Pokaż wyniki 1 do 4 z 4

Temat: Fizyka pole magnetyczne - zadanie

Domyślnie Fizyka pole magnetyczne - zadanie

Mam do rozwiązania następujące zadanie nie umię sobie z nimporadzić. Proszę was o udzielenie mi wskazówki ja to rozwiązać.

Dwa nieskończenie długie prostoliniowe przewodniki, w których płynną prądy o natężeniach odpowiednio 2A i 3A, ustawiono równolegle w odległóści 50 cm od siebie. W jakiej odległości od przewodnika z większym prądem znajduje się miejsce, w którym natężenie pola magnetycznego jest równe zeru, jeżeli wiadomo, że prądy płyną w obydwu przewodnikach w tę samą stronę.

Dziękuję

Domyślnie

heh, kojarzysz moze takie cos jak puw? jesli tak to bingo, tez z niecierpliwoscia wypatrywac bede pomocy przy tym zadaniu , pzdr

Domyślnie

http://www.insomnia.pl/4_zadania_z_f...D-t193284.html

popatrz tutaj jest podobny przyklad, pzdr

Domyślnie

Oblicz natezenie pola magnetycznego uwzgledniajac przenikalnosc magnetyczna powietrza...
    Wlasciwie to to ile czynnikow masz uwzglednic zalezy od tego co juz przerabialiscie, oczywiscie wykazac sie nie zaszkodzi..
    Tylko nie wiem jak wplynie nań kolejne pole magnetycze wokol przewodu w ktorym plynie prad o mniejszym naterzeniu, na pewno zaburzy to pole, ale (chyba) go nie "powiekszy"... moze to podchwytliwosc zadania... a moze nie....

( terminologia jest najwazniejsza, niby cos powiem dobrze, ale dostane jak zwykle 3 bo nie uzylem odpowiedniego nazewnictwa )

P.S
    Osobiscie przestalem lubic fizyke kiedy skonczyl sie dzial "ruch jednostajny prostoliniowy" :P

Ja chce na studia dzienne!!!!!!!!! na informe!!!!!!!!!!
    zaledwie 50 osob na miejsce w polibudzie, na zaoczne to w ogole nie chce mi sie tracic czasu i pieniedzy....
    Moze sie wybiore znowu do Uk po kase na zycie studenckie, albo cos w sieci otworze swojego (pomyslow brak :/)
    No tak, ale praca w Uk w sezonie to jest istna rzez niewiniatek, dobrze ze do wakacji jeszcze czas...
    .........
    Ostatnio edytowane przez gogulas : 11-17-2007 - 00:24
    http://gogulas.yoyo.pl/h.gif