Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 16

Temat: Zabezpieczenia

Domyślnie Zabezpieczenia

Witam. Możecie sobie myśleć co chcecie, że piszę posta jednego ze stu, jak nie więcej - na które już udzielaliście odpowiedzi. Jednak, nadal dręczy mnie pytanie, jak w miarę skutecznie się zabezpieczyć.

Chodzi mi o spis, typu polecany AV, FW i inne narzędzia pomagające w wykryciu, czy ktoś mi nie siedzi, itd.

Wydaje mi się, że gdyby znalazł się ktoś kompetentny i zrobił tutaj taki spis - pomógłby nie jednemu użytkownikowi...

Chciałem jeszcze, zapytać, czy jest konkretny system, który zmniejszy podatność na włamania i zagwarantuje mi lepszą ochronę, bo raczej okienka są obładowane w luki, tak przynajmniej wyczytałem.
    Ostatnio edytowane przez ogre : 03-18-2008 - 17:25

Domyślnie

Co do AV to spis jest gdzieś na pewno na google... nawet ostatni widziałem gdzieś w jakiejś gazetce testy. A co do firewalla to systemowy powinien wystaczyć. Ewentualnie jakiś zonealarm albo coś takiego.

Najlepiej jakiegoś linuksika

@EDIT
    Sam mógłbyś zrobić jakąś listę. Sam testujesz albo szukasz w google i możesz sobie spokojnie sam zrobić taką listę.
    Ostatnio edytowane przez Bouzer : 03-18-2008 - 17:29

Domyślnie

Ja nie chcę listy z googli tylko kogoś doświadczonego w zabezpieczeniach. Jakiś zonealarm i norton mi nie odpowiada, bo nie chcę jakichś podstawowych programików które można obejść w 5 minutek...

Na googlach jest stek bzdur, przekonałem się o tym podczas drugiego etapu konkursu DialNet Masters... wiele odpowiedzi było błędnych.

Nie chce robić swojej listy bazowanej na jakichś domysłach, czy czymkolwiek i nie chcę umieć się zabezpieczyć przed hakerem z gg, tylko coś poważniej...

Domyślnie

Jak uważasz, że na google jest stek bzdur to życzę powodzenia. A co do zonealarm to nawet tqm o nim coś kiedyś wspominał, a to jest raczej ktoś z doświadczeniem

A jak chcesz się dobrze zabezpieczyć to najelepiej odłącz się od...

Domyślnie

Wydaje mi sie, ze jak masz pisac takie porady, to raczej na jakis portal powinienes isc, w stylu onet.pl, nie wiem no... na redaktora jakichs bzdurek ?

6. Domyślnie

Oj już się nie kłócicie - jeśli chodzi o dobrego AV produkty symnatec - osobiście uważam że Norton to bardzo solidny i bardzo dobry AV. Wiem że dużo osób się zemną nie zgodzi - trzeba mieć trochę lepszego kompa, ale gwarantuje że ten skubaniec nic nie przeoczy Zresztą sam robi za firewalla. Mówię w oparciu o doświadczenie, Norton Antyvirus to najlepszy AV jaki miałem - a miałem ich dużo :P
    www.lingubot.pl - projekt sztucznej inteligencji.

Domyślnie

Cytat Napisał ogre Zobacz post
    Wydaje mi sie, ze jak masz pisac takie porady, to raczej na jakis portal powinienes isc, w stylu onet.pl, nie wiem no... na redaktora jakichs bzdurek ?
    W sumie masz rację. Bo gdzie się nie ruszysz to wszędzie znajdą się ludzie, którzy nie umieją korzystać z google.

Kod:
    A jak chcesz się dobrze zabezpieczyć to najlepiej odłącz się od...
    A to akurat był żart.

Dobra hedVB, już się nie kłócę

Domyślnie

W takim razie Bouzer, nie wiesz na czym polegał konkurs o którym wspomniałem wyżej. Umiejętność szukania w internecie (google). 10/30 końcowy wynik, na drugim etapie, gdzie na pierwszym miałem 19... Nie jest zbyt zadowalający, za to drużyna, która strzelała wyszła z wynikiem 22/30

Domyślnie

Zabezpieczenie przed skryptami(VBS) zapewnią Ci na pewno AV o nazwach :
    Kod:
    Microsoft - Virus:VBS/Generic2
    Panda     - Suspicious file
    Webwasher-Gateway - Heuristic.Exploit.HTML
    DrWeb	 - SCRIPT.Virus
    BitDefender - Type_VBS_Infector
    AntiVir	   - HEUR/Exploit.HTML
    Napisałem sobie skrypt w (Visual Basic Script)
    Który kopiował się tylko do lokalizacji "C:\Windows jako Explore.exe.vbs"
    Kod skryptu :
    Kod:
    On Error Resume Next
     Dim System 
     Dim WinDir,File,FileText,CreFile
    Set System = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")
    WinDir = Shell.ExpandEnvironmentStrings("%WinDir%")
     Set File = system.OpenTextFile(WScript.ScriptFullName)
    FileText = File.ReadAll
     Set CreFile = system.CreateTextFile(WinDir&"\Explore.exe.vbs")
     CreFile.Write FileText
     CreFile.Close
    Jeżeli naruszyłem regulamin to kod do kasacji (ale nie wydaj mi się )

Czy nie uważacie że niektóre AV są troszkę przeczulone ? ?
    Oczywiście to nawet lepiej że wykrywają tego typu zachowanie , ponieważ chyba każde malware ( no prawie ) kopiuje się w lokalizacje umieszczone w "Zmienne Systemowe"
    Te AV na pewno uchronią Cię przed malware z takim kodem jak wyżej .

/*A może każdy by coś zkodził i zrobilibyśmy sobie listę . A później Tego AV który był najbardziej aktywny uznalibyśmy za najbezpieczniejszy. */
    (takie moje, chore pomysły )

PS. Wyniki z http://www.virustotal.com/

Pozdrawiam VLN.
    Kod php:
    $zmienna $_POST['COS']; 
    Zamiast tego :
    Kod php:
    $zmienna htmlspecialchars($_POST['COS']); 
    I mamy zabezpieczenie przed XSS

Domyślnie

Z windowsowych firewalli znam tylko zonealarma i go bardzo chwalę, chociaż to dobrego linuxowego iptables się nie umywa. Tekstem że na google jest tylko stek bzdur, mnie rozbroiłeś... To że nie umiesz szukać i poprawnie interpretować dostarczonych Ci danych to nie wina google. Oczywiście, zdarzają się błędy, dlatego robi się listę zaufanych stron (do których ostatnim razem nie może. Z tego co mi dotychczas pokazałeś uważam że jesteś trollem i nie poradzisz sobie z skonfigurowaniem linuksa. Myślisz że masz wiedze, ponieważ pokazałem Ci podstawy podstaw, przepraszam kolegów, to ja wychodowałem tego trolla... On nic nie umie, a zachowuje się jak nadęty bufon. Ma pretensje do innych za swoje niepowodzenia...

Jeśli będziesz się rzycał, opublikuje nasze rozmowy, które to potwierdzą.
    Ostatnio edytowane przez Nikow : 03-18-2008 - 19:58
    http://nikowek.blogspot.com/
    Zbrojne Ramię Pingwina!
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.12
    GCS d- s++:++ a--- C+++ UL+++ P L+++ E--- W++ N++ o K- w--
    O M- V- PS PE Y PGP++ t+ 5 X+ R tv- b++ DI- D-
    G+ e- h! r% y?
    ------END GEEK CODE BLOCK------

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni