Pokaż wyniki 1 do 10 z 10

Temat: Gdzie studiować informatykę pod kątem ITSec ?

Domyślnie Gdzie studiować informatykę pod kątem ITSec ?

Ostatnio przeglądałem strony różnych politechnik i uniwerków, w poszukiwaniu kierunków związanych z bezpieczeństwem IT i taki bezpośredni kierunek to jest tylko jeden: na PWr Bezpieczeństwo Komputerowe na wydziale Podstawowych Problemów Techniki ale przedmioty związane z tą materią są również np. na PW, czy UW, oraz na wydziale Informatyki i zarządzania PWr stąd moje pytanie: gdzie waszym zdaniem najlepiej zdobywać wykształcenie pod tym kątem ? a może to nie ma znaczenia, bo najbardziej liczy się to co sam się nauczysz w praktyce ? jakie są wasze opinie ?

Domyślnie

Nigdzie. Idźna jakieś zaoczne, gdzie nie będą CI za dużo czasu zabierali, w tygodniu do pracy i zarabiaj kase na kursy, szkolenia, konferencje i książki. Kształć się sam popołudniami. Security nikt Cie nie nauczy, do tego trzeba mieć "żyłkę".
    Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go na życie cudzym życiem. Nie dajcie się schwytać w pułapkę dogmatu, która oznacza życie według wskazówek innych ludzi. Nie pozwólcie, by szum opinii innych zagłuszył wasz wewnętrzny głos. I co najważniejsze, miejcie odwagę iść za głosem swojego serca i intuicji. Wszystko inne jest mniej ważne.

Steve Jobs

Domyślnie

No ale to na jakie studia wtedy iść jeżeli kogoś interesuje np administracja i tym podobne
    Zbliża się Trollmagedon...

Domyślnie

... dlatego ja poszedlem na ekonomie - nie chcialem aby mi ktos macil w glowie i zmuszal do nauki czegos co mi sie podoba bo by mi jeszcze informatyka zbrzydla przypadkiem i co wtedy?!
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Znaczy że co? Ktoś kto jest np po studiach z politechniki to głąb? znaczy przy odpowiednim kierunku? No chyba skoro mu zależy to się dokształca nie?

Domyślnie

Nie nie... zle mnie chyba zrozumiales... ja po prostu nie poszedlem na informe aby mi ktos zabawy nie popsul Ja juz taki jestem ze sie ucze tego co ja chce i kiedy JA chce a nie kiedy ktos mi mowi ze mam sie uczyc. Dlatego studiowanie informatyki obawiam sie przyniosloby odwrotny skutek w moim przypadku bo jak znam siebie jakby mi kazali sie uczyc jednej rzeczy to ja i tak w domu bym siedzial nad tym co mi pasuje w danej chwili... a pozniej wiadomo - sesyjna depresja i te sprawy hehe... i by mi informatyka jeszcze zbrzydla jak kocie g***o... a tak nadal zajmuje sie tym co lubie...

To byl dla mnie 'unik bezpieczenstwa' i tyle.

Domyślnie

No to wychodzi na to, że dobrze myślałem a szczerze mówiąc to studia na PWr na WPPT wyglądają ciekawie, bo z relacji wynika, że tam jest 3/4 matmy i 1/4 infy czyli na mnie właściwe proporcje a z resztą ... mam jeszcze ponad rok na myślenie ... znając życie jeszcze mi się koncepcja pozmienia, chociaż na pewno to wciąż będzie coś z infą

Domyślnie

aaaa.... juz rozumiem tqm hmmm.... ciężki zawodnik z Ciebie:P no nie no ja na pewno też bym chciał w tym kierunku jeszcze nie jestem pewny co dokładnie ale może właśnie coś z administracja... TQM a czym ty właściwie się zajmujesz?

Domyślnie

Hehe dluuuga historia... Formalnie ekonomista i inzynier choc studia nie mialy wiele z tym wspolnego a teraz zupelnie formalnie administrator/programista. Ekonimia mi sie bardzo przydala i przydaje kazdego dnia w pracy, brakuje mi za to typowo matematycznego podejscia do niektorych problemow - czegos czego nauczylbym sie na PWr albo na Uni na matematyce (szczegolnie zakres statystki, prawdopodobienstwa i modelowania zjawisk).

Nie da sie uczyc wszystkiego - wybierajac studia staraj sie wybrac to, co Cie interesuje (inaczej to bedzie meczarnia), to co da Ci przyjemnosc i bedzie praktyczne (pokryje sie z planami na przyszlosc). Wiem ze to brzmi jak lista zyczen, ale warto sprobowac... bo zycie (... i wyniki egzaminow) i tak swoje korekty naniosa, wiec nie liczyc na przypadek i brac los w swoje rece.

Ja nie zaluje - fajnie sie bawilem, duzo sie nauczylem i nie mam zamiaru na tym poprzestac!

Domyślnie

Rozumiem... no ja myślę ze nieraz jeszcze bede sie o coś pytał Tobie:P Jesłi będzie można Mnie właśnie interesuje taki kierunek... znaczy taka przyszłość. Administracja i programowanie. Matematyke mam w genach, informatyki musze sie nauczyć:P