Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 22

Temat: SZUKANIE SKRADZIONEGO LAPTOPA PO MAC'u

1. Exclamation SZUKANIE SKRADZIONEGO LAPTOPA PO MAC'u

Witam,

Jestem tu nowy i szukam pomocy moze ktoś moglby mi pomoc, dwa dni temu skradziono mi Laptopa (dorobek mojego mlodego zycia).
    Posiadam adres MAC oraz service TAG ( unikalny numer dla laptopow firmy DELL)
    Moje pytanie czy taka operacja jest mozliwa do przeprowadzenia tzn. namierzenie podlaczonego do sieci laptopa po jego adresie MAC.

Oczywiscie zglosilem wszystko na policji ale szkoda pisać.

Z gory dziekuje za pomoc.

Domyślnie

hmmm, po MAC-u teoretycznie mógłbyś go odnaleźć gdyby był podłączony bezpośrednio do netu (bezpośrednio czyli bez NAT, nie neo, nie via jakiegoś providera)
    mówię teoretycznie bo operacja musiałby polegać na filtrowaniu MAC-ów gdzieś na routerze brzegowym w Internecie co oczywiście dla zwykłego zjadacza chleba jest niedostępne.
    zresztą MAC jak pewnie wiesz można łatwo zmienić.
    Service TAG jest naklejony na spodzie lapka i z tego co pamiętam (w niektórych dell'ach) również zaszyty w biosie.
    czyli możesz jedynie liczyć na policję (prawdopodobieństwo odnalezienia jest znikome) lub na fart, że gdzieś go sam spotkasz i sprawdzisz czy to Twój.
    popatrz na aukcjach - może złodziej bedzie próbował go sprzedać.
    ogólnie przykra sprawa - lapki powinny mieć ładunek C4 w obudowie ze zdalnie odpalanym zapalnikiem - osobiście wolałbym wysadzić kompa niż żeby służył jakiemuś jeb***nemu darmozjadowi.
    albo GPS hehe.
    * markossx *

Domyślnie

..................... ...
    Ostatnio edytowane przez kaspsior : 04-17-2012 - 23:42

Domyślnie

kaspsior o ile zalozymy ze nie zapomna:P:P:P
    Zbliża się Trollmagedon...

Domyślnie

przykra sprawa...

gdziesz czytalem ze mozna kupic soft, ktory wysyla mailem IP po podpieciu skradzionego kompa i nawet potwfi nagrac film jesli laptop ma wbudowana kamere.... moze instalacja tego softu na przyszlosc pomoze /jeszcze chyba nie wydana/.

co do szukania po MAC laptopa.... zapomnij. albo inaczej...szukaj igly w stogu siana.

wspolczuje.

z pomyslow.... moze miales GG z haslem zainstalowane.... i moze ktos jest na tyle bezczelny ze go bedzie dlaje uzywal... jakis trojan i popatrzyc co jest na dysku...

ktos ma inne pomysly ?
    BlackIceNavarro

Domyślnie

Ubezpieczac taki sprzet jak laptopy... a pozniej bedac w takiej sytuacji jak teraz zglaszasz na policje i do ubezpieczyciela.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

No fakt sprawa nie ciekawa ;/
    Ale takie pytanie do ciebie co ty robiles?poszedles na piwo do baru a alptopa zostawiles na ulicy nie wiem w jaki sposob mogli ci go ukrasc, na policje licz; miesiadz temu skradli mi rower po 2 dniach przywiezli mi na podworko (serio) zalezy tez jaka policaja.... u mnie na ulicy sie strzelaja to siedza i kawe pija a rozwerzystow bez swiatelka w roweze lapia...(juz raz zaplacilem)Idz do nich postaw flaszke na stół moze wtedy im sie zechce dupe ruszyc przynajmniej

/* Cenzura:
    ps. ja wiem ze chwała wszystkim dobrym policjantom sie należy - ale napisz sobie to słownie bo ktoś mógł inaczej ten skrót rozszyfrować
    pozdro eMCe
    */

pozdro
    Ostatnio edytowane przez eMCe : 08-11-2007 - 21:24
    Pamiętaj zanim zapytasz sprawdź ten adres www.google.pl

Domyślnie

Cytat Napisał eryk Zobacz post
    postaw flaszke na stół moze wtedy im sie zechce dupe ruszyc przynajmniej
    watpie... bynajmniej u mnie...

Domyślnie

stary po flaszce to już sie nikt nie ruszy
    swoja drogą to aż mnie to zastanowiło - bo codziennie śmigam z laptopem po ulicy - i nie pomyślałem o tym żeby go ubezpieczyć :/ nie wie nikt ile sie takie coś ceni? - chyba jutro wskoczę do ubezpieczalni sie zapytać...

co do pomysłów to jeśli to nie byli amatorzy to ci przegląd dysku zrobili w trybie off-line - zgrali co fajniejsze na płyty - potem format....
    Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski )

Domyślnie

tqm: o jakim ubezpieczeniu mowisz? chyba nie o PZU ha ha.... czy sa ktores marki ktore daja ubezpieczenie (po zaplacie) na nowo kupiiony sprzet na wypadek kradziezy ? - wiem ze w USA sa takie programy, czy to na wypadek potrzaskania matrycy czy tez kradziezy...w PL chyba to nie dziala - wiadomo, narod kombinuje :/ wstyd
    BlackIceNavarro

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Zasady Postowania