Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 35

Temat: windows vs unix

Domyślnie windows vs unix

ok, interesuje mnie wasze zdanie na ten temat.

jesli masz doswiadczenie z oboma systememi to pisz.
    Dlaczego windows, lub dlaczego unix. Ktory system jest lepszy, dlaczego. Nie obchodza mnie aspekty "bo jest duzo programow" lub "bo paczki sie same instaluja" tylko co mozna zrobic, a czego nie mozna.

Na windowsie moge zrobic prawie wszystko co chce z 1 wyjatkiem, wysylanie wlasnych ramek ethrenet.
    Moje zdanie na ten temat juz znacie, ale ciagle cos mnie ciagnie do linuxa.

a wie ktos jak to jest z pisaniem pod x-windows? Na windowsie pisanie programow z gui to raczej banal.

Domyślnie

Zaraportowane rozpoczynanie flame/
    http://nikowek.blogspot.com/
    Zbrojne Ramię Pingwina!
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.12
    GCS d- s++:++ a--- C+++ UL+++ P L+++ E--- W++ N++ o K- w--
    O M- V- PS PE Y PGP++ t+ 5 X+ R tv- b++ DI- D-
    G+ e- h! r% y?
    ------END GEEK CODE BLOCK------

Domyślnie

Pisanie pod X'y to też banał, do wyboru do koloru: wxWidgets, GTK+, QT, itp

4. Domyślnie

Ogólnie rzecz biorąc w mojej własnej opinii Windows to system dla każdego, jest prosty i intuicyjny, natomiast systemy z rodziny Unix są dla bardziej zaawansowanych użytkowników - wiem powiecie że przecież obsługa Linuksa to nic trudnego, ja to wiem jednak patrząc obiektywnie na sprawę Windows jest zdecydowanie łatwiejszy dla początkujących użytkowników. Większość szarych użytkowników nie korzysta nigdy z konsoli, bo nie mają takiej potrzeby, w Linuksie korzystanie z terminala to raczej codzienność, więc tu pojawia się pierwsza konieczność znajomości pewnych poleceń / skryptów co podnosi poprzeczkę.
    + Windows

Po zainstalowaniu Windows'a musimy wziąść pod uwagę aspekt bezpieczeństwa, zaopatrzyć się w dobrego AV, antyspyware, antyrootkit, skonfigurować firewalla, zainstalować masę programów do muzyki, filmów, grafiki, środowisko programistyczne it itd - natomiast tuż po zainstalowaniu Linuksa mamy wszystko już na miejscu bez większych obaw możemy podłączyć się do sieci...Mówiąc krótko czysty windows jest nie zdatny do pracy, natomiast Linuks jest zawsze gotowy
    +dla Linuks
    www.lingubot.pl - projekt sztucznej inteligencji.

Wink

Raczej nie widziałem by linux się zwieszał co chwila, co da się zaobserwować w windowsie po jakimś czasie. Oczywiście wszystko zależy od Twojej dbałości o system. Inna sprawa - słyszałeś kiedyś, żeby była jakaś epidemia zawirusowanych unixów? W ogóle słyszałeś o zawirusowanym unixie? Po za tym, po lina jest pełno freewarowego oprogramowania, pod winem jak juz jest to albo badziew, albo trial, albo po prostu coś przeniesione z unixa. Jedynie XP z wszystkimi aktualizacjami nadaje się do czegoś. Windows ma taką np. pozytywną stronę, że wszystko jest łatwo klikalne. Tyle o desktopach. W sprawie serwerów - jesteś masochistą to postaw serwer na windowsie. Miałem przxyjemność i z serwerami na debianie i windows seria server. Z windowsowymi non stop były problemy. A linuxowe chodziły sobie i można było o nich zapomnieć, no może poza faktem, że czasem się o nie potykało.

6. Domyślnie

wirusy pod linuksa oczywiście są i będzie ich coraz więcej, ale nie w takiej ilości jak Windows'a i nie będą się w takim szybkim tempie rozmnażać Windows ma to do siebie że jest nie stabilny, sypie się średnio co pół roku nawet jak dbamy o system należałoby reinstalować przynajmniej 2 razy w roku. Racja, win jest znacznie łatwiejszy - ale to wyłączanie komputera przez kliknięcie na Start - to porażka
    www.lingubot.pl - projekt sztucznej inteligencji.

