Nie mam czasu czytac calosci PDFa ale powiem tak...
Napisał
ironwall
czy nasz serwer dns ma juz informacje ze za tą strone jest odpowiedzialny taki i taki serwer dns? czy cala procedura musi odbywac sie od nowa?
Serwer pamieta ktory serwer obsluguje dana domene, ale tez do czasu... Omowmy opis strefy dla domeny moja.domena.tld
Kod:
$ORIGIN domena.tld.
moja 3600 IN SOA dns.moja.domena.tld. tqm.moja.domena.tld. (
2007050800 10800 3600 604800 3600 )
; 3600 IN NS dns.hosting.tld.
; 3600 IN NS dns2.hosting.tld.
; 3600 IN AAAA 3ffe:8210:1000:10::2
3600 IN NS dns.moja.domena.tld.
3600 IN NS dns2.moja.domena.tld.
3600 IN A <IP1>
3600 IN MX 10 mail.moja.domena.tld.
$ORIGIN moja.domena.tld.
mail 3600 IN A <IP1>
dns 3600 IN A <IP2>
dns2 3600 IN A <IP3>
www 3600 IN CNAME moja.domena.tld.
strony 3600 IN CNAME moja.domena.tld.
* 3600 IN CNAME moja.domena.tld.
Naglowek (rekord SOA) jest dobrze udokumentowany - google. Dlej sa 3 linie zakomentowane, 2 DNSy i rekord AAAA dla adresow IPv6, dalej 2 serwery DNS, adres IP dla golego moja.domena.tld oraz MX. Jak widzisz kazdy z nich ma TTL 3600 (1h) i to pokrywa sie z TTL w SOA akurat. Generalnie SOA mowi serwerom secondary co ile czasu maja sprawdzac czy jest nowa strefa (chyba ze primary wysle notify do secondary - teraz to raczej standard, kiedys bylo retry po wygasnieciu TTL tylko), rekordy NS maja swoj TTL i to oznacza, ze beda one co tyle czasu sprawdzane... aby zkrecic bardziej - mozesz zostawic NS jak jest (dns.moja.domena.tld) i zmienic jego IP w rekordzie A. Sama nazwa zostanie ta sama ale adres IP sie zmieni - dlatego rekord A ma swoj TTL i nie musi byc on taki jak w rekordzie NS. Fajnie zakrecone, co?
Co jest wazne - na koncu nazw hostow przy A lub CNAME jest kropka - nie przypadkowo... Ponizsze dwa zapisy sa rownowazne:
Kod:
3600 IN MX 10 mail
3600 IN MX 10 mail.moja.domena.tld.
Jesli nie ma kropki na koncu nazwy hosta, cala domena zostaje doklejona. Czyli np zapis
Kod:
strony 3600 IN CNAME www
zadziala tak samo jak ten powyzej Do tego jeszcze jedna ciekawostka - gwiazdka jako hostname!
http://ala-ma-kota.bajki.moja.domena.tld/ otworzy to samo co www.moja.domena.tld - fizycznie ten sam serwer, ale dalej moge np na apache'u robic NameVirtualHost'y bez robienia zmian w DNS to tak dla leniwych adminow widac zaplanowano
Prosty hosting? rejestrujesz domene hosting.pl, pozniej okreslasz sobie strony.hosting.pl i podajesz IP serwera WWW. Pozniej wpis:
Kod:
$ORIGIN strony.hosting.pl
* 3600 IN CNAME strony.hosting.pl.
Dalej tylko nieco zabawy z apache'm albo mod_rewrite i masz calkiem fajny hosting ale juz ucieklismy off-topic...