . ale z drugiej strony niewiem czy moje rozwiazanie jest poprawne... bo pozniej sie okaze ze wszystko co napisze bedzie bledne. Napisalem cos takiego:
Kod:
print "hello world!!!\n";
$cyfra1 = '2';
$cyfra2 = '2';
$cyfra3 = $cyfra1 * $cyfra2;
print $cyfra3;