Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 37

Temat: "ominięcie" limitów w.. sieci LAN

Domyślnie "ominięcie" limitów w.. sieci LAN

Mam problem.. admin naszej sieci LAN nałożył jakieś chore limity z ograniczeniami pobierania danych (900mb na dzień). Z tego co mi wiadomo na ŻADNYCH obecnych usługach internetowych nie ma już limitów.. ołkej.. zostawiłbym to w spokoju(hm.. albo i nie) gdyby nie to, że gdy on przekroczy dzienny limit poprostu ustawia sobie limit dziennego pobierania od początku! Chciałbym tylko wiedzieć czy istnieje jakiś sposób na "obejście" tych limitów Nie chce przechodzić na inne usługi gdyż w moim miasteczku nie ma za bardzo możliwości, a jak są to za dużą kase..

Sieć 4mb/s na 17 osób

EDIT

albo chociaż restart limitu dziennego kiedy ja chcem
    Ostatnio edytowane przez Plama : 11-10-2007 - 20:35

Domyślnie

Pobierz sobie programik "netcut", po pierwsze zeskanujesz nim MACki wszystkich kart sieciowych w LANie (tych online oczywiscie), dzieki czemu zmieniajac na ktorys z nich swoj numer karty bedziesz jakby innym uzytkownikiem, z "limitem pobierania" tego uzytkownika.
    Jest to nie tylko fajny scanner, ale tez program do arp sproofingu, sluzy do odlaczania internetu wybranemu uzytkownikowi (gloszac bledny mac bramy :P)
    Ja bym tez odbyl szczera rozmowe z administratorem i dowiedzial sie dlaczego nalozyl takie limity, skoro tak jak piszesz, dostawca nie ogranicza ilosci sciagnietych danych.
    http://gogulas.yoyo.pl/h.gif

Domyślnie

Ja bym tez odbyl szczera rozmowe z administratorem i dowiedzial sie dlaczego nalozyl takie limity, skoro tak jak piszesz, dostawca nie ogranicza ilosci sciagnietych danych.
    To jak walka z wiatrakami.. admina nie da sie zrozumieć.. ostatnia jego odpowiedź na moje pytanie związane z limitami wyglądała mniej więcej tak :
    "Bo ludzie zostawiali włączone komputery na noc i ściągali" na pytanie i co z tego nie odpowiedział nic gdyż "śpieszył się do pracy".. ;/
    ================================================== ======
    Czy ten skan jest łatwo wykrywalny Bo jednak nie chciałbym żebym wogóle neta nie miał :P

Domyślnie

to moze niech zostawi tylko 80 port..
    placisz cos za ten internet?
    jak to jakis łos (like me) to nie zauwazy arp sproofingu... kara musi byc...

skoro admin jest nieugiety, a Ty nie chcesz zmieniac sieci, to zostaje zonglowanie macami po wyczerpaniu limitu...
    Ostatnio edytowane przez gogulas : 11-10-2007 - 21:29

Domyślnie

24 zł za miesiąc.. cena bajka ale hm.. 900mb to ja ściągam dziennie na kuzyna Neo 512.. jak nie lepiej.

----------------------------------------------------------------------
    Port 80 niby jest odblokowany, ale .. co to da? Limity tak czy siak będą.. chyba, że chodzi o to żeby zostawił wogóle nieograniczony 80. (aa i porty w torrencie też poblokowane ;d)

Domyślnie

Po pierwsze to czasy obcinania ruchu sie dawno skonczyly, nawet w Polsce...

1. W 2002 obcinalem ruch bo mialem 2mbit na 500 komputerow... jakos trzeba bylo sobie radzic a jeden eMule zabijal cala siec... torrenty robili to samo jesli klient mial zle ustawiony soft
    2. Od 2003 do 2005 odpalilismy wszedzie QoS i 1/4 calego lacza byla tylko i wylacznie dla ssaczy - jak detektor wykryl ze koles ma P2P i ciagnie na potege jego limit predkosci byl hmmm... pomijany... a caly jego ruch byl wrzucany do tego pasma 1/4 szerokoci lacza... w tym wypadku byloby to 1mbit dzielone na wszystkich ciagnacych p2p
    3. W 2005 zaczelismy limitowac predkosc tylko dla ruchu P2P... wiec p2p chodzilo powoli, reszta smigala!
    4. Od 2006 zasady zmienily sie i to bardzo - klient placi, klient wymaga - juz nie obcina sie p2p ani nie blokuje, teraz ustawia sie limit ruchu miesieczny po ktorym obniza sie predkosc albo taryfikuje ekstra za kazdy rozpoczety GB transferu...

Powyzej mowa o sytuacji w Polsce i wiem to z pierwszej reki... Tutaj w UK mam w domu 8mbit dla siebie i dla zony - limit ruchu to 40GB/m-c po czym za kazdy nastepny GB place odpowiednik 50gr w polskich warunkach... Ile wykorzystuje miesiecznie (ssajac kilka ISO z systemami operacyjnymi, youtube regularnie) bedac on-line prawie 20h na dobe? 4-5GB na miesiac... a gdzie pozostale 35? Nie ma mocnych abym tyle wykorzystal!

Wniosek - moze jednak warto poszukac innego ISP, przede wszystkim takiego ktory bedzie mial czas dla swoich klientow...
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Ja rezygnuje z netu, bo moge na jakims rzadko odwiedzanym macu dzialac bez zgrzytow praktycznie non-toper.
    Za 2 pc place ~90 zeta, transfer wysylanie 20-30 pobieranie 250
    Jedyny plus to DC serwer z filmami ~500GB i ludzie z filmami i innym bajerami razem w szczycie ponad 3TB tu transfer to nawet 1mega, no ale po co placic, jak mozna miec za darmo?

Pamietajcie, tak --== Nie Wolno ==-- robic

/tqm, tak wlasnie slyszalem, ze u Was ósemka to taki standardzik, za funta dziennie...
    Ostatnio edytowane przez gogulas : 11-10-2007 - 21:41

Domyślnie

Czyli wkońcu jak.. bo sie troche pogubiłem.. admin ma prawo ustawiać limity nawet jeśli usługodawca sieci (jeśli sie nie myle TP albo Dialog) nie narzuca danych limitów? Czy też nie?

Domyślnie

z tego co Tqm napisal oraz z tego co wczoraj uslyszalem o qmpla wynika jasno, ze nikt juz nie narzuca limitow w Polsce... chyba ze np. taki iPlus, blueconnect, sciagasz sciagasz a jak przekroczysz limit to zwalnia do modemowej predkosci, jak kto woli GPRSowej, jak kto woli 56kbps..

czy administrator ma prawo?
    Hmm, nalezy spojrzec na to z innej perspektywy, mianowicie, czy lamie on jakies prawo, czyjes prawa, glownie wynikajace z tresci umowy... chyba nie... wrecz przeciwnie, chcac wszystkim uzytkownikom zapewnic sprawiedliwy dostep do netu to robi slusznie.
    Moze ten limit nie jest najlepszym rozwiazaniem, najlepiej podyskutowac z nim na ten temat.
    Ostatnio edytowane przez gogulas : 11-10-2007 - 22:03

Domyślnie

Dzięki wielkie Wam obojgu W poniedziałek pogadam sobie z adminem jeszcze raz.. mając wszystkie argumenty :P jeśli to nie pomoże... no.. to Netcut /run :P

EDIT

/chyba ze np. taki iPlus, blueconnect nie jestem pewnien, sciagasz sciagasz a jak przekroczysz limit to zwalnia do modemowej predkosci, jak kto woli GPRSowej, jak kto woli 56kbps..
    to raczej mnie nie tyczy

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni