Pokaż wyniki 1 do 10 z 10

Temat: Back Track 3 problemy z lilo.conf brak wyboru systemu

Domyślnie Back Track 3 problemy z lilo.conf brak wyboru systemu

Back Track 3 problem zainstalowania dwoch systemow BT3 i XP

Od jakiegos czasu morduje sie z BT 3 i z XP zeby zrobic na jednym dysku.Z Back Track 2 nie bylo problemow a teraz autorzy cos nakabinowali juz nie wiem co Nie wiem po co bylo to zmieniac.Zrobilem tradycyjnie ext 2 , linux swap i ext3.Problem polega na tym ze niby system jest zainstalowny sa pliki wgrane na ext3.Zrobilem lilio.conf praktycznie tak samo jak na BT2

boot = /dev/hda
    prompt
    tmeout = 1200
    bitmap=/boot/splash.bmp
    change-rules
    reset
    vga = 3x317
    image = /boot/vmlinuz
    root = /dev/hda4
    initrd = /boot/splash.initrd
    label = Linux
    read-only
    other=/dev/hda1
    label=Windows
    table=/dev/hda

Lipa taka wychodzi ze XP sie wgrywa domyslnie nie ma wyboru systemu.
    Mogl by ktos wkleic swoja konfiguracje lilo pod BT3.Moze wtedy by poszlo bo juz tyle nakabinowalem i nie wiem co jest kurna

Domyślnie

Cytat Napisał hazi Zobacz post
    Back Track 3 problem zainstalowania dwoch systemow BT3 i XP

Od jakiegos czasu morduje sie z BT 3 i z XP zeby zrobic na jednym dysku.Z Back Track 2 nie bylo problemow a teraz autorzy cos nakabinowali juz nie wiem co Nie wiem po co bylo to zmieniac.Zrobilem tradycyjnie ext 2 , linux swap i ext3.Problem polega na tym ze niby system jest zainstalowny sa pliki wgrane na ext3.Zrobilem lilio.conf praktycznie tak samo jak na BT2

boot = /dev/hda
    prompt
    tmeout = 1200
    bitmap=/boot/splash.bmp
    change-rules
    reset
    vga = 3x317
    image = /boot/vmlinuz
    root = /dev/hda4
    initrd = /boot/splash.initrd
    label = Linux
    read-only
    other=/dev/hda1
    label=Windows
    table=/dev/hda

Lipa taka wychodzi ze XP sie wgrywa domyslnie nie ma wyboru systemu.
    Mogl by ktos wkleic swoja konfiguracje lilo pod BT3.Moze wtedy by poszlo bo juz tyle nakabinowalem i nie wiem co jest kurna
    oto moj lilo.conf - xp + bt3

boot = /dev/hda
    prompt
    timeout = 60
    default = Windows
    #bitmap=/boot/splash.bmp
    change-rules
    reset
    #vga = 769,771/773/792
    vga = 769
    image = /boot/vmlinuz
    root = current
    label = BackTrack
    read-only

other = /dev/hda1
    label = Windows

Dodam, ze tradycyjniie to sie robi ALBO ext2 ALBO ext3(/home i reszta-zalezy jak kto chce lub umie lub potrzebuje), ale raczej lepiej ext3 . W bt2 instalator i qtparted robil wszytsko co trzeba, w bt3 jest torche trudniej, zrezta jest napisane ze modul instalacyjny jest wersja testową.
    Ostatnio edytowane przez bemyself : 03-29-2008 - 00:07
    Atheros? - nanzwa mhata yangu

Domyślnie

Zrobilem wszytko odpoczatku za pomoca qtparted zrobilem ex3 i linux swap.Zaladowalem BT3 z plyty uzylem tego instalatoa co jest niby dopiero testowany ustawilem w instalatorze:
    source tu zostawilem domyslnie jak jest
    Install Back Track to: /mnt/hda2 bo na 3 partycji jest linux swap
    Write MBR to: /dev/hda

Zainstalowalem wchodze na dysk ext 3 widze sa pliki czyli jest ok.
    Nastepnie w konsoli nano /etc/lilo.conf

Robie takie samo ustawinie w lilo.conf jak mi podales wczesniej.
    Wklepuje lilo -v
    Wywala mi blad ze jest cos nie tak w drugiej lini z promt
    Pokabinowalem tez inaczej troche to wywalalo mi blad create /boot/map

Jak robie modyfikacje lilo czyli nano /etc/lilo.conf to robie mi modyfikacje pliku lilo nie wiem ktorego za bardzo , bo tak jakos dziwnie jak wchodze nie w konsoli tylko przez storage media na ext3 i wchodze to katalogu etc/lilo.conf to nie widze aby w tym pliki bylo ustawione tak jak chcialem.Nie rozumiem tego za bardzo sa dwa pliki lilo.conf?.

bemyself a jak ty robiles tak samo? czy robiles wszystko recznie pod fdkis?jak bylo pokazene na offensive -security

Domyślnie

Lilo korzysta z /etc/lilo.conf - po kazdej zmianie trzeba oczywiscie plik zapisac (moze u Ciebie sie nie zapisuja zmiany?) i odpalic 'lilo' aby zmiany staly sie widoczne...

Dlatego wlasnie ja uzywam GRUB'a od dosc dawna - nie ma problemow, nie trzeba go reinstalowac po zmiane kernela, jest elastyczniejszy.

P.S.
    Co do problemu z LILO - sprawdz gdzie jest zainstalowane lilo (mbr czy partycja) i w fdisk'u ktora partycja jest oznaczona jako startowa.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

ja poszdlem na łatwizne-zrobilem partycje ext3 programem partition magic potem tylko wskazalem instalatorowi gdzie ma instalowac no i zainstalowałem bootloadrea w mbr

EDIT:

hm cos tam mi swita ze grzebalem w lilo.conf, ale zawartosc masz wyzej, moze skopiuj to do twojego, zapisz, i potem wpisz w konsoli : lilo -ja nic wiecej nie robilem, no i tak jak tqm napisal sprawdz gdzie masz bootloadera

boot = /dev/hda
    prompt
    tmeout = 1200
    bitmap=/boot/splash
    powinno byc "timeout" nie wiem czy ma to jakies znaczenie w tym wątku, zakładam ze robiles copy paste
    Ostatnio edytowane przez bemyself : 03-29-2008 - 16:07

Domyślnie

Na razie sie przesiadlem na BT 2 tymczasowo stracilem cierpliowsc do BT3 Jutro moze znowu pokabinuje.

Domyślnie

Na razie sie przesiadlem na BT 2 tymczasowo stracilem cierpliowsc do BT3 Jutro moze znowu pokabinuje.

moze to cos pomoze http://www.offensive-security.com/do...hd-install.pdf ewentualnie to http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...j+w+Google&lr=

Domyślnie

Tam widze autor tego postu co mi podales link na google mial ten sam problem Fatal" creat /boot/map~: Read-Only file system .Wywalalo mi przewaznie ten blad.Jak sie nie uda mi to jutro odrazu pobawie sie z tym Grub znalazlem cos ciekawego w miare dobrze opisane moze to pojdzie http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=9306#9306.
    Ostatnio edytowane przez hazi : 03-29-2008 - 17:30

Domyślnie

Tam widze autor tego postu co mi podales link na google mial ten sam problem Fatal" creat /boot/map~: Read-Only file system .Wywalalo mi przewaznie ten blad.Jak sie nie uda mi to jutro odrazu pobawie sie z tym Grub znalazlem cos ciekawego w miare dobrze opisane moze to pojdzie http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=9306#9306.
    hmm nie czytalem prawde mowiac , ale mi lilo działa wiec jest na pewno jest jakies wyjscie, co do gruba to tez jest dobre rozwiazanie, ja zainstalowalem lilo z rozpedu, jak do czegos dojdzieszs pisz na forum sam jestem ciekawy co jest grane.

Domyślnie

W koncu udalo mi sie zainstalowac BT3 ile kabinacji przerobilem ze masakra.Zrobilem wszytko od nowa usunalem partycje , usunolem MBR dla pewnosci byly jakies resztki jeszcze.Zainstalowalem BT3 skonfigurowalem lilo.conf jak mi podales w poprzednim poscie pomimo ze wywalalo bledy po wpisaniu lilo czy lilo-v .To jakims cudem pokazala mi sie tabela wyboru lecz dalej nie bylo wyboru sytemu windows.Musialem wejsc znowu na /etc/lilo.conf i dopisac linie tak samo.Cos jest ogolnie namieszane z tym lilo.Autorzy musza to poprawic