Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 16

Temat: ntfs w linux

Question ntfs w linux

Jako, że to mój pierwszy post witam wszystkich Zainstalowałem wczoraj na swoim kompie Kubuntu 7.05. Jestem w tym systemie kompletnym nowicjuszem i mam z nim następujący problem. Jak można za jego pomocą przeglądać partycje Windows - ntfs. Czytałem gdzieś, że powinny się znajdować w katalogu media, ale są tam tylko napędy CD i floppy. Nie znalazłem na forum żadnego wyjaśnienia więc pytam

Domyślnie

Nie wiedzialem ze jest Ubuntu 7.05 - sa za to 7.04 i 7.10... Ubuntu wydaje nowa wersje co 6 miesiecy... nastepna bedzie w kwietniu 2008 i bedzie miala numer 8.04 jak wskazuje logika.

Co do NTFS - w 7.04 jest tylko do odczytu, w 7.10 mozna jest juz w miare bezpieczny zapis... jak nie ma w /media to bedzie /mnt albo nie zostalo podmontowane przy starcie systemu.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Jeśli nie zostało zamontowane, to jak to zrobić ręcznie? Wersja 7.05 to polska wersja, nazwana "Frywolny fulmar"

Wydaje mi się że je znalazłem w folderze dev. hda1, hda2 itd. to są one? Kiedy na nie klikam pojawia się komunikat: brak praw do odczytu file:///dev/hda2. Używam konta założonego przy instalacji. Jak rozwiązać ten problem?
    Ostatnio edytowane przez rcx : 01-14-2008 - 14:02

Domyślnie

Tak to powinny byc te katalogi...

Co do wersji Ubuntu - 7.05 to polska wersja? Przeciez Ubuntu doskonale sobie radzi z Polskim jezykiem i nie wiem po co ktos tworzy wersje polska skoro wystarczy w ogolnej wybrac jezyk polski jako domyslny i wszystko juz dziala jak trzeba...

Skoro uzywasz niestandardowej wersji jedyne co moge polecic to udac sie na forum gdzie dostaniesz support - najlepiej tam skad sciagales ta wersje. Tak to jest jak sie uzywa nieoficjalnej dystrybucji lub dziwnych klonow. Nigdy nie wiesz co 'autorzy' takiej przerobki skopali czy tez poprawili w dobrej wierze i ta poprawka dziala unich ale nie koniecznie u Ciebie.

Aby naprawic problem z uprawnieniami, wykonaj polecenia ponizej i wklej tutaj odpowiedz.
    Kod:
    fdisk -l
    ls -l /mnt
    whoami
    id
    mount
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

ściągnąłem tę wersje z www.ubuntu.pl Wypróbuje twoje rady i dam znać czy coś pomogło

Domyślnie

Cytat Napisał rcx Zobacz post
    Jeśli nie zostało zamontowane, to jak to zrobić ręcznie?
    $ su -
    (wpisz haselko do roota, podawales pewnie w czasie instalacji)
    # mkdir /mnt/c
    # mount /dev/hda1 /mnt/c
    # mkdir /mnt/d
    # mount /dev/hda2 /mnt/d
    etc

albo mount z parametrem -ro (tylko do odczytu) jesli nie daje rady na rw (odczyt-zapis)
    Ostatnio edytowane przez maciek : 01-14-2008 - 15:33
    Pozdrawiam

Domyślnie

Dzięki za pomoc Przy okazji zauważyłem jeszcze jeden problem. Zainstalowałem neostrade i działa ona na 100% bo mogę rozmawiać na Kadu, ale konqueror nie chce mi wczytać żadnej strony www. Co powinienem zrobić?
    Ostatnio edytowane przez rcx : 01-14-2008 - 16:42

Domyślnie

Idąc za radą kolegi wpisałem do terminala
    sudo fdisk -l (żeby wyświetlić partycje - spytał o hasło i pokazał)
    mkdir /mnt/c
    ale pojawia sie informacja mkdir: nie można utworzyć katalogu 'mnt/c/': Permission denided Co jest nie tak ?

Domyślnie

Gdybyś znał angielski, to pytanie by najprawdopodobniej nie padło. Zwykły użytkownik zazwyczaj nie ma prawa do zapisu w katalogu /mnt/, więc masz dwa wyjścia, albo zmienić uprawnienia do katalogu mnt (pozwolić na zapis), albo mkdir użyć z root'a (np. jak wcześniejsze polecenie poprzedzić "sudo" )

PS: Skorzystam z przywileju napisania przed modami i przypominam Ci że jest funkcja edytuj NIE PISZ POSTU POD POSTEM! :] No chyba że chcesz odświeżyć stary temat

Domyślnie

Znam angielski, ale jeszcze nie perfekcyjnie Wiedziałem, że nie mam dostępu ale nie zorientowałem się dlaczego. Dzięki wszystkim za pomoc. Ma ktoś pomysł, dlaczego konquerror nie chce wczytać mi żadnej strony mimo, że jestem połączony z internetem?
    Ostatnio edytowane przez rcx : 01-14-2008 - 20:52

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni