Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki 11 do 16 z 16

Temat: ntfs w linux

Domyślnie

Czy jesli podasz adres IP to sie strona zaladuje? Podejrzewam, ze to kwestia braku serwerow DNS w konfiguracji.

Jako root wyedytuj /etc/resolv.conf i wpisz tam:

Kod:
    search tpnet.pl
    nameserver 194.204.159.1
    Jeden serwer DNS to nieco malawo, poza tym neostrada sama powinna ustawic zawartosc tego pliku wiec sprawdz co w nim jest zanim go wyedyujesz. Zazwyczaj brak DNS jest powodem roznych dziwnych zachowan - jesli Twoj komp jest rowniez serwerem to moze np. bardzo dlugo startowac apache, itd. Ogolnie rozne dziwne opoznienia, rowniez podczas logowania sie z konsoli i to siegajace nawet do 1 minuty... a powodem zawsze byl brak dzialajacego DNSa
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Po zainstalowaniu ubudsl również nie miałem dostępu do neta na ubuntu - jak sie okazało to nie było pliku z DNSami - więc edytuj go i wpisz DNS tp lub też to było w opcjach Administracja-> siec-.. i tam szukać DNS

Domyślnie

Więc sprawa wygląda w ten sposób, że DNS Był już ustawiony, ten sam, który podał tqm. Więc pomimo ustawionego DNS nie mam nadal internetu. Co mogę zrobić

Domyślnie

Jak polaczy sie z Neo to zobacz co zwracaja nastepujace polecenia jako root i wklej tutaj to cos wiecej Ci powiem - mam nadzieje...

Kod:
    ifconfig
    route -n
    iptables -L -nv
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Ok, niedługo wkleję. Jeszcze jedno pytanko. Pewnie to łatwe, ale mi sprawia problem. Jak mogę sobie nadać uprawnienia do zmian w systemie? np. Jeśli wejdę w Administracja->sieć to widzę wszystkie opcje, ale nie mogę nic zmienić. Tak samo wygląda sprawa z dyskami. Udało mi się je w końcu zamontować ale nie mogę w nie wejść, bo wyskakuje komunikat o braku uprawnień. Sory za te pytania, ale naprawdę jestem bardzo początkujący w tym systemie

Domyślnie

Większość takich problemów znika wraz z dodaniem się do wszystkich możliwych grup(szczególnie "root"), ale to nie jest dobre z racji tego że jeśli ktoś włamie Ci się na konto, to zamiast tylko namieszać w userze, to namiesza w całym systemie.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12