Sorki, moj blad, pomylilo mi sie, ntfs4dos jest bez ograniczen, a ntfsdos tylko czyta, zamieszam link do wersji z ktorej ja korzystalem...
http://gogulas.yoyo.pl/ntfs4dos.rar
Sorki, moj blad, pomylilo mi sie, ntfs4dos jest bez ograniczen, a ntfsdos tylko czyta, zamieszam link do wersji z ktorej ja korzystalem...
http://gogulas.yoyo.pl/ntfs4dos.rar
moze ubuntu ? niewiem czy w livie obsluguje ale ja mam zainstalowanego ubuntu 7.10 i winde xp pro na partycji ntfs i ładnie zapisuje
to chyba pzez programik ntfs-3g
Pobrałem ten ntfs4dos i jutro potestuje na swoim kompie przed akcjami w terenie zobaczy sie czy i jak działa
linux do zapisu ntfs potrzebuje dodatkowego softu - ubuntu 7.10, slax i jego pochod jak BT2 (z wgranym dodatkowym modulem), itd uzywaja wlasnie ntfs3g
tak czy inaczej zapis nie jest pozbawiony ryzyka...
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
Mi sie jednak bez zgrzytow udawalo zapisywac, partycja nie byla jakos haslowana czy costam...
tu nie chodzi o hasla/szyfrowanie a o uprawnienia zapisywane w systemie ntfs
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
tqm kurde zapomniałem o tym ale niestety masz rację EHH:/ przecież w NTFS są zapisywane uprawnienia do plików. Jak ktoś nie wie o co chodzi to już mówie
Użytkownik(admin,root itp ) przydziela innym użytkownikom uprawnienia dotyczące określonych plików i folderów czyli co z nimi mogą robić
To są uprawnienia które może mieć użytkownik do folderu Full Control ,Modify, Read & Execute , List Folder Contents , Read , Write.
To są uprawnienia które może mieć użytkownik do pliku Full Control , Modify ,Read & Execute , Read ,Write
Co z tego, skoro odpalasz NTFSa na systemie ktory to olewa ?
HEH to wiele zmienia
Nie wiem jak to tam jest z tym NTFSem, ale w moim konkretnym przypadku nie bylo problemow po dorzuceniu jednego pliku, z tego co wyczytalem prowadzi on dziennik zmian na plikach, moze mu sie cos nie bedzie zgadzalo gdy podmienisz jakis plik, ale tak jak mowie, nie wiem nic o ntfsie (za to wiem kto wie, ale nie bede pokazywal 'palcyma' :P), dla mnie bylo wazne ze nie chcialo z dosu czytac wiec kontratakowalem nie baczac na warningi przy bootowaniu :-]