Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 15

Temat: Slackware 12.0 ;//

Domyślnie Slackware 12.0 ;//

Witam )
    Wielkie dzieki dla suchego, juz tam cos ruszylo i wiem co i jak ale sa problemy ;//
    Gdy wpisuje fdisk /dev/hda i robie partycje linuxowa i swap i chce to zapisac (poleceniem w) to wyskakuje mi napis : unable to write /dev/hda ;//// i nie ma zrobionych partycji ;/// gdy wpisuje fdisk /dev/sda to robie partycje i zapisuja mi sie i jest ok, ale po zainstalowaniu nie widze tego linuxa, nie wiem czy cos zle robie czy poprostu nie da sie zainstalowac to na /dev/sda ;//
    POMOZCIE )

PZDR ALL

Domyślnie

A przy instalacji wybraleś kernel z obsługą sata? W ogole przydałoby się wiecej konkretów, a nie informacji w stylu "nie widze tego linuxa" bo z tego nic nie wynika. LILO poprawnie zainstalowaleś?
    Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go na życie cudzym życiem. Nie dajcie się schwytać w pułapkę dogmatu, która oznacza życie według wskazówek innych ludzi. Nie pozwólcie, by szum opinii innych zagłuszył wasz wewnętrzny głos. I co najważniejsze, miejcie odwagę iść za głosem swojego serca i intuicji. Wszystko inne jest mniej ważne.

Steve Jobs

Domyślnie Odp

Sorki ale jestem srednio-poczatkujacy eh ;// Kernel z obsluga sata wybiera sie przy robieniu partycji czy przy instalacji linuxa? Tzn ze partycje musza byc ustawione na fdisk /dev/hda? a nie na /dev/sda, tak?

PZDR

Domyślnie

hda to dysk IDE, sda to dysk SATA albo SCSI - ktory masz?
    nie kazda dystrybucja normalnie instaluje sie na dyskach SATA - czasami trzeba sciagnac sobie inny obraz CD/DVD taki ktory ma wsparcie dla SATA...
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Unable to read /dev/hda to znaczy ze ma sata (lub scsi w co watpie ). Opcja wyboru odpowiedniego kernela jest juz po utworzeniu partycji z tego co pamiętam. Chyba pod koniec samej instalacji. Partycje rob na /dev/sda, tylko uważaj bo jak masz windowsa to możesz sobie namieszać z nim
    Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go na życie cudzym życiem. Nie dajcie się schwytać w pułapkę dogmatu, która oznacza życie według wskazówek innych ludzi. Nie pozwólcie, by szum opinii innych zagłuszył wasz wewnętrzny głos. I co najważniejsze, miejcie odwagę iść za głosem swojego serca i intuicji. Wszystko inne jest mniej ważne.

Steve Jobs

Domyślnie

suchy - w tym rzecz, ze nie kazda dystrybucja ma w kernelu instalatora obsluge SATA - sam mialem ten problem... rozwiazaniem bylo sciagniecie innego CD instalacyjnego i poszlo od reki.

Domyślnie

No rozumiem, rozumiem. Tylko slackware zawsze mial 1 wersje CD, nigdy nie bylo alternatywnych wersji. Zresztą niebawm sam się dowiem, bo będę instalował na serwerze z dyskami scsi

Steve Jobs

Domyślnie

Na dysku SCSI to stanie bez problemu bo rozne SCSI sa obslugiwane od samego poczatku istnienia Linuxa... ale SATA to inna historia - zglasza sie w systemie jako sdN ale nie jest to SCSI... dlatego moze nie dzialac - zalezy czy autorzy pomysleli o dodaniu obslugi SATA do instalatora.

Szczerze mowiac nie zdziwie sie jesli nie dodali, bo prawdziwe serwery na SATA nie powinny stac :-) i znam wiele osob ktore tak uwaza... do domu masz IDE/SATA do pracy SCSI/SAS/FC.

Skoro autor pisze na poczatku ze widzi mu dysk jako sda to znaczy ze sobie instalator radzi ze SATA i jest ok, ale to user nie wie co zrobic dalej.

Jesli ktos nie ma pojecia jak cos zrobic (kazdy kiedys jest poczatkujacym) i nie ma zaciecia do samodzielnego eksperymentowania to na poczatek na pierwsza instalacje polecam np Ububntu - poznac jak sie nazywaja urzadzenia itd, jak sa widziane dyski, napedy, porty, karty sieciowe itd i z ta wiedza ruszyc w strone Slackware. Po prostu Slack to nie zabawka dla osob ktore sie ucza i mysla ze bedzie latwo... ja akurat od slacka zaczynalem bo nie bylo nic innego dostepne wtedy ale teraz dla poczatkujacego odradzam. Cos pojecia trzeba wczesniej miec - inaczej to blisko samobojstwa

Domyślnie ...

Troche uzywalem z mandrivy
    Dobra, niewazne. Sprawdzalem i mam dysk SATA i co daley? tzn ze zamiast /dev/hda polecenia /dev/sda jest dobre, tak? a pozniey przy instalcji co musze zrobic?

PZDR ALL

Domyślnie

ja mam ten sam problem, probowalem juz wielu dystrybucji (ubuntu, mandrake, slackware, gentoo i opensuse) i zaden nie obslugiwal sata =/

ma ktos instalke dvd slack 12? Z sata?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni