Pokaż wyniki 1 do 9 z 9

Temat: profesjonalne projektowanie stron

Domyślnie profesjonalne projektowanie stron

czesc mam pytanie do osób które sie znają na tym wiadomo emce i te sprawy heh
    no więc...jak jest lepiej robić strone? tzn chodzi mi oto czy lepiej jest odpowiednią stronę pobierać ze zmiennej get np adres.pl/?id=kontakt
    czy lepiej jest zrobić sobie klasę np "strona" i wszystkie podstrony ładować normalnie adres.pl/kontakt.php
    ( zrobić instancje klasy-obiekt) i wiadomo wyswietlać wszystkie atrybuty i wykonywać metody klasy "strona";

W sensie lepiej chodzi mi bardziej profesjonalnie/ na co patrzą np w firmach webmasterskich....na jakie zasady projektowania stron itd....
    Fajnie byłoby emce jakbyś napisał jak ty robisz takie strony, albo semen jakby napisal, albo jeszcze ktoś.....
    Pozdro

ps....tak wiem wiem ten post jest zakręcony jak świński ogon

Domyślnie

a wlasnie chcialem zapytac jak zrobic id=asd zamiast /asd.php
    War, war never changes.

Domyślnie

zmienne GET + include ?

Domyślnie

OK. Tytułem wstępu:
    1) Z ostatnim zdaniem twojego postu:
    ps....tak wiem wiem ten post jest zakręcony jak świński ogon
    zgadzam się w 100% i w 100% zapewniam że ten też taki jest :D

2) To co napiszę to jedynie moja skąpa jeszcze wiedza...
    Dzień w dzień poznaje jeszcze pełne możliwości OOP i dzień w dzień miewam inne pomysły czy też poznaję inne wzorce projektowe... Dlatego choć bym chciał to nie mogę wam zagwarantować że jak będziecie robić tak jak ja to opisuję to będziecie profesjonalni...

3) Profesjonalizm moim zdaniem polega na tym aby znać kilka możliwych rozwiązań danego problemu i wybrać takie które najbardziej nadaję się do danego projektu - biorąc przy tym również pod uwagę to że projekt może wymagać zmian i że trzeba zrobić to tak aby dalsze zmiany były możliwe :)

4) Znając życie znów mi braknie emotikonek :/ :D

POST czy GET ??
    No właśnie ? Co wybrać ? Dzięki użyciu POST mamy super wyglądający adresik strony, 70% lamohacerów z głowy (bo nagłówki HTTP to za trudna sprawa) no i tyle zalet :D

Teraz o wadach.... główna wada to taka że załóżmy mamy skrypt newsów...
    User wypatrzył sobie super newsa chciałby się z innym podzielić - i musi kopiować adres i dawać super opis który to news... a jak jeszcze to news z archiwum to mamo kochana... opisywania na 4 kartki A4 jak dotrzeć do tego newsa :) mało przyjazne rozwiązanie...

Dlatego ja bym się upierał przy stosowani GET!
    Użytkownicy się do tego przyzwyczaili - i nie należy tego ignorować!
    W dużej mierze USABILITY strony zależy od stosowania się do pewnych wzorców... widziałem stronki gdzie webmasterzy zainspirowani możliwościami jakie dał im Microsoft przenosili scrolla na lewą stronę - efekt straszny...
    gdyby nie 3 klawisz myszki to opuścił bym tą stronę....

Poza tym kto powiedział że link musi brzydko wyglądać ?
    Może ładniej dzięki mod_rewrite...
    (http://home.pl/pomoc/2357)

index.php, contact.php news.php etc....

No właśnie mieć sobie jeden index.php czy kilka - tylko pod innymi nazwami :P
    Odpowiedź stanowcza - JEDEN :D
    10 podstron = 10 plików "matek"
    zmiana jednej linijki == zmiana 10 linijek...
    bez sens...

