Dopóki nie spróbujesz nie będziesz wiedział czy Ci się przyda, bo skąd my niby mamy wiedzieć do czego ma Ci być przydatny.
// Ale na początek i tak poleciłbym Ci Ubuntu
Dopóki nie spróbujesz nie będziesz wiedział czy Ci się przyda, bo skąd my niby mamy wiedzieć do czego ma Ci być przydatny.
// Ale na początek i tak poleciłbym Ci Ubuntu
Debian to jedna z najczystszych dystrybucji - nie instaluje setek zbednych bibliotek jak np RedHat, Mandriva, Suse i spolka... i ma system zarzadzania pakietami, wiec instalacja czegokolwiek co potrzebne jest najczesciej banalnie prosta.
Debian nie ma najnowszych gwizdkow i dzwonkow, w tej kategorii jest z zalozenia zawsze w tyle, dzieki czemu wersje stabilne softu to wersje ktore sa solidnie przetestowane. Aktualizacje bezpieczenstwa sa wypuszczane bardzo szybko.
Jesli ktos ma watpliosci to informacja sprzed lat - juz cos okolo 1996 roku Debian chyba jeszcze w wersji 1.3 zagoscil w przestrzeni kosmicznej jako system sterujacy projektem badawczym, pozniej latal jeszcze wielokrotnie (juz w nowszych wersjach). Czy wysylajac na orbite sprzet ktorego wystrzelenie kosztuje $50000/kg ryzykowalbys czyms co moze nawalic?
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
Mógłbyś powiedzieć jaki to był projekt?
http://nikowek.blogspot.com/
Zbrojne Ramię Pingwina!
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d- s++:++ a--- C+++ UL+++ P L+++ E--- W++ N++ o K- w--
O M- V- PS PE Y PGP++ t+ 5 X+ R tv- b++ DI- D-
G+ e- h! r% y?
------END GEEK CODE BLOCK------
Bouzer napisał :
Otóż przeczytałem tą książkę:Dopóki nie spróbujesz nie będziesz wiedział czy Ci się przyda, bo skąd my niby mamy wiedzieć do czego ma Ci być przydatny.
http://helion.pl/ksiazki/de3bib.htm
Przez 7 dni siedziałem przed kompem czytałem i bawiłem sie debianem ale po tej lektórze nie moge powiedzieć że moja wiedza na temat samego debiana zancznie wzrosła. Napewno coś wiem i potrafie zrobić to co w łindołsie, ale to i tak jeszcze mało moim zdaniem :/...
debian według powszechnej opinii nadaję się najlepiej na serwer a na desktop tak sobie.
Ja tam używam go zarówno na serwer jak i na desktop. Z tym że na desktop przeważnie używam dystrybucji testowej.
Ponieważ ma troszkę więcej opcji i bajerek Poza tym takie jest założenie open source. Jedni piszą inni testują, jeszcze inni tworzą dokumentację, stronę projektu itp...
Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )
Nikow - nie pamietam jaki projekt, sorry - to bylo dawno temu w pierwszej polskojezycznej gazecie poswieconej Linuxowi - chyba LinuxPlus to sie nazywalo czy jakos tak... kawal czasu temu tak czy inaczej.
Co do desktopow - debiana wole na serwery, ubuntu na desktopa - dlaczego? Dlatego ze ubuntu to debian w ladnej skorce a aplikacje przenosze z jednego na drugi, itd. Konfiguracje desktopa mam taka sama jak serwera w wielu miejscach i jak cos dziala na desktopie to i na serwerze zadziala mi bez problemow. Chodzi mi jeszcze po glowie Debian na SPARCu, mam nawet kilka zbednych maszyn Sun'a ale nie mam czasu testowac...
to wkońcu forum i jesli mówicie ze dla nas jest to najlepszy czas do nauki tego to moze nas podszkolicie mam na mysli ogólne przetłumaczenie jednej z tych stron ale to bardzo ogolnie i tylko informacje potrzebne napewno ja i inni w moim wieku bedą bardzo wdzieczni
Prosba jak najbardziej normalna ale niestety musze Cie zmartwic :-(
1. Na tych stronach nieczesto trafisz cos malo istotnego wiec nie ma co pomijac
2. Tlumaczenie tekstow zajmuje czas ktorego wiekszosc z tych co znaja temat po prostu nie ma :-(
3. Jezyk angielski jest podstawa do dalszej pracy w IT
4. Jesli sa zadane konkretne pytania i znajdziemy czas to z checia odpowiemy, jak widac po moich postach, staram sie nie zostawiac niedomowien i jesli tylko mam pare minut zawsze odpowiadam (przynajmniej staram sie) aby pomoc.
... proponowalbym poszukac translatorow - nawet gdzies widzialem polski slownik i translator tylko nie pamietam nazwy... Jesli korzystasz z IE (a fuj!) to instaluje nawet przycisk 'przetlumacz strone' i robi w sumie to co mowi, choc zaleznie od tekstu - roznie sobie radzi, jednak moze sporo pomoc jesli ktos nie zna angielskiego albo zna bardzo slabo... Sprobuje sobie przypomniec jaka byla nazwa programu - pamietam ze byl on platny ale jakos bez szalenstw - dzialalo to to nawet ladnie i bylo <100zl (slownik, translator tekstow, translator stron www).
hejka,
chcialbym sie zapytac czy sa jacys uzytkownicy PLD?
Ja osobiscie na serwy i routerki uzywam tylko PLD, uwazam to za MEGA stabilna dystrybucje, czy jest ktos w stanie temu zaprzeczyc?
Na routerki daje AC na serwery TH....
Jak dla mnie to prawdziwych linuxow jest kilka:
debian
slack
pld
reszta to otoczka....
Tak wiec chcialbym zapytac, czy jest jakikolwiek admin czy inny guru ktory potrafi powiedziec o jakiejkolwiek znaczacej slabosci PLD
Ostatnio edytowane przez tanaka : 02-16-2008 - 12:08
wiem ze angielski to podstawa i próbuje sie go uczyć