Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki 11 do 17 z 17

Temat: Embedded Linux

Domyślnie

Cytat Napisał tqm Zobacz post
    Jak czas pozwoli bede probowal hackowac ten NAS... tym bardziej za na ProFTPD ktorego uzywa jest remote buffer-overflow wiec moze zadziala i na tym procku. No coz... ja chce tylko dostac sie do CGI ktore tam siedza i dolozyc swoje aplikacje :P
    nie będzie prościej gdybyś skompilował sobie sshd dla arm-a, następnie podłączył dysk bezpośrednio do kompa (mam na myśli dysk a nie urządzenie jako takie) i skopiował odpowiednie wpisy oraz pliki ?

Domyślnie

Wlasnie nie za bardzo - obudowa nie ma widocznych zadnych elementow ktore moznaby otworzyc... bez rozwalania jej (jest metalowa tak nawiasem - przjemny zimny material hehe). Nie ma mozliwosci dostepu bezposrednio do OS'u, nie wiem jeszcze czy jest on na osobnym FLASHu czy tez na HDD... temat do zbadania jak bedzie wiecej czasu, na razie mam inne projekty na tapecie
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie Struktura dysky z eedmini

Witaj,
    mam pytanie,
    mam versje edmini 250gb, z eth 100. i usb.
    chcialem zmienic dysk z 250 na 500gb,
    ale to nie takie prost, ten edmini ma wbudowany boot system do hardisku,
    widzialme kilka partions, ktore zawieraja rozne informazje, jedna na log jedna na swap inna na system boot, a pozostale to sa te share,

well, zadna znich nei udalo sie mount na osx, by skopiowasc do nowego dysku, zauwarzylem tez ze one maja dziwna strukture w partition.

czy moze masz wiecej informacji, np, jak skopiowac te partions lub jak sformatowac ten nowy dysk by chodzil.
    czy sa jakies utilities juz gotowe.

dzieki z gory

Domyślnie

Niedawno mialem rozmowe z jedna osoba na PM o podobnej tresci wlasnie. Boot to jedno, druga sprawa to to jakiej pojemnosci dyski przyjmie elektronika - w koncu to jest tzw 'bottom line'. O ile z softem mozna potestowac to z reszta bedzie gorzej.

Co moznaby zrobic:
    1. Ilosc sektorow i ich wielkosc jak zglasza fdisk - najlepiej aby wielkosc sektora byla zblizona... to uprosci pare rzeczy.
    2. Zanim zaczniesz cos robic, zrob obraz (uzywajac dd) aby nie skopac sobie oryginalu i zapisz sobie gdzies strukture partycji wraz z ich typami itd - to BARDZO WAZNE!
    3. stworz patrycje z softem na nowym dysku tak samo jak byly na starym dysku ale - tutaj bedziesz musial nieco sie pobawic jesli wielkosc sektora i ilosc sektorow jest inna niz na oryginalnym dysku...
    4. wgraj zawartosc partycji z obrazu zrobionego 'dd' i zobacz czy dziala

UWAGA: jesli do startu jadra uzywane jest LILO to moze byc problem bo lilo szuka kernela po sektorach o ile pamietam... grub szuka po nazwie urzadzenia i nazwie pliku

Proponuje jednak zwyczajnie dolaczyc dysk na USB i zapomniec o problemie...

Domyślnie

well, zanim zaczalem sie tym bawic czly boot sector table zkopiowalem.
    i recreated na nowym dysku, tylko ze nie mam accessu do system ze starego dysku wiec nie moge skopiowac tych informacji, nie mam zainstalowanego linuxu jedynie com am to osx, a ten nie chce mount tych volumes,
    moglbym wyslac immage, ale tu nie widze jak zalaczyc.
    myslalem ze ktos moze juz zrobil jakis program ktore formatuje to,
    dziekuje

Domyślnie

Linux istnieje od dawna... a EthernetDisk od Lacie uzywa domyslnie systemu XFS (autorstwa SGI o ile pamietam). Bez Linux'a nawet LiveCD wiele nie zdzialasz moim zdaniem albo poszukaj konkretnych narzedzi pod OS X - jaki to nie wiem, nie uzywam OS X zbyt czesto a jak juz to na pewno nie do takich zabawa jak ta o ktorej mowa :-/

Domyślnie

tak masz racje , linux od dawna a UNIX jeszczxe dawneij,, pamietam jak dostalem pierwsze AT&T 3B1 na poczatku lat 80,
    To byly czasy Tez
    VAX czy PDP11 i RL2 drives,
    no nic Dziekuje za probe pomocy.
    powodzenia

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12