I tak jak nie było żadnej propozycji sprzętu tak nadal nie ma.
I tak jak nie było żadnej propozycji sprzętu tak nadal nie ma.
A ja nie dostalem odpowiedzi co do zwrotu uszkodzonego sprzetu... Zobacyzmy - byl dlugi weekend, mnie tez nie bylo - moze koles na wakacjach
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
Mam taki problem. Posiadam Asusa A6jm z karta intela 3945 ABG.
Chce ja wymienić na coś w standardzie N draft.
Myślalem o czyms takim jak Intel® Wireless WiFi Link 4965AGN.
Będą jakies problemy z wymiana Bedzie to dzialac
Wiem ze na platformie Santa Rosa to dziala a ja mam zwykle Centrino duo.
Zapytaj producenta - po to masz customer support aby Ci powiedzieli czy zadziala czy nie. Czesto jest tak ze trzeba pozniej zmieniac BIOS w kompie bo karta nie dziala (producenci nakladaja ograniczenia na to jaki sprzet bedzie dzialal a jaki nie).
Witam
Jak to TQM już napisał kilka dni temu wałkowaliśmy już ten temat. Niektóre informacje były OK niektóre mniej. Niestety po tym poście zobaczyłem ze nie mam PCMCIA portu w laptopie i była totalna lipa (nie wiem jak to się stało ze nie zauwarzylem) .
Wiec zaczolem szukać na googlach za odpowiednia karta i znalazłem (Edimax EW-7318USG)
Powiem szczerze ze po 1 tygodniu używania jestem nawet zadowolony dlatego ze nie miałem jeszcze ani jednego nieudanego wardriving-u (a było ich juz kilkanascie; różnymi metodami i softem )
Karta ta obsługuje większość wardriving-owych ataków wiec jest dosyć poręczna. Krotki opis poniżej
Edimax EW-7318USG
Interface: USB
Driver : rt73
Chipset : Ralink
Application: Kismet, Wireshark, Ettercap, Airodump, Aireplay, Netstumbler, Cain, Ethereal
Packet injection: Yes
Monitor mode: Yes
Promiscious Mode: Yes
Antenna Connector: Only Edimax EW-7318 USg (R/SMA)
Device: ra0, rausb0
Jesli ktos mial by jakiekolwiek problemy z ta karta kuknij na ta instrukcje
Jedna osoba na SANS London 2007 leci na tej karcie wlasnie - dziala calkiem przyzwoicie musze przyznac - az jestem lekko zaskoczony ze cos na USB tak smiga ladnie, bo to z czym mialem kontakt (karty na USB) to byla porazka!
DLA UZYTKOWNIKOW KART INTEL PRO WIRELESS
W zwiazku ze spora iloscia pytan na PM o zachowanie i uzytecznosc kart Intel'a wrzucam link - http://www.intellinuxwireless.org/ - tutaj znajdziecie sterowniki do kart, firmware dla tych co stwarzaja problemy (aby Linux mogl zaczytac firmware z pliku zamiast z urzadzenia), userland code oraz daemon'y do obslugi kart no i oczywiscie linki do stron projektow poszczegolnych driverow.
Strone prowadzi Intel ale sterowniki sa tworzone przez spolecznosc a nie firme. Intel dostarcza tylko osobe ktora ma byc lacznikiem i to co moze - rozwoj softu to kwestia uzytkownikow.
Generalnie karty Intela sa OK ale nowe modele nie pozwalaja na wstrzykiwanie pakietow tak jak to robia karty na ukladzie Atheros, Prism, Ralink, itp. Sam mam u siebie ipw3945 i w trybie monitora idealnie nadaje sie do skanowania sieci... a do wstrzykiwania pakietow jak potrzebuje to mam 3 inne karty na USB/PCMCIA i tak to nalezy rozwiazac... karty na USB na ukladzie Ralink (opisywane tu na forum - szukaj 'Edimax') nie sa drogie.
P.S.
Jedna z najnowszych kart to Intel Pro Wireless 4965AGN (ipw6945agn). Wlasnie sprawdzam na co pozwala driver ale nie spodziewalbym sie nic wiecej niz ipw3945 - jedyna roznica to obsluga 802.11n
sorki za lamerskie pytanie ale czy karta EdiMax EW-7318USg zadziala pod Windowsem z wstrzykiwaniem pakietow? chce udowodnic ojcu ze szyfrowanie WEP to za malo a nie mam za bardzo czasu na zabawe z linuxem na razie. Gwoli scislosci, karty jeszcze nie mam, jakbym mial to bym sprawdzil
Nie sprawdzalem czy wstrzykuje spod windows bo nie uzywam windows do takich zabaw... ale jako karta aby podpiac sie do sieci to fajnie smiga
Mialem nadzieje ze sie dzisiaj nieco zabawie - jestem wlasnie w hotelu w Gibraltarze i mialem nadzieje na jakies sieci wifi... a tu raptem 4 sieci z czego 2 otwarte bez kodowania (hotel i przystan yachtowa)... zobacze rano co wiecej bedzie na dole... Hotel jest co prawda na zboczu skaly z widokiem na hiszpanie wiec moze cos z tamtej strony granicy znajde...
Ostatnio edytowane przez TQM : 01-23-2008 - 21:07
A co sądzicie o tych kartach? Którą na moim miejscu byście kupili do zastosowań wardrivingu?
http://allegro.pl/item306139545_mini...lus_a_b_g.html
http://allegro.pl/item311901327_athe...00_poznan.html