Witam!
Na wstępie przepraszam jeśli pytam o rzeczy oczywiste lub głupie ale mimo iż posiadam duże zdolności w obsłudze różnego rodzaju oprogramowania i pewną łatwość w poruszaniu się po "wirtualnym świecie" moja wiedza ogranicza się głównie do korzystania z "usser friendly interface" i nie mam za bardzo pojęcia o jakichkolwiek działaniach hackerskich (w pozytywnym znaczeniu), nie znam komend tekstowych konsoli, itp.
Moje zapytanie dotyczy możliwości konfiguracji zdalnej routera mojej sieci bez pomocy administratora - mianowicie posiadam ip wewnętrzne tylko i chciałbym ustawić przekierowanie portu na nie tak by bez problemu komputery z poza sieci mogłyby sie łączyć z moim.
Już tłumaczę dlaczego bez admina - otóż mieszkam w akademiku wydziału uczelni której główna siedziba jest w poznaniu (100 km ode mnie) Zgłosiłem chęć założenia przekierowania portu w administracji DS, otrzymałem odpowiedź, że nie ma problemu, ale niema też administratora bo wszystko tu jest załatwiane przez Poznań, nikt się na tym nie zna i tylko pojawia się serwisant gdy prędkość połączenia spadnie poniżej ślimaczego biegu. Mój znajomy na naprawę gniazdka sieciowego czekał rok, a gdy zepsuła się klamka w drzwiach mojej sąsiadki, zapakowano ją (klamkę) i wysłano do poznania w celu rozpatrzenia wymiany - po trzech miesiącach wymieniono.
Dlatego właśnie szybko straciłem nadzieję na ustawienie tego przekierowania w porozumieniu z adminem (bo go niema) i szukam innej możliwości załatwienia sprawy.
Proszę o pomoc.