Witam!

Włamano mi się w tygodniu na konto pocztowe ("polski" usługodawca, darmowe konto). Ktoś wszedł na nie kilka dni temu kilka razy (conajmniej kilka). Hasło miałem dosyć długie (ok. 11 znaków- duże i małe litery i cyfry).
Mam Windows 7 zabezpieczony firewallem systemowym i antyvirusem (Avast). Regularnie ściągam update w systemie. Używam głównie FF, rzadziej IE i Chrome.

Więcej szczegółów: Z konta korzystałem tylko przez przeglądarkę (FF). I tylko z mojego komputera. Ktoś włamał się z IP niby zagranicznego, ukrywając się przez jakiś program typu "Not my IP", itp...
Ostatnio czasem system uruchamia mi się o ok. 30 sekund dłużej niż wcześniej, przedtem trwało to szybciej (win 7). Nie wiem w czym rzecz (jakiś "syf" typu keylogger ?)..
Ponadto nie uruchamia mi się MKS skaner. (Skaner On-line). Mam najnowszy IE i wyskakuje błąd (coś z kompatybilnością wtyczki). Avast niczego nie wykrywa, ale mam wątpliwości czy to dobry antyvirus.

Teraz kilka pytań:

1. Jak ktoś mógł przechwycić hasło do konta e-mail?

Stawiam na jakiegoś key loggera. Nie widzę innej możliwości. Czy hasło konta można złamać jakąś metodą (słownikową, brute force, itp.)? Czy konta nie mają zabezpieczeń, że po N próbach logowanie jest na M minut uniemożliwione?

2. Jak skutecznie zabezpieczyć konto pocztowe przed dostępem innych osób?

3. Jakie konta e-mail darmowe polecacie? (bezpieczne i pewne).

4. Jak sprawdzić i oczyścić skutecznie komputer z tego "syfu"? Chciałbym uniknąć przeinstalowania systemu, a formatowanie dysku w ogóle nie wchodzi w gre (spory dysk - 750 GB).

5. Czy jest jakiś antywirus on-line, który:

- można uruchomić z FF, Chrome czy innej przeglądarki?
- można uruchomić z pod Linuxa żeby sprawdzał dyski Windowsowe?

6. Czy lepiej wchodzić na konto z przeglądarki czy bezpieczniej jest korzystać z programu pocztowego (jak Outlook Express czy Thunderbird)?

Jeśli z programu, to jakiego najlepiej? I czy daje coś szyfrowanie połączenia?

7. Jak zabezpieczyć skutecznie komputer przed atakami i wszystkimi "paskudztwami" (typu key loggery, itp.)?

8. Czy warto szyfrować dysk w Windows 7? Wiem, że w systemie jest taka opcja, ale trochę się bałem, że jak coś się "sypnie", to stracę dużo danych (tj. dostęp do nich)... Czy szyfrowanie utrudnia / uniemożliwia dostęp do danych z zewnątrz (przez Internet)?

Pozdrawiam.