Pokaż wyniki 1 do 3 z 3

Temat: Przekierowanie portu.

Domyślnie Przekierowanie portu.

Witam!
    Na wstępie przepraszam jeśli pytam o rzeczy oczywiste lub głupie ale mimo iż posiadam duże zdolności w obsłudze różnego rodzaju oprogramowania i pewną łatwość w poruszaniu się po "wirtualnym świecie" moja wiedza ogranicza się głównie do korzystania z "usser friendly interface" i nie mam za bardzo pojęcia o jakichkolwiek działaniach hackerskich (w pozytywnym znaczeniu), nie znam komend tekstowych konsoli, itp.

Moje zapytanie dotyczy możliwości konfiguracji zdalnej routera mojej sieci bez pomocy administratora - mianowicie posiadam ip wewnętrzne tylko i chciałbym ustawić przekierowanie portu na nie tak by bez problemu komputery z poza sieci mogłyby sie łączyć z moim.

Już tłumaczę dlaczego bez admina - otóż mieszkam w akademiku wydziału uczelni której główna siedziba jest w poznaniu (100 km ode mnie) Zgłosiłem chęć założenia przekierowania portu w administracji DS, otrzymałem odpowiedź, że nie ma problemu, ale niema też administratora bo wszystko tu jest załatwiane przez Poznań, nikt się na tym nie zna i tylko pojawia się serwisant gdy prędkość połączenia spadnie poniżej ślimaczego biegu. Mój znajomy na naprawę gniazdka sieciowego czekał rok, a gdy zepsuła się klamka w drzwiach mojej sąsiadki, zapakowano ją (klamkę) i wysłano do poznania w celu rozpatrzenia wymiany - po trzech miesiącach wymieniono.
    Dlatego właśnie szybko straciłem nadzieję na ustawienie tego przekierowania w porozumieniu z adminem (bo go niema) i szukam innej możliwości załatwienia sprawy.

Proszę o pomoc.

2. Domyślnie

Podstawa jest obeznanie jaki router obsloguje Twoja siec. Do tego nalezy poznac jego IP i sprawdzic czy jest mozliwosc zalogowania sie na niego z Twojego IP. A potem to sprawdza sie jaki jest standardowy login i chyba tylko poprzez brutal foce uzyskuje haslo.

Ja jednak bym zaproponowal inna rzecz. Czy w akademiku nie posiadacie jakiejs jednej osoby ktora byla by w stanie zajac sie obsluga siec? W koncu pewnie macie jakas rade studencka czy cos takiego. Wtedy taka osobe oddelegowywuje sie do takich prac.

Domyślnie

Bez uprawnien admina tego nie zrobisz a skoro wszystko jest centralnie zarzadzane to hasla nikt Ci nie poda. Dziwi mnie tylko, ze admin nie ma mozliwosci zrobienia tego zdalnie bo to nie powinien byc absolutnie zaden problem - zalogowac sie i zmienic.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)