Witam.Czy ktoś mógłby mi w fachowy i logiczny sposób wyjaśnić dlaczego linux o wiele przewyższa windows pod względem bezpieczeństwa w sieci itp?
Witam.Czy ktoś mógłby mi w fachowy i logiczny sposób wyjaśnić dlaczego linux o wiele przewyższa windows pod względem bezpieczeństwa w sieci itp?
Windows:
Bezpieczeństwo Okienek Microsoftu to temat niekończących się żartów specjalistów z branży IT. Badania dowodzą, że systemy z Redmond nie cieszą się wśród informatyków zaufaniem pod tym względem. Microsoft robi, co może, aby poprawić sytuację – np. wydaje regularnie łatki do swoich produktów – jednak w obliczu niegasnących epidemii robaków sieciowych niewiele to zmienia.
Linux:
Systemy uniksowe, na których bazuje Linux, stanowią dobrze przemyślaną i dopracowaną na przestrzeni wielu lat strukturę, jeśli chodzi o bezpieczeństwo lokalne i sieciowe. Nie oznacza to, że system z pingwinem w herbie jest wolny od błędów. Te są jednak w miarę sprawnie łatane i nie zdarzają się zbyt często.
A przede wszystkim nad linuksem dużo więcej ludzi "czuwa". I bezpośrednio widać wszystko jak na tacy, żadnych ukrytych (tzn w granicach rozsądku) procesów, wątków, pierdół. Łatki ukazują sie (przynajmniej na moim Ubuntu) co dwa-trzy dni. W ogóle organizacja użytkownikami etc etc etc... dużo tu tego... linux jest jednak bezpieczniejszy, bez dwóch zdań.
nio i podstawowa sprawa - upgrate latki do pindwinka wychodzą duuuuuzo szybciej niz do windowsa....
a ogólnie to zależy od administratora to po pierwsze po drogie to trzeba podkreślić że bezpieczeństwo nie jest rzeczą, a procesem który trwa doputy dopuki my urzywamy komputera!!
Aby komputer był bezpieczny trzeba odpowiedniej polityki bezpieczeństwa - co nam po najlepszych zabezpieczeniach - jak jest możliwość ze hasła "wypłyną" do osób niepowołanych które będą mogły sie zalogować
(może za pięknie tego nie ujołem ale wiadomo o co chodzi)
ja swego czasu spotałem sie z sytułacją gdzie osoby zeby mieć jak największy shared na emulu to udostepniały wszystko co sie da - zapominając ze w c:/tajne.txt tosobie zeby nie zapomnieć to zapisaly hasło do maila - a zeby wiedzieć do czego jest to hasło to jeszcze po myślniku napisły sobie swój adres....
nio dlatego polakom gratulujemy żywca
Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )
Ok dzieki za madra i fachowa wypowiedz,ale tak czy owak nie do końca jest ona dla mnie zrozumiała i jasna. Przede wszystkim co masz na myśli pisząc "polityka bezpieczeństwa"?Jakie są najlepsze sposoby aby ręcznie i szybko zabezpieczyć linuxa?
Polityka bezpieczeństwa - http://pl.wikipedia.org/wiki/Polityka_bezpieczeństwa
A tu masz problematyke linuxa - http://www.frazpc.pl/news/10460-Jak_zabezpieczyć_Linuxa
Linuxa używa sie z 2 powodów:
- nie wieka ilość userów używa go przez to ze jest darmowy i działa nawet na najgorszym PC,
- reszta to ludzie którzy sie tym interesują lub administratorzy.
Linux to profesjonalne rozwiązanie desktop i na serwer lecz nie dla luserów. Dlatego glob opanowała windozeria. Każdy linux posiada kompilator, dobry edytor tekstowy i stabilną przeglądarkę internetową. Mamy też pewność że nie ma luk w systemie na które M$ odpowiada - "łatki znajdą się w biuletynie bezpieczeństwa za 2 miesiące" (a do tego czasu ściągajcie ekspolity i "black hat"). Linux to otwarte oprogramowanie i w większych dystrybucjach wykryte luki zostają łatane w ciągu godziny. Do póki sam się nie przesiądziesz i nie poczytasz, nikt ci nie udowodni ze jest lepszy od Windowsa.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
Napoleon Bonaparte
Polityka bezpieczeństwa....
Zapewniam cie ze można by pisać i pisać bez końca....
(a ze jutro musze o 5 wstać bo o 6mam bus a na 7 do szkoły i niespałem to rozpisywał się dzisiaj nie będe :P - pozatym chyba nie najodpowiedniejszy dział do tego) - ogólniepolityka czyli zarzadzanie - to juz dużo mówi
dla przykładu tylko podstawowe zasady -
im mniej masz userów tym lepiej, niekorzystaś z czegoś- coś ci nie jest niezbędne - wyżuć z systemu! (bezprzesady kernela zostaw )
nio i ogólnie nie siedzimy na koncie z uprawnieniami root'a - nie dajemy zadużych zezwoleń osobą któretego niepotrzebują (dasz pani Krusi admina a ona sobie zeby nie zapomnieć zapisze na kartce i przypnie do monitora - nieszczęście gotowe)
dobrakończebomi sie text zlewa - możejutro coś więcej żekne jak chcesz...
Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )