Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 11

Temat: Jak donieść na wandala [bylo: hackera]?

Domyślnie Jak donieść na wandala [bylo: hackera]?

Witam, mam oto taką sprawę. Jest gościu co mi cały czas grozi że stronkę rozwali mi ktoś. Dziś właśnie tak się stało. Backup miałem ale włamanie było włamaniem i powinno zostać ukarane. Mam dane osobowe i adresowe osoby która te groźby pisze mi na gg. Lecz ten hacker który zaatakował moją stronę to jego jakiś dobry kumpel który robi to za niego.
    I moje pytanie brzmi jak ukrócić im tą zabawę? Raczej o drogę prawną mi chodzi.
    Dzięki za odp i pozdrawiam.

Domyślnie

Odpowiem tak : nie wiem co należało by zrobić w 100%, nigdy takiego zdarzenia nie miałem. Ja mogę powiedzieć co ja bym zrobił: Poszedł na policję i przedstawił sprawę. Oni powinni sie zająć zabezpieczeniem rozmów z gg. Co do strony , to policja powinna już sama podjąć odpowiednie działanie. (wyciągniecie logów z serwera itd ..)

Domyślnie

... i tak jak mowi Exc0mmunion - TYLKO Policja ma takie mozliwosci jak uzyskanie logow od ISP (i to dopier jak sprawa juz trafi do prokuratury - na podstawie nakazu sadowego).

Post przenosze do innego dzialu bo z hacking nie ma wiele wspolnego - sa inne dzialy do ktorych moim zdaniem lepiej by pasowal
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

ludzie wam to sie chyba naprawdę nudzi, masz pliki to popraw błędy i przywróć strone, znając życie to jak pójdziesz na policje to jak usłyszą o sprawie to najpierw będą chcieli cie zbyć potem moze z piszą jakiś protokół a na koniec napisza ze z powodu malej szkodliwości i braku dowodów muszą umorzyć sprawę.
    "dobrzy hakerzy są sławni na cały świat, ale o hakerach geniuszach nikt nic nie wie."

Domyślnie

kosiarz: Ale jeśli ten ktoś narozrabia więcej razy, to będzie miał kuku, ponieważ zrobi się "szkodliwy"

Też miałem taką sprawę, skończyło się na karze grzywny w wysokości 1000zł dla wandala. Pierw mi wygrażał na GG, później zaatakował moją WWW i się pochwalił że to on. Były dowody, była zbrodnia, poddał się karze dobrowolnie...

Domyślnie

Cytat Napisał Frubi Zobacz post
    kosiarz: Ale jeśli ten ktoś narozrabia więcej razy, to będzie miał kuku, ponieważ zrobi się "szkodliwy"
    jeżeli więcej razy narozrabiał jak to ty napisałeś, to oznacza ze ktoś sie nie uczy na błędach. jak powiedział Einstein "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."

jeżeli coś nie jest dość dobre żeby istnieć powinno zniknąć.
    "dobrzy hakerzy są sławni na cały świat, ale o hakerach geniuszach nikt nic nie wie."

Domyślnie

HACKING IS NOT A CRIME !
    http://www.hackingisnotacrime.com/

na crackera jak juz (wrednego hu*a )

Domyślnie

No tak, tylko chodzi o to że korzystam z CMS`a Extreme-Fusion (modyfikacja PHP-Fusion). A z tego się mówi to raczej bezpieczny cms jest.
    Hacker szkodliwy jest. Ciekawe jak by się czuł ktoś jak by jemu stronkę zhakowali.. Dodam też że to już nie pierwszy raz z moim wypadku. Chciałbym aby ta osoba miała jaką taką nauczkę za swoje czyny, nie musi być jakiś sąd od razu czy coś, ale jakaś mała ingerencja prawa w to by zatrzymała gościa w przyszłości przed podobnymi akcjami.

Domyślnie

php fusion jest raczej malo bezpieczne wiec projekty bazujace na nim wprost tez bezpieczne nie beda... poza tym zalezy jaka masz wersje... i jaka jest konfiguracja serwera na ktorym to stoi.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Wersje CMS`a aktualizuję na bieżąco także mam najnowszą wersję. A co do serwera to jest to serwer activ w nazwa.pl

PS: Ewentualnie, można uzyskać informacje na temat tego hackera w jakiś sposób? Logi z serwera czy jakoś inaczej? albo dowiedzieć się jak się włamał?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni