jaki język jest bardzo prosty i bardzo funkcjonalny ? (dobrz by było zeby niebył skyptowy)
jaki język jest bardzo prosty i bardzo funkcjonalny ? (dobrz by było zeby niebył skyptowy)
..................... ...
Ostatnio edytowane przez kaspsior : 04-17-2012 - 23:30
c++ niejest proste
Jak nie C++ to może Delphi.
Cechy i funkcjonalność:
* wspomaganie dla obsługi relacyjnych systemów bazodanowych
* obsługa standardowych mechanizmów windowsowych, np. COM/ActiveX
* szeroki zestaw gotowych do użycia komponentów
* rozszerzalność środowiska (zarówno palety komponentów jak i samego IDE)
* dwustronna edycja
* budowa wizualnej części aplikacji za pomocą techniki drag and drop
* zawiera wiele elementów mających na celu uproszczenie tworzenia aplikacji związanych z Internetem
* szybki, efektywny kompilator
* zawiera wiele dodatkowych narzędzi wspomagających programistów
Środowisko Delphi wraz z dołączonymi narzędziami może być uznane uznane za język czwartej generacji.
Jeśli chodzi o środowisko programistyczne - polecam produkty firmy Borland: Delphi Personal (Windows) i Kylix (Linux) - http://www.borland.pl/download/personal.shtml
Ostatnio edytowane przez MateO : 07-16-2007 - 20:23
Ostatnio edytowane przez kaspsior : 04-17-2012 - 23:30
kaspsior - zgadzam sie w 100% ale moim zdaniem Delphi jest dużo prostszy...a o taki język pyta "Sardihan"...
Ja też jestem zwolennikiem C++
Ostatnio edytowane przez MateO : 07-16-2007 - 20:33
Ostatnio edytowane przez kaspsior : 04-17-2012 - 23:31
hmm, ciężko powiedzieć, jeśli chodzi o Linuxa to chyba Qt i GTK, bo KDE i GNOME zostały napisane przy pomocy tych bibliotek
Ale chyba nie mam faworyta
Ostatnio edytowane przez MateO : 07-16-2007 - 20:55
no c++ jest dobry znam te... podstawy ale niewszystko rozumiem z tych ksiązek dlatego chce cos podobnego i prostrzego (zajme sie delphi )
Jesli rozmiar binarki nie jest kluczowym elementem to ja nadal zostaje przy Perl'u (skryptowy z mozliwoscia pakowania w binarki) i uzyciu darmowego PAR (Perl ARchiver) albo komercyjnych perl2exe (Windows/Linux) / perlapp (z pakietu ActiveState Perl Dev Kit - to na prawde mocna rzecz)...
Darmowy PAR daje okolo 2MB binarke bo pakuje w to caly interpreter perla, potrzebne biblioteki, itd. Tworzenie interfejsow okienkowych itd tez nie stanowi problemu... jedyny minus (choc dla mnie to akurat plus), ze to jezyk interpretowany :-)
Po prostu kwestia gustu...
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)