Witam.
Chciałabym się dowiedzieć czy istnieje możliwość namierzenia IP nadawcy maila oraz telefonu na kartę (miejsce ostatniego logowania)"domowymi" sposobami?
Zostałam oszukana na olx, naiwnie przelałam zaliczkę i wysłałam potwierdzenie przelewu na maila oszusta i kontakt z gościem się urwał.
Znalazłam więcej osób poszkodowanych. Facet za każdym razem podaje inne nieprawdziwe dane, ma nowy nr telefonu, zakłada nowego maila, niezmienny był tylko nr konta. Był, bo od jakiegoś czasu podaje nowy.
Zdaję sobie sprawę, że kasy raczej nie odzyskam, ale chciałabym go namierzyć, żeby nie mógł oszukiwać innych ludzi. Sprawa jest zgłoszona na policję, ale w ciągu kilku dni od zgłoszenia sama ustaliłam więcej szczegółów niż nasza policja.
Znam prawdziwe dane personalne podejrzanego. Wiem w jakim mieście jest zameldowany. Konta założone są oczywiście na słupa.
Udało mi się znaleźć osoby, które zostały oszukane początkiem roku. W ich sprawie prowadzone było już śledztwo, jednak zostało zawieszone ze względu na to, że policja nie znalazła sprawcy w miejscu zamieszkania. Facet oszukał już kilkadziesiąt osób, jak nie więcej i zarabia grubą kasę.
Zrobiłam prowokacje w odpowiedzi na nowe ogłoszenie tego oszusta, podał mi nowy nr konta i był na tyle bezczelny, że kiedy nie otrzymał potwierdzenia przelewu na maila, zadzwonił z pytaniem: kiedy może się go spodziewać?
Czy znajdzie się ktoś na forum, kto w jakikolwiek sposób mógłby mi pomóc? Albo dać jakieś pomocne wskazówki?
Dodam, że pierwszy mail, który otrzymałam był założony na poczcie onetu, udało mi się dojść do tego, że operatorem sieci z jakiej facet korzystał był Play. Każdy kolejny mail zakładał już na gmailu.
Z góry dziękuję za pomoc.