Tylko jak nie tak to jak ?
    No i to jest właśnie pytanie na które próbuję znaleźć odpowiedź :)

Na chwilę obecną stosuję rozwiązanie z którego zadowolony do końca nie jestem i traktuje jako pewnego rodzaju skok między programowaniem obiektowym a strukturalnym.... według mnie tak od razu przeskoczyć się nie da... to zupełnie inna filozofia programowania - bo nie chodzi o to żeby zamienić funkcje na klasy i metody i być happy... nie tędy droga w ogóle..... dlatego tak jak poeta potrzebuje stosu zmarnowanych kartek tak programista stosu projektów pisanych od nowa :)

ok dajcie mi chwilkę czasu napiszę kawałek kodu żeby było o czym w ogóle rozmawiać :)
    __________________________________________________ ______________
    OK. w załączniku prosta przykładowa stronka ;)
    rozwiązanie dalekie od doskonałości ;)

głównie chodziło mi wtedy - bo dawno to pisałem - żeby jakoś wszystko mądrze przez index puścić :)
    dlatego index odpowiedzialny jest za połączenie z bazą
    załadowanie bibliotek
    załadowanie modułu - i wyświetlenie wyniku...

każdy moduł jakby jest nie zależny i ma radzić sobie sam
    dlatego w formularzu action jest do index.php?module=contact i zawiera ukryte pole z akcją :)

mam w szkicach - myślę że tym razem coś z czego będę się cieszył :)
    czyli rozwiązanie bardziej OOP :) uwzględniające obiekt Windows(), konstruktory, wzorzec draw singleton etc... ale muszę poskładać w całość :D
    Jak mi się to uda i zadziała to napiszę coś o tym :)
    Ostatnio edytowane przez eMCe : 05-01-2008 - 00:27
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

Domyślnie

Dla usability i SEO adresy powinny byc czyste - takie jak przy 'POST', wiec robi sie to tak, ze albo lapie sie URL przez mod_rewrite i robi wewnetrzne zapytanie do serwera (wyjasnie dalej) albo robi sie dluuuugi URL i przechwytuje nawet przez skrypt w php albo jakis rodzaj CGI i robi redirect do czystego URL'a...

Kluczowe witryny prowadzone przez moja firme dostaja klientow przychodzacych do nas z parametrami w formie GET... my tych ludkow lekko walkujemy i odsylamy do wlasciwego miejsca ale juz czystego - bez zadnych ?, & i =

Kod:
    http://....../products/promotion.do?affiliate=12344532&banner=ui32r72r&track=sr23twdrwtq34td3&sid=i32cutatuda43ututacksajflkw
    No to smietnik ladny... i teraz google to zandeksuje - SEO lezy... a jakby chcial podac koledze to tez bedzie lipa bo nie da rady Jak ktos mi przychodzi z takim czyms to ja skrzetnie zbieram zmienne, ukrywam, robie redirect do

Kod:
    http://......./products/promotion/
    i to wszystko... (ten bajer .do to od firmy ktora wczesniej hostowala te strone - nadal mamy przychodzace klikniecia na stare adresy).

Apache pozawala robic takie numery albo z mod_rewrite albo bez... rewrite to jak czarna magia - jesli nie przygotujesz sie solidnie to gwarantuje ze bedzie Cie straszyc po nocach (a wcale tam nic trudnego nie ma).
    Bez mod_rewrite apache i tak daje nam sporo cudow

Kod:
    ScriptAliasMatch ^/produkt/.*    produkt.php
    Dalej produkt.php musi sobie rozlozyc na czesci pierwsze sciezke z URLa aby wiedziec ze /produkt/kategoria/nazwa/cokolwiek to tak na prawde produkt.php?kategoria=<kategoria>&nazwa=<nazwa>
    Jak ktos sie boi mod_rewrite to mozna tak... mozna tez inaczej...

Kod:
    <Files /pub>
      ForceType cgi-script
    </Files>
    ktokolwiek odpali http://......./pub/<cokolwiek> uruchomi tak na prawde skrypt CGI ktory dziala na tej samej zasadzie co podalem wyzej...

Co wiecej mozna powiedziec... tylko 2 rzeczy - RTFM, google
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

ja bym robil na plikach.
    Kazde przekierowanie z php (include + get) czy tam mod_rewrite to przecierz cykle procesora.

znam takie przypadki, ze wystarczy byle flood z ~300 maszyn by zakatowac server 100Gb ze skryptem dzialajacym na include() (/?id=5, łohoho jak jeszcze jest mysql to masakra), a gdyby nie lacze to domowy PCec z durnym webserverem ale stronkami oddzielnie (strona.pl/kontakt.html) dzialalby dalej, obciarzenie procesora byloby rzedu 0.001%
    Ostatnio edytowane przez h3x : 05-01-2008 - 20:16

Domyślnie

mod_rewrite o wiele mniej obciaza serwer niz generowanie kodu strony w php czy to przez include czy mod_alias czy inne cuda... no chyba ze FastCGI dobrze zoptymalizowane ale to i tak jedynie raptem polowa wydajnosci...

Nic nie pobije statycznych stron! Prawie kazda strone mozna zrobic do postaci statycznej i dalej mod_rewrite przepisywac na wlasciwe pliki

Domyślnie

OK.

~tqm: fakt to jest jeszcze lepsze rozwiązanie - z tym że bardziej czasochłonne - i nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale dalej jeśli masz (popatrz od strony klienta) stronę znalazłeś na niej ciekawy artykuł chcesz się z nim podzielić z przyjaciółmi to skopiowanie adresu doprowadzi ich jedynie na stronę główną :)

chyba ze mechanizm jakiś na stronie - kliknij i dostajesz link :)
    może i wydaje się głupi problem - ale jak sobie tak popatrzę na mojego szefa i innych szefów którzy sobie upatrzyli jakiś produkt powiedzmy w naszym sklepie internetowym i chcą kazać pracownikowi go kupić bo im się nie chce wypełniać formularza :D to mieli by duży problem z tym żeby znaleźć guziczek "pobierz URL" pomimo ze byłby on na środku strony :D

w sumie może i ma to dobre strony :D zirytowany sam wypełni form'a :D
    albo złe - pracownik będzie musiał szukać danego produktu :(

w każdym razie z tego co wiem mod_rewrite pozycjonuje się całkiem dobrze - i w zasadzie wygląda też całkiem dobrze - jest szybkie, mało czasochłonne dlatego jeśli sytuacja nie wymaga innego zastosowania to polecałbym to....

~h3x: dlaczego nie! Smarty ma takie coś jak buferowanie! piękna sprawa...
    klient może sobie spokojnie wprowadzić zmiany na swojej stronce i do momentu kiedy nie wprowadzi kolejnych (mówię o zastosowaniu CMS) to aplikacja zamiast generować za każdym razem wygląd sprawdza sobie czy ma już wygenerowany jak tak to wypluwa to klientowi....
    problem teoretycznie taki że jak ustawisz na 24H czas buforu to zmiany teoretycznie widzisz tylko o danej godzinie dzień w dzień - ja rozwiązałem to tak ze ustawiłem czas buforu na maksymalny - nie pamiętam ile ale w miesiącach ;) i dałem klientowi dodatkowy przycisk wprowadź zmiany który resetuje bufor.... - dzięki temu mam dodatkową uboczną funkcjonalność - klient może wprowadzać zmiany przez x miesięcy żeby potem je pokazać :)

nie mylić z kompilacją szablonów! bo to inna bajka ;)
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

Domyślnie

Rozwiazanie ktore podalem z traktowaniem pliku jako CGI czy inny dziad (FastCGI lub mod_cokolwiek) to stary numer... Yahoo bylo zbudowane w ten sposob iles lat temu (w Perlu)... byl url http://yahoo.com/my/ i to /my to wlasnie byl skrypt ktory lamal sobie $ENV{REQUEST_URI} i czytal parametry... dzialalo to bez mod_rewrite oczywiscie i dzialalo doskonale.

OFF-TOPIC (Stare dobre czasy)
    Raz z kolegami zbudowalismy system dla naszej uczelni pozwalajacy na prowadzenie czegos co teraz nazwanoby blogami dla wykladowcow - system opisywal strukture uczelni, wydzialy, instytuty, katedry... na wykladowcach konczac... kazdy z nich mial swoja strone itd, mogl zamieszczac pliki, materialy dla studentow itd. Calosc to bylo 400 linii w Perlu + szablony HTML i to dynamicznie generowalo content. Dzialalo jako CGI, FastCGI, Mason i mod_perl - do wyboru do koloru, backend bym na PostgreSQL.