Domyślnie

Windows Plusy,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,Windows Minusy
    - Dostępność,ilość programów.,,,,,,,,,,,,,,,,-Dostępność szkodliwego oprogramowania.
    - Prostota użytkowania.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,-CENA
    - Ładny wygląd(Vista),,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,-Miejsce na dysku,wymagania(Vista)
    -Luki( dla jednych minus a dla innych plus)
    -------------------------------------------------------------

Co do Linuksa :

Jest systemem funkcjonalnym w równym stopniu z Windowsem , z tym że trochę
    trudniejszy do obsługi. Co tutaj dużo mówić Linuksa nie mam aż w tym stopniu opanowanego co Windowsa.Jednak co jakiś czas staram się używać Linuksa
    dlatego że to w końcu coś nowego .Poza tym postanowiłem opanować
    obydwa systemy do stopnia średnio zaawansowanego. Z mojej przygody z Linuksami ( a dokładniej DamnSmallLinux 3.4.1 , postanowiłem opanować jeden a porządnie) mam same pozytywne wrażenia . Linuks jest systemem dla bardziej znających się na rzeczy , nie mamy możliwości "wy klikania" wszystkiego .Trzeba troszkę głową ruszyć (pomocne staje się google).Co do zadowolenia to miałem możliwość edycji tematów , menu , w linuksie czego
    (bez specjalnych narzędzi oczywiście) nie mamy możliwości zrobić na Windowsie.Nie chodzi o to żeby sobie wygląd ulepszać tylko o to że mamy możliwość edycji (w pewnym sensie ) systemu.Programy na linuksa z tego co wiem dostępne są w
    postaci kodu źródłowego,możemy sobie je poprawiać jeżeli coś jest nie tak itp.Co wg. mnie jest zaletą tego systemu .Moim zdaniem linuks jest stworzony dla osób które interesują się programowaniem itp .( Windows też tylko w trochę mniejszym stopniu).Jednak jak niektórzy twierdzą nie jest całkiem bezpieczny Linux a Windows
    Jednak powstały już antywiry na Pingwina więc nie ma się czym martwić.
    Ogólnie to jestem bezstronny w tej kwestii.Lubię i to i to.

Pozdrawiam VLN.
    Kod php:
    $zmienna $_POST['COS']; 
    Zamiast tego :
    Kod php:
    $zmienna htmlspecialchars($_POST['COS']); 
    I mamy zabezpieczenie przed XSS

Domyślnie

Raczej nie widziałem by linux się zwieszał co chwila, co da się zaobserwować w windowsie po jakimś czasie.
    Prosze bardzo, jeden przyklad. Kiedy zawiesil ci sie windows i co na nim robiles.
    Interesuje mnie dokladny powod (bsod, brak pamieci, cos innego?)

Po tych postach widze ze jednak nie znacie sie na rzeczy.
    Liczylem na porownanie kerneli obu systemow i ich funkcjonalnosci, a wy piszecie ze sa antyviry na linuixa . Widac nie ma takiej rzeczy w ktorej windows jest gorszy od unixa. Znow chce przyklad, dlaczego warto kozystac z unixa? Czy autorom tego systemu naprawde zalezy na nim? Czy tylko w weekendy dopisza na szybko kilka linijek kodu i 'niech jakos dziala, a co mnie to obchodzi'.

Sory, ale takie same a nawet lepsze informacje dostalem na forum o... czyms zupelnie innym
    gdzie poziom jest duzo nizszy niz tu a srednia wieku to ~12 lat
    Ostatnio edytowane przez h3x : 04-23-2008 - 11:42

Domyślnie

Cóż , nie odpowiadałem dokładnie na Twoje pytanie.Może w jakiś sposób uraziłem
    Twoją wiedzę , że tam on nie wie że linuks jest GUI czy coś takiego.Odpowiadałem z myślą o innych o tych którzy chcieliby linuksa , jednak nie mają dobrego porównania , i trafili na te forum. I jeżeli odstraszyła by ich kwestia szkodliwego oprogramowania to postanowiłem przytoczyć kwestie programów Antywirusowych na ten system.

//EDIT
    Cytat Napisał h3x
    Sory, ale takie same a nawet lepsze informacje dostalem na forum o... czyms zupelnie innym
    gdzie poziom jest duzo nizszy niz tu a srednia wieku to ~12 lat
    Czy na tych inny forach dostawałeś takie odpowiedzi :
    "bo jest duzo programow" lub "bo paczki sie same instaluja"

?

Pozdrawiam VLN.
    Ostatnio edytowane przez VLN : 04-23-2008 - 12:55
    Kod php:
    $zmienna $_POST['COS']; 
    Zamiast tego :
    Kod php:
    $zmienna htmlspecialchars($_POST['COS']); 
    I mamy zabezpieczenie przed XSS

Domyślnie

h3x spójrz lustro, a później oceniaj innych. Chcesz sprecyzowanych i konkretnych odpowiedzi - to zadawaj takie pytania ( do k...y nędzy)

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni