-
robienie pajacyka w bambuko
HELLo
Pajacyk.pl, chyba nie trzeba tlumaczyc co to takiego, jesli ktos nie wie, zapraszam na pajacyk.pl
klikniecie na pajacyka moze odbyc sie z danego komputera tylko raz dziennie..
no chyba ze mamy:
1. co chwila zmieniany nr i.p,
2. usuwamy badz nie obslugujemy cookisow
3. chce nam sie ciagle i ciagle przeladowywac strone i klikac na pajacyka...
ad1. TOR i przegladarka mozilla z tor buttonem... i.p zminia sie na nim samoczynnie z dosc duza czestotliwoscia
ad2. wylaczamy w mozilli akceptowanie cookisow (narzedzia -> opcja -> prywatnosc)
ad3. otwieramy strone http://www.pajacyk.alias.pl, wykonujemy 2 powyzsze czynnosci i tak to zostawiamy..
minusy:
Najwieksza lipa to to, ze nie mozemy uzywac FF do innych celow (chyba ze laczac sie nadal przez TORa), jestli nawet otworzymy nowe okno, to wylaczenie tor buttona zastosuje sie do wszystkich okien FF :/ ja sobie radze korzystajac rownolegle z IE..
Kwestia dzwieku "klik" przeladowywania strony, niestety nie wiem ktory z dzwiekow systemowych za to odpowiada i nie jestem tego w stanie teraz sprawdzic, licze na wasza pomoc w tym zakresie.
W razie jakichkolwiek przeslanek ze nie spelnia to swojego zadania prosze o odp., jednak wszystko wskazuje na to, ze jest OK.
jesli ktos z was jest w stanie skonstruowac cos lepszego na pajacyka (a z cala pewnoscia tak jest), to bardzo prosze... sam bede uzywal...
-
Poszukam mojego starego kodu - podpinalo sie to na routerku na linuxie i jak ktos buszowal po www to przypominalo aby raz dziennie kliknac na pajacyka. Nie zmuszalo ale do czasu az kliknales w danym dniu, losowo zamiast strony na ktora szedles otwieral sie pajacyk.pl a strona docelowa w okienku w tle.
Soft dzialal calkiem calkiem i jak sie kliknelo w pajacyka to wiecej danego dnia nie wyskakiwal
Pewnie gdzies mam jeszcze kod... jesli nie to to bylo hmmm 20-30 linii o ile pamietam. Jak znajde to podepne - w kazdym razie TO SIE DA ZROBIC
-
no ok, ale tym mozesz kliknac kilka K razy... jak na noc zostawisz, dokladnie nie liczylem, ale mozna przyjac realistycznie ze raz na 30 sekund sie uda, czyli 2 na minute czyli 120 na godzine czyli...~3000 dziennie, przez 8 godzin ~1000 :P
-
Tak, ale to niesie za soba nastepne ryzyko, ze sponsorzy bannerow wycofaja sie z akcji jesli poczuja sie oszukiwani. Akcja ma szczytny cel, powinnismy uszanowac zasady gry i promowac akcje aby pomoc nakarmic dzieci. Zamiast pisac przypominacz moglem napisac klikacz - teraz wiesz dlaczego tego nie zrobilem.
-
Wydaje mi sie ze Twoje wnioski sa nieco zbyt dalekosiezne, to na pajacyku spoczywa odpowiedzialnosc za unikanie takowych sytuacji i naprawde watpie aby sposnsorzy (w domysle ich IT experci) tak pieczolowicie sprawdzali rzetelnosci zliczania klikniec, poza tym mam dziwne wrazenie, ze 3-5 klikniec na sekunde (tak wlasnie wyglada ta czestotliwosc na pajacyku) to zadziwiajaco duzo biorac pod uwage, ze moze je generowac tylko jeden adres dziennie i w 99% przypadkow beda to obywatele Polski..
tak wiec nie pozostaje nic tylko przylaczyc sie do tej nieczystej gry
Ostatnio edytowane przez gogulas : 11-07-2007 - 00:09
-
Nadal sie nie zgadzam... jakkolwiek nawet oszukiwac cel szczytny
bo to w koncu dla dzieci idzie kasa, ale sponsor placi za to ze czlowiek zobacz banner a nie skrypt... i fakt faktem sponsor przyjmuje pewne ryzyko, ze niektore trafienia bede 'malo unikalne' albo nieco naciagane, ale nie takie ilosci w ciagu dnia.
Popatrz na to inaczej - nie rob 1000 klikniec na dzien, zrob nie jedno a 5 albo 10 i tak zostaw... ale podaj temat dalej 10 osobom, niech kazda robi nastepne 5-10 klikniec jak da rade... i niech poda dalej... w trzecim pokoleniu tej petli bedzie ponad 1000 klikniec dziennie i bez az takiego ryzyka ze sie sponsorzy zdenerwuja i odejda.
Chcesz pomoc i miec satysfakcje - napisz 'trojana', ktory kazdego dnia co jakis czas bedzie sam otwieral strone pajacyka gdy komputer jest IDLE albo na wygaszaczu i klikal na link... Jak napiszesz bede pierwszym ktory to zainstaluje na swoim kompie albo nawet ustawi jako wygaszacz aby samo klikalo - ja mam za wiele na glowie, skleroza wiec wymuszona nadmiarem spraw i nie pamietam aby kliknac. Jesli nie wiesz jak napisac to jako trojana to tez ok - napisz jako program i opublikuj razem z instalatorem (i deinstalatorem) jako darmowa aplikacje... mysle ze i tak mialoby wziecie!
EDIT:
W wolnej chwili (ha! kiedy to bedzie?!) napisze takie cos w perlu... jak zrobie .exe to bedzie ponad 2MB ale bedzie dzialac prosto z pliku bez potrzeby instalacji perla czy dodatkowych modulow. Temat juz testowalem kiedys i wiem ze tak mozna 
EDIT 2:
Na zakonczenie tego postu - nie odbierz prosze, ze Cie krytykuje - wrecz przeciwnie. Twoje rady sa swietne i cel wspanialy - staram sie tylko podpowiedziec co ja bym zmienil aby jeszcze bardziej poprawic sytuacje. Do tego pamietaj ze jestem ekonomista i kwestia mozliwego 'buntu sponsorow' to wlasnie moja ekonomiczna strona. Idea sponsorow jest super ale tam gdzie sa pieniadze sa umowy cywilno-prawne i obowiazuja pewne zasady. Pisze o tym aby wskazac na mozliwy problem - akacja pajacyk.pl moze ucierpiec z powodu osob ktore chcialyby nabic wiecej klikniec niz pozwala regulamin... a to przyniosloby odwrotny skutek niz zaplanowales. Tylko dla tego chcialbym abys to przemyslal.
EDIT 3:
W Polsce jest 01:00 rano - jak znalazl aby zaczac pisac program 
Temat mnie zaintrygowal na tyle, ze sprawdzilem jak pajacyk robi zliczanie, co jest potrzebne a co nie... oraz jak pogodzic wymogi formalne (PAH jasno podaje 'Możesz kliknąć tylko raz dziennie.', wiec oznacza to, ze PAH ma pewne obligacje umowne w tej kwestii. Moja propozycja jest wiec taka - program w dowolnym jezyku, ktory podpinasz do autostartu w swoim kompie, program co 5 minut sprawdza czy masz dostep do neta i jesli masz to:
1. otwiera strone pajacyka i pozwala Ci kliknac (satysfakcja! klikasz sam!) sam sie wylaczajac
2. otwiera strone i klika za ciebie, po czym pokazuje strone ktora zwrocil pajacyk.pl, wiec widzisz banner sponsora, program sie wylacza
3. otwiera strone i klika za ciebie, nie pokazuje niczego i sie wylacza (a gdzie banner?)
4. program wlazi na strone klika i sie nie wylacza
czeka tak dlugo az bedzie mogl kliknac nastepny raz - w koncu nie kazdy wylacza koputer na noc...
5. ...jeszcze kilka wariantow dzialania - kombinacje powyzszych, banalne w realizacji w sumie, wiec logike zachowania aplikacji mozna fajnie dopracowac :P
Pkt 1 i 2 przestrzegaja zasad PAH, pkt 4 bedzie przestrzegal gdy bedzie wyswietlal strone z bannerem sponsora, pozostale kombinacje odpadaja... Do tego proponowalbym umozliwic jakas identyfikacje takich uzytkownikow aby PAH moglo ocenic jaka ilosc ludzi korzysta z tego rozwiazania. Do tego oczywiscie powiadomic PAH o publikacji takiego softu i poprosic o ocene. Jesli powiedza ze soft ma zniknac, zniknie. Pamietajmy ze to PAH odpowiada przed sponsorami i chcac pomoc akcji nie mozemy dzialac przeciw sponsorom czy tez ich naciagac w jakikolwiek sposob.
Czy takie cos mozna nazwac hacktyvism'em?! Dla mnie pisanie takich wlasnie hack'ow to najlepsza zabawa!
Ostatnio edytowane przez TQM : 11-07-2007 - 01:23
Zasady Postowania