Pokaż wyniki 1 do 8 z 8

Temat: Kernel

Domyślnie Kernel

Witam

Kupilem sobie durgi komputer zainstalwoalem na nim gentoo no i chcialem zainstalwoac kernela;zainstalowalem ustawiam na lilo nowe jajko no i
    kiedy odpale jajko to nic nie ma; dysk chodzi slychac ze system sie uruchamia
    i jak przestaje myslec to loguje sie na slepo no i pojawia sie pulpit i wszystko gra normalnei widac itp i przy wylanczaniu podobnie tylko robi sie ekran kolorowy
    co z tym zrobic prosze o pomoc bo juz mnie to dobija probowalem rozne wersje kernela i stare i nowe

pozdro
    Pamiętaj zanim zapytasz sprawdź ten adres www.google.pl

2. Domyślnie

wedlug mnie nie masz wkomipilowanego framebuffera

Goto Device Drivers ---> Graphics Support and unselect VESA VGA graphics support from the menu (i.e. press n to remove it from the kernel). Change the remaining framebuffer drivers from M to * (i.e. press y to compile them into the kernel). Exit and save your modifications. Then at the command prompt enter (or cut and paste)

Domyślnie

No dzieki ale z nerwow zazmaczylem wszystkie opcje jakie sa tylko mozliwe w drivers suports i nic czrny obraz i tyle nic narzie jakos obejdzie sie bez kernela albo bez ogloadania bootowania systemubonormalnie dzialas sparawnie jadro ;

pytanie :

czy mozna ustawic jakies wlasne logo uruchamiania sie systemunp obrazek?

jak tak to jak to zrobic

EDIT: bootsplash?
    pozdro
    Ostatnio edytowane przez eryk : 07-10-2007 - 13:12

Domyślnie

w lilo zaraz po initrd i wpisanym obrazie wpisz "vga=771" albo skasuj wpis z "vga=xxx"
    Do tego VGA16 i VESA powinny być wkompilowane a nie jako moduły.

Też to przechodzę, na Ubuntu i po załadowaniu systemu nie można przejśc do konsoli przez ALT+CTRL+F1 bo czarny ekran z migającym kursorem tylko.
    Po skasowaniu wpisu "vga=xxx" w GRUBie albo dodaniu "vga=ask" bootowanie idzie jak należy i konsole są widoczne potem.
    Teraz będę jeszcze raz kompilował jajko aby sprawdzić te wyczytane rewelacje nt. modułów VGA16 i VESA - tym razem nie mam ich w modułach tylko bezpośrednio wkompilowane.

PS: no i nie działa - trzeba "vga=xxx" usunąć z bootloadera, a do tego mam jeszcze problemy z NVIDIAxxxx.run i nie rozpoznawaniem wersji kernela... chyba przestanę kombinować i zastosuję sposób zalecany przez "community" , tylko konfiguracje wtedy jest kijowa, nie wiem czy dam radę bez helpu z xconfig
    Ostatnio edytowane przez dk75 : 07-13-2007 - 23:36

Domyślnie

jakos obejdzie sie bez kernela
    lol http://en.wikipedia.org/wiki/Kernel_(computer_science)

Domyślnie

Ok juz wszystko w porzadku poradzilem sobie

pozdro

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie kernela. Mam slackware na jednym kompie i teraz chcę mieć na nowym. Problem tkwił w tym, że występował kernel panic już w trakcie instalacji. Pomaga przy tym dopisanie "nomce" przy wyborze jądra.
    Nie chodzi mi o samą instalacje tylko o to co powoduje to "nomce" i dlaczego to pomaga?
    Pozdrawiam.

Zasady Postowania