Pokaż wyniki 1 do 8 z 8

Temat: Antena własnej roboty

Domyślnie Antena własnej roboty

Witam.
    A wiec na stronie
    http://www.wardriving.pl/howto-budowa-anteny.php
    można znaleźć kilka linków opisów jak wykonać antenę. I teraz który ze sposobów wybrać żeby to zrobić. Oczywiście priorytetem jest moc - no najlepiej to tyle ile się da na maxa. No a poza tym nawet jak bym już tą antenę zrobił to jak mam ją podłączyć? Nigdy nie miałem styczności ze sprzętem sieciowym no i dlatego nie wiem.

Domyślnie

Tu raczej nie ma mowy o sprzecie sieciowym a o sprzecie radiowym (bo do tej kategorii zaliczaja sie anteny - a co transmitujesz to juz zupelnie oddzielna bajka).

Budowanie anten do WiFi - np BiQuad - wymaga sporo zaciecia, zabawy i wysokiej precyzji. Powiem ze dobrze zrobiony BiQuad daje calkiem fajne efekty. Z projektow na tej stronie podoba mi sie bardzo pomysl "Frisko", choc jest to klasyczna 4-elementowa Yagi

Robilem biquad'a, robilem z tuby po pringelsach... albo antena dookolna zrobiona z kawalka przewodu H155 odpowiednio przycietego, jednak na allegro mozna bez problemu kupic yagi i inne anteny (np takie bez polaryzacji - kierunkowe helikalne) za niewielkie pieniadze i one juz same w sobie maja 13dbi. Sa przydatne szczegolnie w terenie miejskim i sa dosc dobre do sluchania (brak polaryzacji, slyszysz wszystko), gorsze do nadawania

Moja rada - poprobowac rozne, zaczynajac od tego co dla Ciebie prostsze...
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Bo wiesz jak by nie było to chodzi mi tylko do tego żebym słuchał i może bym trafił jeszcze kto ma neta nie zabezpieczonego - tak już dwa miesiące jade. Bo w chwili obecnej mam 6 sieci - w tym ta jedna nie zabezpieczona(net jest czasem nie ma nie wiem o co biega - goscio już miesiąc temu sie wyprowadził a ja mam sygnał)? A i się zastanawiam ta moja karta w lapku jaką ma moc? Mówisz że do 13 dbi można zrobić - żebym ja to wiedział czy to dużo czy mało. Jak byś powiedział w metrach to już lepiej.
    PS pisałem do sprzedawcy w Polsce na temat kart do mojego lapka - odpisał że raczej w Polsce nikt tego jeszcze nie ma. Przeszukałem neta i żadnej karty takiej nie znalazłem, więc jak by co poświęć 15 minut dla mnie i potwierdź tą informację że kart (ExpressCard) jeszcze nie ma na rynku to będę spał spokojniej

Domyślnie

W UK dostepne bez problemu i to w sprzedazy wysylkowej nawet

http://www.dabs.com/productview.aspx...FSAcZwodO0WDpw
    http://www.microanvika.com/product.asp?PNO=BEL54249

Co prawda 802.11n to jeszcze draft ale jak widac juz zaimplementowany. Karta na Intelu 3945 zazwyczaj lubi pracowac moca ok. 36mW (nie wiedziec dlaczego akurat taka), choc legalnie dopuszczalna moc to 100mW we wiazce... czyli zalozenie anteny o zysku 13dbi do do karty sieciowej z ktorej sygnal wychodzi na poziomie 36mW powoduje znaczne przekroczenie dopuszczalnej mocy (o czym pisalem nie raz) a co za tym idzie, jestes nielegalny - doslownie z punktu widzenia prawa - jestes piratem radiowym i podpadasz pod wszelkie mozliwe z tej okazji paragrafy.

Licencjonowani krotkofalowcy (jak ja czy eMCe) maja inne prawa (ze wzgledu na swoje licencje). W Polsce jako posiadacze licencji kat. 1 moglibysmy nadawac z moca 150W (a nie mW). W UK moja licencja pozwala mi na prace nawet do 400W... w kanalach 2-6. Wszyscy pozostali uzytkownicy wi-fi chca czy nie, musza to zaakceptowac. Nie wolno mi jednak uzywac tego do celow komercyjnych a uzywana moc powinna byc mozliwie najnizsza ale gwarantujaca skuteczna transmisje.

Moc to nie wszystko... 80% skutecznosci to antena! Nie szukaj mocniejszej karty, nie licz odleglosci bo to zalezy od warunkow propagacyjnych (zmienne prawie jak pogoda) i charakterystyki terenu... pracuj nad antenami - to jest niezla zabawa.

Domyślnie

Nie wiem jak ja mam tu pracować nad antenami skoro ani kombinerek, ani obcążek - nawet młotka nie mam Ale dobra. A piałem już że pisałem do polskich sprzedawców w sprawie mojej karty którą chcę mieć.? Żaden nic nie ma i mówią że nikt tego jeszcze w polsce nie ma. Taka nowość ale wg mnie to szmelc- to tak jak by kupić mercedesa bez silnika (dzisiaj dostaniecie autko a silnik moze za rok)- najwyżej sąsiad będzie pchał

w mordę pospieszyłem sie z tym postem ale już nie będę usuwał. Wielkie dzieki tqm - w przyszłym tygodniu robię zakup. Trochę drogie dlatego wybiorę się z lapkiem i mam nadzieje ze sprzedawca pozwoli je wyprobować jak się spisują
    Ostatnio edytowane przez r_jaro : 09-02-2007 - 03:14

Domyślnie

DABS.com to wysylkowy - super obsluga, przesylka tak jak powiedziane... Laptopa kupilem w czwartek okolo 13, o 8.33 rano w piatek byl juz u mnie kurier z paczka

Co do Microanvika - zdzieraja niemilosiernie ale jak cos szybko potrzena to najprawdopodobniej u nich bedzie - ja tam ciagle cos kupuje, jak np. w firmie padnie dysk komus albo cos jest na prawde potrzebne natychmiast. Jak chcesz sprawdzic karte to moze Ci pozwola w Microanvika. Generalnie za nia zaplacisz, sprawdzisz naet przy nich a jesli nie zadziala to oddadza Ci chyba 20% mniej kasy bo juz sprzet jest uzywany. Oni go sprzedadza poznej jesli jest sprawny, ale tez o 20% taniej. Takie maja zasady.

Domyślnie

A powiedz mi bo ja tam nie widzę żadnego słowa atheros? No i ajk już włoże przy sprzedawcy tą kartę to co mam zrobić - uruchomić winde czy ubuntu i co dalej?

Domyślnie

Hmmmm... nikt nie powiedzial ze ta karta ma uklad Atheros... jak na razie to chyba jedyna na rynku na (i osiagalna w sklepach), ktora pasuje do Twojego zlacza w laptopie... Sorry - life is brutal!