witam robie strone programem w którym robi się obrazkowo. Gdy piszę słowo z zawartością ł jest dobrze . ale gdy strone opublikuje ten ł zmienia znak na jakiś dźiwny. pomocy .Pomocy !!!!!!!!!!!!!!
witam robie strone programem w którym robi się obrazkowo. Gdy piszę słowo z zawartością ł jest dobrze . ale gdy strone opublikuje ten ł zmienia znak na jakiś dźiwny. pomocy .Pomocy !!!!!!!!!!!!!!
Najprawdopodobniej musisz ustawić polskie kodowanie znaków (ISO-8859-2 ) w sekcji meta oczywiście
www.lingubot.pl - projekt sztucznej inteligencji.
Przy ISO-8859-2 miewam cyrki, na IE dziala, na Operze dziala, a na Mozilli krzaki, za to UTF-8 jest zawsze fine.
Przy ISO-8859-2 na IE działa, Na Mozilli działa (na operze nie wiem), przy UTF-8 - kompletnie nie rozpoznawane są polskie ogonki, zresztą nie ma się co dziwić ....
To bardzo dziwne, poniewaz wszystkie moje weby chodza na UTF i polskie znaki sa rozpoznawane bez najmniejszego problemu, trzeba jeszcze tresc samego dokumentu zapisac w takim standardzie :P
iso na ie tak, na operze tak, a na ff nie, tak jak napisalem wyzej, nie wiem co moglo byc przyczyna..
Ostatnio edytowane przez gogulas : 03-20-2008 - 17:39
To ciekawe bo jakoś mi na FF bez problemu wyświetla ogonkiiso na ie tak, na operze tak, a na ff nie, tak jak napisalem wyzej, nie wiem co moglo byc przyczyna..
http://gajdaw.pl/varia/polskie-ogonki-na-www/print.html
Rozwiązanie jakichkolwiek wątpliwości / problemów z kodowanie polskich znaków Sam jestem w trakcje czytania :P
nie wiem czy to jest prawda ale podobno jak piszesz notatnikiem strony to nawet jak ustawisz na te iso-8859-2 to i tak to naprawde nie bedzie w tym formacie zapisane///na notatniku podobno dziala tylko windows-1250 ....tak gdzies mi sie obilo o uszy....i wtedy trzeba jak jakims programem do konwersji pojechać np gżegżółka xp .
O to samo pytales w dziale Windows... i dalej leniu smierdzacy nie raczysz zajrzec do byle kursu HTML i przeczytac o metodach kodowania znakow!
ZAMYKAM!
Windows uzywa windows-1250 (notatnik i inne apliacje windowsowe). Oficjalny standard dla Polski to ISO-8859-2, mozna tez stosowac UTF-8. Teraz poskladaj do kupy narzedzie, znaczki i odpowiedni naglowek i bedzie dzialac.
@all - jesli przegladarka nie rozpoznaje kodowania to sprawdzcie naglowki odsylane przez serwer - niektore serwery wysylaja swoj content-encoding i tam daja default charset - to wtedy rozwala robote.
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)